Hopp til innhold

Avaldsnes-spillere i sjokk etter nedrykk: – Begynte å grine

John Arne Riises Avaldsnes mister lisensen og plassen i Toppserien på grunn av klubbens økonomiske situasjon. Istedenfor får Arna-Bjørnar fornyet kontrakt i Toppserien.

Kvalifisering til Toppserien kvinner, 2. kamp: Avaldsnes – Øvrevoll Hosle

KJEMPENEDTUR: John Arne Riise og Avaldsnes holdt seg opprinnelig i Toppserien – men rykker likevel ned på grunn av klubbens økonomiske problemer

Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Det bekrefter Avaldsnes selv onsdag.

– Norges Fotballforbund har i dag, på bakgrunn av klubbens økonomi, trukket tilbake lisensen for Avaldsnes Toppfotball. Konsekvensen av dette er at klubben rykker ned til 1. divisjon, skriver klubben.

Avaldsnes slapp med skrekken tidligere i år etter at de endte på 9. plass i Toppserien, men med 3-2-seier sammenlagt i kvalifiseringen over TIL 2020 fra 1. divisjon holdt de seg på Norges øverste nivå.

Men den trøblete økonomiske situasjonen har sendt dem ned til nivå to i norsk fotball.

Talsperson for styret til Avaldsnes, Aase Simonsen, sier de er skuffet.

– Spillerne og de ansatte har gjort jobben sin, men så ryker vi på økonomien. Vi trodde vi hadde løst problemet, så dette kom overraskende på, sier hun.

– Hva gjorde at det ikke gikk?

– Vi trodde vi hadde kontroll, men et beløp ble ført på feil plass, så vidt jeg har skjønt, sier hun.

Fagansvarlig for klubblisens i Norges Fotballforbund, Rune Nordhaug, tror ikke et feilført beløp er årsaken til at det ikke gikk for Avaldsnes.

– Klubben hadde krav om å legge frem et regnskap med positiv egenkapital, hvor revisor skulle bekrefte det for klubben som en nøytral tredjepart. Det har ikke klubben klart å fremskaffe, sier han, og fortsetter:

– Jeg kan aldri tenke meg at det er på grunn av et tall er satt på en feil plass. Da er det noe annet som ligger grunn. Det er ikke et tall som er satt på feil plass i et regnskap, det er det ikke, sier Nordhaug.

Arna-Bjørnar endte på sisteplass Toppserien i 2023-sesongen, men har blitt tilbudt Avaldsnes' plass i Toppserien – og de har takket ja til tilbudet. Det får NRK bekreftet fra klubbens daglige leder Erik Mjelde.

– Begynte å grine

NRK har vært i kontakt med Avaldsnes-spiller Selma Løvås og hun forklarer at beskjeden kom som et sjokk.

– Vi var på trening, og fikk beskjeden akkurat nå. Vi var nede og trente crossfit, og en annen skadet kom og sa: «Har dere fått beskjeden?» Vi sa nei, og skjønner nå at vi har rykket ned til førstedivisjon. Folk begynte å grine. Det var helt forferdelig. Vet ikke hva jeg skal si, sier Løvås til NRK.

Toppserien fotball 2022: Avaldsnes - LSK Kvinner (0-2)

SKUFFET: Selma Løvås (til venstre) forteller at beskjeden kom som et sjokk på spillerne.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Hun forteller at spillerne er kalt inn til et hastemøte hos klubben som skal foregå nå i ettermiddag.

– Jeg er helt i sjokk. Alt vi har jobbet for. Vært i kvalik og stått i det. Så får vi den beskjeden når vi trodde vi skulle få slappe av, forklarer hun.

Løvås sier at klubben har kalt inn til møte, men at trener John Arne Riise ikke vil være til stede. Han er på ferie i Dubai, ifølge spilleren.

Hanna Dahl har vært kaptein for Avaldsnes og spilt i klubben i elleve sesonger, men meldte overgang til Rosenborg forrige uke. Hun føler med spillerne som nå rykker ned.

– Det er helt forferdelig det som skjer nå. Det har vært en tung sesong for klubben, men det er stor forskjell på å spille i Toppserien og 1. divisjon, sier Dahl til NRK.

Riise har foreløpig ikke kommentert lisensnyheten. Han har kontrakt med Avaldsnes også neste sesong.

Arna-Bjørnar: – Ingen jubel

Daglig leder i Arna-Bjørnar, Erik Mjelde, bekrefter til NRK at de har den nødvendige økonomien til å ta over plassen til Avaldsnes.

– Jeg syns det først og fremst er trist. Fotballen skal avgjøres på fotballbanen, men økonomien henger jo sammen med det. Jeg føler veldig med Avaldsnes, spillerne og trenerne og de der som gjør en vanvittig jobb hver eneste dag, sier han, og fortsetter:

– Det er ingen jubel hos meg for denne plassen akkurat nå, sier Mjelde.

Skuffelse over nedrykk for Arna-Bjørnar

ENDTE SIST: Arna-Bjørnar-spillerne var skuffet etter at de opprinnelig rykket ned fra Toppserien. Men nå får de en ny sjanse på øverste nivå i 2024.

Foto: MIA SÆTRE STØRKSEN / NRK

I Tromsø forteller styreleder i TIL 2020, Linda Wilhelmsen, at telefonen går varmt.

– Så kan vi selvfølgelig føle at det er litt urettferdig, fordi vi tenker at vi kanskje heller burde spilt en kvalik mot Arna-Bjørnar, for så å se på hvilket lag som hadde klart å ta den plassen. Men det er så tidlig i den prosessen. Vi må gjøre noen undersøkelser, men det er klart, er reglene slik, så er de slik. Det må vi også bare forholde oss til, sier hun.

Hun karakteriserer det som en dramatisk situasjon.

– Jeg skulle ha ønsket at den situasjonen var avklart før kvalikkampene begynte, sier hun.

– Ikke god stemning

Ifølge NFF utarbeidet Avaldsnes en handlingsplan som viste hvordan den skulle gjenetablere positiv egenkapital i løpet av 2023 gjennom flere delmål.

Avaldsnes kunne ikke dokumentere positiv egenkapital per 31. oktober, og derfor har klubblisensnemnda trukket tilbake lisensen.

– Vi har ikke fått nok inntekter, og har for mye utgifter og da klarer vi det ikke, forteller Endre Thorvaldsen, daglig leder i Avaldsnes, til NRK.

Avaldsnes har 14 dagers klagefrist. Men foreløpig kan ikke klubben si om de kommer til å anke eller ikke.

– Vi er usikre. Vi har ikke tatt helt stilling til det helt ennå. Det er for tidlig. Jeg må snakke med styre og stell, sier Thorvaldsen.

Tromsøs Sofie Tunes t.v. og Avaldsnes Hanna Dahl under kvalifiseringskampen til Toppserien i fotball mellom Avaldsnes og TIL 2020 på Åsebøen stadion. Mali Trøan t.h.

HOLDT SEG: Avaldsnes slo TIL 2020 i playoff, selv om det ble til ingen nytte.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Han forteller om trykket stemning innad i klubben.

– Den er dårlig. Det sier seg selv. Spillerne har fått beskjed om at de har rykket ned, så det er ikke god stemning.

Fortsatt gjenstår det å se om de i det hele tatt klarer å stille lag i neste sesongs utgave av 1. divisjon, forteller Thorvaldsen.

– Hvor sannsynlig er det at klubben kommer opp og går igjen?

– Nå skal vi få kartlagt situasjonen og se om det er mulig. Vi har ikke forutsetninger til å svare på det akkurat nå.

Kvalifisering til Toppserien kvinner, 2. kamp: Avaldsnes – Øvrevoll Hosle

SMELL: Avaldsnes spiller i 1. divisjon neste sesong.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB

– Utrolig krevende

Avaldsnes opplyser i en pressemelding publisert på klubbens Facebook-side at flere styremedlemmer trakk seg fra styret i går, og at de nå gjør alt de kan for å trygge både ansatte og spillere.

– Det er en skuffelse for oss som sitter igjen i styret at klubben rykker ned. Spillerne har levert, de ansatte har levert – men det ble altså økonomien vi ikke klarer å levere på og som sender oss i 1. divisjon. Vi har forsøkt mye, men det har vært utrolig krevende økonomisk hele året, skriver klubben.

Daglig leder i Norsk Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen, forteller at de har vært i en lengre dialog med klubben.

Avaldsnes har jobbet intenst med å innfri kravene, men har ikke klart det. Og da skjer jo dessverre dette, sier Jørgensen og legger til:

Vi synes det er uhorvelig trist. Avaldsnes har vært annerledesklubben, som har vært med på å pushe kvinnefotballen videre. De har gått egne veier og betydd mye for utviklingen, sier.

Karmøy-klubben har vært fast inventar på øverste nivå i Norge siden de rykket opp fra 1. divisjon i 2012. De siste to årene, under John Arne Riises ledelse, har de endt på nest siste plass og dermed måttet spille playoff. Begge sesongene holdt de seg.

Siste nytt

  • Gulliksen usikker før den svenske cupfinalen

    Tobias Gulliksen måtte stå over Djurgårdens 1-0-seier over Gais grunnet en skade i kneet søndag kveld. Dermed står cupfinalen i fare for nordmannen.

    – Det har litt bedre, men vi får se. Kneet er hovent, så vi sjekker i morgen, sa han til Aftonbladet.

    Gulliksen var ikke med i kamptroppen etter at han pådro seg en skade. Allerede er det duket for cupfinale mot Erik Botheims Malmö.

    Europa conference leauge 2023/2024 : Bodø/Glimt - Ajax (1-2 e.e.o.)
    Foto: Mats Torbergsen / NTB
  • Thorstvedt-mål ikke nok for Sassuolo

    Kristian Thorstvedts scoring hjalp lite da Sassuolo tapte 1-5 borte mot Fiorentina i Serie A søndag kveld.

    Grønntrøyene fortsetter dermed på 19.-plass og har fem poeng opp til Empoli på trygg plass når det gjenstår fire kamper av sesongen.

    Thorstvedt skapte fornyet håp for gjestene da han banket inn 1-2-scoringen etter 57 minutter.

    Dessverre for siddisen og resten av Sassuolo-laget økte Nicolás González til 3-1 det påfølgende minuttet. Vertene var imidlertid ikke ferdig der, for bare ni minutter etter Thorsvedts scoring hadde Fiorentina satt inn ytterligere to mål.

    Dermed begynner det å se fryktelig skummelt ut for Thorstvedt & co. I kampen om å beholde plassen skal Sassuolo opp mot Inter (h), Genoa (b), Cagliari (h) og Lazio (b).

    Emil Konradsen Ceide startet kampen på benken, men kom inn etter 73 minutter. Marcus Holmgren Pedersen så hele oppgjøret fra sidelinjen. (NTB)

    Kristian Thorstvedt
    Foto: AP
  • Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

    Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

    Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

    Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

    Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

    Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

    Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

    Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

    Hugo Vetlesen
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal