Hopp til innhold

Brasil-helten om å lide for seieren: – Dette er VM, det er andre lag som også har kvaliteter

Brasil gav Sverige en blågul håndsrekning, og da møter svenskene Sveits i stedet for laget med flest VM-titler.

VM fotball 2018, Serbia - Brasil.

INNØVD: Thiago Silva forteller at cornerne fra Neymar på første stolpe er noe Brasil har trent mye på.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Brasils seier over Serbia betyr nemlig at de vinner gruppe E, og møter Mexico, mens Sverige istedet møter Sveits i åttedelsfinalen og på papiret øker sjansene for kvartfinale drastisk. Motsatt utfall var bare tilfelle i løpet av fem minutter i første omgang.

Men i løpet av fire minutter av andre omgang møtte brasilianerne på en serbisk offensiv som kunne snudd balansen igjen.

Reddet på streken, og scoret

Da steg Thiago Silva frem. Først foran eget mål, hvor han hindret utligning med redning på streken. Så raget han høyest på Neymars corner og sikret en komfortabel reise til gruppeseieren.

– Vi led, men det viktigste er at vi vet hvordan vi skal beholde roen under press. Vi har hatt trøbbel i alle kampene. Dette er VM, det er andre lag som også har kvaliteter, sier Thiago Silva.

– Du må vite hvordan du skal lide, og vi var fokuserte da vi slet, sier midtstopperen før han avslører at cornertrekket var innøvd.

Kommentator: Thomas Lerdahl.

Ut med skade

Brasil hadde en vanvittig dobbeltsjanse etter tre minutter, men hadde ballen endt opp i mål er det all grunn til å tro at VAR ville gitt assistentdommer beskjed om at han tok svært feil da han ikke løftet flagget.

Deretter var Serbia definitivt med på notene og sørget for at første halvdel av første omgang var av den jevnspilte sorten. Største samtaleemne var at Marcelo måtte ut med skade allerede etter ti minutter. Med Dani Alves før mesterskapet, og Danilo under VM, føyer Real Madrid-backen seg inn i rekken av skadeplagede førstevalg til de brasilianske backplassene.

Marcelo

VONDT: Marcelos skade er dårlig nytt for Brasil før åttedelsfinalen.

Foto: Alexander Nemenov / AFP

Midtveis i omgangen fikk Brasil sin største sjanse da Neymar tråklet seg fri og frem til hjørnet av femmeteren, men Serbia-keeper Vladimir Stojkovic vartet opp med en glimrende redning. Like etter lurte Gabriel Jesus offsidefella, men nølte for lenge i avslutningsøyeblikket.

Stor sjanse til Neymar.

Fra første til andreplass

Nyheten kom om at Sveits tok ledelsen, og et Brasil som i det øyeblikket falt ned på andreplass i gruppen fikk en ny støkk da Aleksandar Mitrovic med et halvveis brassespark skjøt like over.

Minutter senere var Brasil igjen i føringen, i dobbelt forstand. En boksåpner av en gjennombruddspasning fra Coutinho, som fant bakrommet Paulinho hadde tatt løpeturen til. Midtbanespilleren hadde orientert seg like godt, en kald lobb over utrusende Stojkovic, og Brasil i føringen i kampen så vel som gruppe E.

Kommentator: Thomas Lerdahl.

Levde farlig, slo tilbake

Meldingen om Costa Ricas utligning i den andre kampen gav Serbia fornyet håp, og de var centimeter unna sin egen utligning da Brasil-stopper klarerte et innoverskrudd frispark rett over eget mål. I påfølgende kontring kunne Neymar stoppet drømmen for godt, men fra spiss vinkel klarte han ikke å overliste Stojkovic denne gangen heller.

Etter en time kom Serbia så nær det er mulig å komme, men med Brasil-keeper Mitrovic utspilt klarte ikke Mitrovic å heade forbi Thiago Silva på streken. Stormløpet fra de røde fortsatte, men Brasil holdt unna.

Kommentator: Thomas Lerdahl.

– Brasil er rystet. Serbia hadde fortjent en utligning, mente kommentator Kasper Wikestad.

Men et rystet Brasil trenger ikke bety et nedbrutt Brasil, og da Thiago Silva raget høyest på Neymars corner etter 68 minutter var Brasil så godt som klare. Det bar de neste minuttene preg av, for de blågule kunne plutselig kose seg med resignerte motstandere.

– Jeg synes det er forunderlig at Serbia opptrer som de er ute allerede, sa TV 2-ekspert og sidekommentator Brede Hangeland.

– Helt hodeløst

Brasil kontrollerte inn, og var nærmere 3-0 enn serberne var redusering. Dermed var to sene mål og 2-2 i Sveits-Costa Rica kun av akademisk betydning.

Men Sveits sitt avansement hadde også en viss bismak. For mot Sverige må de klare seg uten halve forsvarsrekka.

I første omgang var det en takling på midtbanen fra Stephan Lichtsteiner som fikk dommeren til å gå i lomma.

– Det er jo bare idiotisk å takle der, og miste neste kamp, uttalte TV 2s ekspert Jesper Mathisen.

Da også Fabian Schär pådro seg et kort for å stoppe en overgang, selv om Sveits var trygt videre med Brasil-seier, gikk eksperten enda hardere til verks.

– Det er jo helt hodeløst. Sjansene til Sverige bare øker med det som har skjedd her ute i kveld, slo han fast.

Sveits er kjent som et sterkt defensivt lag, og tok seg til VM mye på grunn av den solide backrekka.

– Hadde jeg vært trener hadde jeg vært rasende, fortsatte Mathisen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Stiftelse støtter Vipers med fem millioner til talentsatsing

  Håndballklubben Vipers Kristiansand, som nylig ble reddet fra konkurs, får fem millioner kroner av stiftelsen Cultiva for å drive talentarbeid.

  Det opplyser stiftelsen i en pressemelding tirsdag. Der vises det til at Vipers gjennom sine resultater de siste årene har bygget erfaring og kompetanse innenfor internasjonal topphåndball.

  Sørlandsklubben har blant annet vunnet Champions League tre ganger på rad.

  «Ingen andre norske lag har gjort noe lignende. Vipers regnes nå som et av de beste lagene i Europa. Vipers Kristiansand er derfor en viktig og spennende klubb for internasjonale og nasjonale talenter», skriver stiftelsen.

  Daglig leder i Vipers, Benedicte Løyland, er glad for støtten.

  – Dette betyr urolig mye for oss som klubb og vårt prosjekt. Det gjør at vi kan fortsette å være en arena for utvikling av morgendagens håndballstjerner samtidig som Kristiansand blir en enda tydeligere aktør i håndballverdenen. Vi ønsker å være med på at forme håndball- og Idretts-Norge nå og i fremtiden, sier hun.

  Søndag vant klubben NM-finalen mot Storhamar.

  (NTB)

  vheapWk4U8g
  Foto: NTB
 • Hergeirsson avslører samtaler med forbundet – ønsker fire nye år som sjef

  Thorir Hergeirsson har ledet håndballjentene i 15 år. Nå har han hatt samtaler med forbundsledelsen om å signere en ny kontrakt til etter sommer-OL i 2028.

  – Jeg har hatt samtaler med både generalsekretær og president. De ønsker meg videre, sier islendingen til NTB og utdyper:

  – Jeg trives veldig godt, men jeg har fullt opp med OL og et EM nå. Sånn sett har jeg ikke mye tid til å tenke på dette, men det vil komme en avgjørelse om en måned eller to eller tre.

  Altså før Paris-OL?

  – Det er fristende å vente til etter OL, men overfor meg selv og andre er det en fordel å få klarhet i dette. Men seinest etter OL, svarer Hergeirsson.

  Hergeirsson tok over jobben som landslagssjef i 2009. Siden den gang har det blitt 15 mesterskapsmedaljer og ni gull. Suksesstrener er et mildt uttrykk.

  Hergeirsson sier følgende om hva som blir avgjørende før han signerer en ny avtale.

  – Det handler veldig mye om å være klar for å stå i dette i fire år til. Jeg har stor respekt for denne jobben. Enten er det «all in» på alle områder hele tiden, eller så er det ikke det.

  Norge møter Østerrike på onsdag. Deretter skal laget ut i kamper mot Sveits og Ungarn i april i Euro Cup.

  (NTB)

  iBpHYK_NpZg
  Foto: NTB
 • Ny jobb for Bråthen

  Hopplandslagets avtroppende sjef Clas Brede Bråthen (55) går ikke arbeidsledig lenge.

  Overfor VG forteller Bråthen at han blir daglig leder i selskapet Veisikring 2. mai.

  – Jeg kjenner ikke på noe vemod, men jeg er spent på det å starte i en ny jobb, med de utfordringene som ligger foran meg. Det er mange mennesker og mye penger involvert, sier han til VG.

  Bråthen har vært sjef for hopplandslaget siden 2004. De siste årene har vært preget av bråk med ledelsen i Norges Skiforbund, men også internt i hopplandslaget.

  vUVVljcppzw
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal