Atle Førsvoll skal bruke 16 månader på å sykle frå Nordkapp til Cape Town – og tilbake. For å førebu seg til turen har han gått for ein ganske spesiell treningsmetode.

ALTERNATIV TRENING: For nokon gir den rosa hjelmen eit hint om Førvolls treningsmetode.

Det er oppskrifta til Førsvolls spinnville sykkeltur. Starten går 25. mai, og viss han held det planlagde tidsskjemaet er han tilbake på Nordkapp oktober 2024.

Eg er berre ein heilt vanleg fyr, seier Førsvoll.

Ruta frå Europas nordende til Afrikas sørende er ei populær rute for syklistar som liker å trø dei ekstra kilometrane. Det spesielle er returen frå Afrika til det kalde nord.

For ifølgje Førsvoll er det ingen som har sykla same rute opp igjen.

Eg drøymer om å gjere noko som eg ikkje er i stand til å gjere. Noko som er heilt fullstendig umogleg. Då fann eg ut at dette verka temmeleg umogleg, seier Førsvoll.

• Sjå ruta Atle skal sykle:

Dei fleste som gjennomfører slike turar har gjerne trena målretta mot dette over fleire år.

Dette er ikkje tilfelle for Førsvoll.

Atle Førsvoll syklar gjennom gatene i Oslo med fleire biler rundt seg.

For han har brukt jobben som matleveringsbod til å førebu seg til turen.

Atle Førsvoll er ute i trafikken og ser opp gata.

– Det eg har gjort no dei siste månadene er å levere mat. Det blir ein ikkje rask av, men ein blir godt trent, seig og herda, seier Førsvoll.

Atle Førsvoll tar på seg Foodora-matsekken mens han ser ut av bildet i sine rosa klede.

Han sykla i totalt 72 timar som matleveringsbod i april. Det er over 18 timar med sykling i veka.

Atle Førsvoll leverer mat frå Foodora til ein person som har bestilt.

– Eg må seie meg samd i at dette er ein spesiell måte å lade opp til sykkelturen på, seier Førsvoll mens maten blir levert.

Det plingar inn nok ei bestilling på telefonen.

Vi skal levere pølser og brus til ein person på døra.

– Det som er spennande no er kor langt av garde vi skal, seier Førsvoll medan han kikkar ned i telefonskjermen.

Atle Førsvoll

NYTT OPPDRAG: Førsvoll sjekkar bestillinga på telefonen.

Denne gongen vart det ein tur på to minutt. Turen frå 25. mai tek derimot litt lengre tid.

Dette er ein ekstremt egoistisk ting å gjere. Kanskje det mest egoistiske ein kan gjere, seier Førsvoll om turen.

Dette er derimot ikkje hans første sykkeltur med solid lengd. Tidlegare har han sykla Noreg på langs, gjennom heile Finland og også delteke i Trondheim-Oslo.

Likevel føler Førsvoll at han er ute på ukjend farvatn.

Forma er betre enn den nokon gang tidlegare har vore, men om det er nok, det veit eg ikkje, seier Førsvoll.

• Se hvordan Førsvolls dager som matbud er:
Atle Førsvoll før han skal legge ut på sykkelturen fra Nordkapp til Cape Town og tilgake

– Heilt ekstremt

NRKs sykkelekspert Sondre Sørtveit lar seg forbløffe av Førsvolls sykkelprosjekt.

Det er helt ut av ei anna verd eigentleg. Det er eit veldig vakse prosjekt. Utruleg imponerande dersom han får det til, rett og slett. Det er heilt ekstremt, seier Sørtveit.

Han har aldri høyrt om nokon som har køyrt same rute, og seier han blir vanvettig imponert om Førsvoll klarer det. Men, han er noko tvilande til treningsmetoden i forkant av reisa.

Portrettbilde av Sondre Sørtveit

LITT SKEPTISK: Sørtveit lar seg imponere, men er også litt skeptisk.

Det er jo veldig ambisiøst då. Han har helit sikkert fått sete mykje på sykkelen i alle fall, men det er nok heilt andre utfordringar som vil møte han på den ferda der. Veldig utradisjonelt, men tøft satsa, seier Sørtveit.

Han nemner vêr, vind, klima og tøffe verforhold som utfordringar han kjem til å møte på. Han trur trening i form av lengre turar enn frå dør til dør hadde vore langt meir optimalt.

Du treng nokon veldig lange, lange turar for at kroppen skal takle det der. Eg synest ikkje det høyrest ut som den mest ideelle oppladinga.

Cameron Wurf

To underbukser og laushundar

På turen skal Førsvoll prøve å leve så minimalistisk som mogleg. Med seg har han blant anna berre to underbukser.

Turen har vore planlagd heilt sidan koronatida, men ikkje vore gjennomførbar før no. Ei siste lita hindring no er derimot at fleire av landa han skal sykle gjennom er i ustabile tider med blant anna krig og borgarkrig.

Likevel reknar han ikkje dette som den største utfordringa.

Det eg fryktar mest på turen er noko så banalt som laushundar. Det å vere på landsbygda i Tyrkia og bli omringa av fem til ti laushundar, den tanken skremmer meg, seier Førsvoll.

Sepp Kuss sørget for at både kommentatorene og TV-seerne fikk hjertet i halsen med denne manøveren.

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

• Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

Kristian Eriksen
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

Vetlesen
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

– Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)