NRK Meny
Normal

Her er Lance Armstrong tilbake på sykkelsetet

Lance Armstrong møtte offentligheten for første gang siden dopingintervjuet med Oprah Winfrey, da han søndag deltok i et sykkelløp i Iowa.

Armstrong

Lance Armstrong (i hvitt) deltar i sykkelrittet Ragbrai i Iowa denne uken. Amerikaneren, som er dopingutestengt på livstid, får lov til å delta fordi rittet er ikke-konkurrerende.

Foto: DAVE WEAVER / Reuters

– For å være ærlig, dette er verken en ytring eller et eksperiment. Dette gjør jeg fordi jeg har lyst til å sykle med venner jeg deler en felles interesse med, sa Armstrong til avisen IB Times for to uker siden.

Mens Tour de France-syklistene avsluttet sitt tre uker lange blodslitt på Champs-Élysées i Paris søndag, gjorde Lance Armstrong seg klar for sitt aller første sykkeløp siden dopinginnrømmelsen i januar.

Søndag stilte han - som annonsert på forhånd - opp i rittet med det lange nanvet Register's Annual Great Bicycle Rice Across Iowa (Ragbrai).

Armstrong

Lance Armstrong vant Tour de France syv ganger, men ble frattatt samtlige titler etter å ha innrømmet dopingbruk.

Foto: JOEL SAGET / Afp

– Mange spør meg om jeg skulle ønske at jeg var i Paris. Vet dere hva? Jeg har det søren meg bra i Harlan, Iowa, skriver Armstrong på Twitter.

Viste seg for offentligheten

Ved å stille opp i Ragbrai, viste han seg også for offentligheten for første gang siden han under intervjuet med Oprah Winfrey innrømet at han jukset seg til suksess gjennom mesteparten av sykkelkarrieren.

– Jeg er veldig klar over at fortiden min ikke er et enkelt tema. Så jeg oppfordrer alle som ønsker å gi meg en high five om å gjøre det. Hvis du heller ønsker å skyte meg, er det OK det også, har Amrstrong tidligere uttalt.

Amerikaneren, som ble fratatt samtlige syv Tour de France- sammenlagtseire etter dopinginnrømmelsen, er utestengt fra sykkelsporten på livstid. Likevel får han altså delta i Ragbrai, hans femte deltakelse i rittet i karrieren.

– Armstrong er som alle andre

Grunnen er at rittet er en ikke-konkurrerende sykkeltur gjennom Iowa. Ragbrai-direktør T.J. Juskiewicz uttalte i januar at Armstrong var velkommen til å delta til tross for dopingdommen, og at amerikaneren ikke skiller seg noe fra de andre 10 000 deltakerne.

– De koser seg her, og de vil returnere igjen senere. Vi er åpne for at hvem som helst kan få sykle Ragbrai, sa Juskiewicz.

Armstrong legger ikke skjul på at han er takknemlig overfor Ragbrai-direktøren. Både for at han får lov til å delta i rittet, og for støtten han fikk av Juskiewicz etter dopingtilståelsen.

– Man lærer mye om folk når slike ting skjer. De første 24, 48 og 72 timene... Du glemmer aldri de telefonsamtalene. Og han var en av de som ringte, sa Armstrong til Des Moines Register.

Sykkelrittet Ragbrai varer frem til 27. juli. Armstrong er ventet å delta i tre-fire dager.

Siste nytt

 • Kokslien sikret kongepokalen

  Mikko Kokslien fulgte opp lørdagens NM-seier i kombinert da han utmanøvrerte Jørgen Graabak på nytt på søndagens 10 kilometer. Seieren ga også kongepokal. Dette var hans femte NM-tittel.

  NM kombinert
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Eckhoff dropper fellesstarten

  Tiril Eckhoff står over søndagens fellesstart i skiskyting på Sjusjøen. – Hun sparer seg til verdenscupåpningen fordi hun har vært syk i oppladningen til sesongen, og fikk ikke deltatt på den siste samlinga i Trysil, sier idrettssjef Per Arne Botnan.

  Tiril Eckhoff blir filmet av NRK
  Foto: Anders Rove Bentsen / NRK
 • Northug har friskmeldt seg

  Petter Northug har friskmeldt seg selv og er tilbake i lett trening, opplyser trener Stig Rune Kveen til NRK. – Petter føler seg muskulært og kroppslig klar for skirenn, sier Kveen. Det er uklart om Northug blir tatt ut til verdenscuprennene i Ruka.

  Northug
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sesongstart langrenn: 10 km fri teknikk, kvinner
Sesongstart langrenn: 10 km fri teknikk, kvinner
V-cup skøyter: 5000 m kvinner
V-cup skøyter
Vinterstudio
Vinterstudio
Sesongstart skiskyting: fellesstart menn
Sesongstart skiskyting: Fellesstart menn
Sesongstart skiskyting: Fellesstart menn
V-cup skøyter: 10 000 m menn
V-cup hopp