Hopp til innhold
Kommentar

Et mye større tap enn fem juksemakere

HOLMENKOLLEN (NRK): Alex Harvey er en av langrennssportens aller viktigste rollemodeller. At han nå gir seg i en alder av 30 år, er minst like trist som at fem juksemakere blir avslørt og ydmyket.

SKI-NORDIC-WORLD-MEN

FORBILDE: Alex Harvey feiret VM-gullet på femmil i 2017 som en rockestjerne. I nesten ti år har kanadieren vært en meget sentral skikkelse i langrennssporten

Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Alle fikk med seg dopingskandalen i Seefeld. Fem langrennsløpere – Max Hauke, Dominik Baldauf, Andreas Veerpalu, Karel Tammjärv og Aleksej Poltaranin – ble arrestert i en politirazzia.

Alle fem har etterpå innrømmet bloddoping.

Videoen av Max Hauke, som ble tatt med nåla i arma midt i en blodtransfusjon, gjorde konkurrentene kvalme og fikk folk flest til å måpe.

Den negative oppmerksomheten har vært massiv. Langrennssportens omdømme har fått et nytt alvorlig sår.

Men sporten er også kvitt fem juksemakere, hvorav egentlig bare én (Poltaranin) tilhørte den ypperste verdenseliten.

Og hvis ikke videoen av Max Hauke har en avskrekkende effekt, så er det vanskelig å skjønne hva som eventuelt skal kunne få potensielle juksemakere til å tenke seg om to ganger.

Viste vei

Adskillig mindre oppmerksomhet fikk en nyhetsmelding fra det kanadiske skiforbundet rett før VM i Seefeld. Den gikk ut på at Alex Harvey gir seg etter sesongen.

Skiløpere kommer og skiløpere går, er det lett å tenke. Men noen etterlater seg et større tomrom enn andre. Som for eksempel Kikkan Randall og Justyna Kowalczyk, som ga seg etter OL i Pyeongchang.

I Alex Harvey mister ikke langrennssporten bare en av sine aller beste utøvere, men også en av sine aller beste og viktigste rollemodeller.

Harvey har vist at utøvere fra (i langrennssammenheng) små nasjoner kan ta opp kampen mot overmakten fra Norge, Sverige og Russland. Han har vist at det største budsjettet og det største smøreteamet ikke alltid er ensbetydende med det beste resultatet.

I 2011 vant han VM-lagsprinten i Holmenkollen sammen med Devon Kershaw. I Lahti-VM i 2017 vant han selve kongedistansen, femmila.

Det, å se at det går an, er i seg selv en inspirasjon for mange.

Harvey

SLITEN OG LEI: I motsetning til sin far Pierre, vant Alex Harvey aldri Kollen-femmila. Men i siste forsøk var han beste ikke-russer på en femteplass.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

På barrikadene

Mye takket være Harveys suksess, er Canada tilbake på kartet som verdenscuparrangør i langrenn. Konkurransene i Harveys hjemby Quebec har vært en stor suksess med mye publikum og god atmosfære.

Årets verdenscup avsluttes nettopp der, og også neste vinter er det renn i Quebec. Men hva skjer med interessen i Canada når Harvey er borte?

Selv etterfulgte han en gullgenerasjon bestående av Beckie Scott, Sara Renner og Chandra Crawford. Men slik det ser ut i øyeblikket, er ingen kanadiere klare til å ta over rollen som stjerne i eget land.

I verste fall forsvinner interessen i Canada like fort som den er kommet. Det er det siste langrennssporten trenger.

Kanskje er det likevel som uredd meningsytrer Alex Harvey blir savnet aller mest.

Der norske utøvere ofte har unngått å snakke om kontroversielle tema med henvisning til fokus på arbeidsoppgaver, har Harvey uredd stukket hodet fram og sagt klart ifra.

Ingen i verdenseliten i langrenn har for eksempel vært tydeligere i kampen mot doping. Så sent som under VM i Seefeld ga Harvey klart uttrykk for hva han synes om innsatsen til Wada og Det internasjonale skiforbundet (FIS) i kampen for å stoppe dopingjuks.

Harvey og Kershaw

GJENNOMBRUDDET: Sammen med Devon Kershaw sørget Alex Harvey for kanadisk gull på lagsprinten under VM i Holmenkollen i 2011.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Fortjener takk

Etter en dopingskandale som den i Seefeld, blir det ekstra tydelig hvor viktig det er med utøvere som er villig til å stå på barrikadene for en ren sport.

Samtidig må man naturligvis respektere Harveys valg. Etter sin siste femmil i Holmenkollen lørdag, fortalte han at han ikke har feiret jul hjemme i Canada siden 2009.

Nordamerikanerne i langrennsverdenscupen tilbringer i realiteten halve året på et fremmed kontinent. Flere av Harveys beste venner, ikke minst Devon Kershaw, ga seg etter OL i fjor.

Det har ikke gjort livet i koffert lettere.

I juni skal han gifte seg. Så skal han fullføre jusutdannelsen og bli advokat.

Fra alle som er glad i langrenn, fortjener Alex Harvey både stor takk og lykkønskninger for «livet etter».

Men at hans avskjed kanskje er årets aller dårligste nyhet for langrennssporten, er ikke til å komme ifra.

Alex Harvey er på alle måter et mye større tap for langrennssporten enn de fem juksemakerne som ble avslørt under VM i Seefeld.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal