Hopp til innhold

Fifa bekrefter: Gransker argentinske stjerner etter kaoskampen

Fifa har åpnet en gransking mot Argentina og Nederland etter VM-kvartfinalen. Argentina-stjernen Lionel Messi var blant spillerne som var sentral i den ampre stemningen mellom lagene under og etter kampen.

Messi

– Hva ser du på, tosk? Hva ser du på, tosk? Gå bort dit, ropte Messi ut under et intervju med TV-kanalen TyC Sports.

Reporteren var raskt fremme for å roe ned Messi, og senere bekreftet argentineren hvem meldingene var rettet mot: Wout Weghorst.

Den nederlandske spissen kom inn og scoret de to målene som tok kampen til ekstraomganger.

– Helt fra nummer 19 (Weghorst) kom inn, så holdt han på med å si ting. Jeg respekterer alltid alle, men jeg liker at de respekterer meg også, sa Messi ifølge den argentiske avisen Clarin.

Weghorst scoret også i straffesparkkonkurransen, men det var Argentina som til slutt vant og er videre til semifinalen i VM.

Messi Nederland

ARGENTISK JUBEL: Lionel Messi hadde mer å juble for i straffesparkkonkurransen enn Nederland. Weghorst nummer to fra høyre.

Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters

I intervjuene etter kampen raste likevel Messi. Han langet ut mot både dommer Antonio Mateu Lahoz og Nederland-trener Louis van Gaal. Lahoz delte ut totalt 18 gule kort. To av dem til Denzel Dumfries, som dermed fikk rødt kort etter kampslutt.

– Fifa kan ikke sende noen som det, som ikke er klar for oppgaven, sa Messi om Lahoz.

I retning Louis van Gaal var han kritisk til hvordan Nederland kom seg inn igjen i kampen, og at det istedenfor fin pasningsfotball, var lange baller opp mot høye spillere som snudde kampen.

Fifa gransker Argentina

Lørdag bekrefter Fifas disiplinære komité overfor NRK at de har åpnet en granskning mot Argentinas fotballforbund.

De granskes for mulige brudd på artikkel 12, som omhandler dårlig oppførsel av spillere og trenere, og artikkel 16, som går på orden og sikkerhet under kamper. Nederland etterforskes for artikkel 12.

I meldingen fra Fifa kommer det ikke frem hvilke hendelser eller enkeltpersoner som granskes. Ifølge spanske ABC frykter argentinerne at granskingen i verste fall kan føre til at én eller flere av stjernene deres ikke får spille semifinalen mot Kroatia.

Gikk bort til den nederlandske benken

Rett etter kampslutt fanget TV-kameraene opp en spesiell situasjon. Lionel Messi gikk rett bort til Nederland-trener Louis van Gaal og Edgar Davids, som er en del av det nederlandske trenerteamet, og sa det som fremsto som noen åpenbart opphetede ord.

– Det virker ikke som det er de hyggeligste ordene han utveksler med legenden Davids, kommenterte NRKs VM-ekspert Tete Lidbom.

Åge Hareide la merke til det samme. Det var tidvis svært høy temperatur mellom lagene gjennom kampen.

– Det er klart at noe er sagt i løpet av kampen, tipper jeg. Du ser at van Gaal ser overrasket ut. Sannsynligvis er Messi forbannet på et eller annet, så han går bort og konfronterer dem med det. Van Gaal forstår som vanlig ingenting, sier Hareide med et flir.

Thrilleravslutning

På pressekonferansen etter kampen fikk Argentina-trener Lionel Scaloni spørsmål om hva som førte til den tilsynelatende dårlige stemningen mellom blant annet Messi og Nederlands trenere:

– Det var høy temperatur, det var jo en kvartfinale. Og det som skjer på banen blir på banen. Men vi har elleve menn og «Leo» er veldig viktig, og han viser at han er den beste gjennom tidene, så vi er glade for at han er på vårt lag.

Før Messi havnet i krangel med de nederlandske trenerne, ruslet han strålende glad - og ikke minst lettet - rundt på gresset. 35-åringen hauset opp et ellevilt argentinsk publikum og sugde inn inntrykkene etter en høydramatisk avslutning på kampen.

– Vi var utrolig glade da vi endelig kunne feire seieren med fansen. Diego (Maradona) ser oss fra himmelen, han pusher oss og jeg håper han var stolt av oss i kveld, sier Messi etter kampen.

Ble avgjort på straffer

Straffesparkkonkurransen startet på perfekt vis for Argentina da Virgil van Dijk brant Nederlands første forsøk fra ellevemetersmerket. Messi satte en annen standard for sitt lag, og trillet ballen kaldt midt i mål.

Tidligere på kvelden hadde Argentinas søramerikanske naboer Brasil røket i samme situasjon for Kroatia. Men Messi og co. ønsket en annen skjebne.

Også Steven Berghuis bommet for Nederland, og da gjorde det ikke så mye at Enzo Fernandez gjorde det samme for Lionel Scalonis menn. Lautaro Martinez holdt hodet kaldt, og Argentina kan begynne å forberede seg på VM-semifinale mot Kroatia på tirsdag.

– Ren skuffelse. Du kan beskrive alt, men du er sliten, du er lei deg, du er skuffet. Hvis du ser rundt på deg på banen og i garderoben, så er det noen som gråter. Noen er innesluttet. Du kan tenke deg hvordan vi føler oss, når vi taper en kvartfinale på denne måten, sier nederlandske Marten de Roon til NRK.

Messi og co.
Foto: Ricardo Mazalan / AP

Ekspertene måpte av Messi

Kampen startet også godt for Messi.

– Dette er et kunstverk! Det er en perfekt pasning fra Messi, som gjør hele forarbeidet selv. For en spiller og for en mann! lød det euforisk fra NRKs kommentator Nils Johan Semb.

Da hadde akkurat Nahuel Molina sendt Argentina i ledelsen 1-0 mot Nederland. Men det var ikke avslutningen folk snakket om. For som så mange ganger før, var det Lionel Messi som stjal showet.

Han vendte opp, førte ballen på tvers av banen, dro en rask overstegsfinte, før han spilte ballen mellom beina på Nathan Aké og forbi nok en nederlandsk forsvarer. Helt frem til Molina, som brått var alene med keeper.

I pasningsøyeblikket så ikke Messi en gang lagkameratens vei. NRKs eksperter nærmest måpte av begeistring over den 169 centimeter høye argentinerens overblikk.

– Det er ekstremt. Når man ser i «slow motion», og ser hvor blikket hans går, så ser du at han har en så enorm forståelse for fotball. Han løfter så vidt blikket, og ser hvordan løpet utspiller seg før det har skjedd, sier Andrine Hegerberg.

Hun mener at 35-åringens orienteringsevne og teknikk er på et annet nivå enn resten.

– Man kommer ikke bort fra ordet magi når man snakker om Messi.

– Det er bare å beundre en slik fotballspiller, tilføyer Åge Hareide.

Pasningen fikk fotballverden til å samles i unison hyllest. Fotballfans har for lengst blitt vant til å se han briljere, men lar seg likevel begeistre når stjernespilleren finner på noe spesielt.

– Han har øyne i nakken. De fleste spillere klarer ikke å se den pasningen. Den må vektes perfekt, noe han klarer, sier den tidligere Premier League-spilleren Chris Sutton til BBC.

Messi

ØREDØVENDE: Lionel Messi har god støtte på tribunene i VM. Her suger han inn støynivået fra den argentinske fansen etter en scoring.

Foto: Ariel Schalit / AP

– Nok et briljant øyeblikk fra Messi. Hvordan ser han den pasningen? sier den tidligere engelske landslagsspilleren Martin Keown til samme kanal.

Genialt Nederland-trekk

Argentina er blant landene med flest supportere i Qatar, og på tribunene var det et voldsomt leven underveis. Støynivået nådde nye høyder da Messi økte til 2–0 fra elleve meter.

Les også Mener Brasil gjorde enorm Neymar-tabbe

Neymars tårer 2

Dommeren pekte på krittmerket da Marcos Acuña gikk i bakken etter en stempling fra Denzel Dumfries. Messi tok seg god tid i tilløpet, løftet blikket og prikket ballen utagbart helt ute ved stolpen.

For argentinerne er Messi den store helten, men han mangler VM-tittelen. Dermed veies han av mange også lettere enn nå avdøde Diego Armando Maradona, mannen som fremdeles rager høyest i landets fotballhistorie.

Messi og publikum

STØTTE: Messi og Argentina har enorm støtte i Qatar.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP

Årets VM blir etter alt og dømme Messis siste. Var det noe som kunne stikke kjepper i hjulene for avansement til semifinalen?

Inn med 197 centimeter høye Wout Weghorst, tenkte Nederland-trener Louis van Gaal.

Knappe fire minutter etter at han ble byttet inn, nikket den storvokste spissen inn reduseringen for van Gaals menn. Så, nesten ti minutter på overtid, fikk Nederland frispark i farlig posisjon etter en håpløs felling German Pezzella.

– Han mister totalt hodet. Jeg tror ikke han får sove i natt, sier Hareide.

Nederland vartet opp med en sylskarp frisparkvariant. Alle forventet et direkte skudd mot mål, men i stedet spilte Steven Berghuis ballen lavt ved siden av muren. Der ventet nok en gang råsterke Weghorst, som holdt unna de argentinske forsvarerne og fikk avsluttet i mål, ti minutter og 32 sekunder på overtid.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Netherlands v Argentina

INNØVD FRISPARK: Her setter Weghorst inn utligningen etter et genialt frisparktrekk.

Foto: PETER CZIBORRA / Reuters

– Nesten så man ikke tror det man ser, man må klype seg i armen, sa NRK-kommentator Nils Johan Semb da 2-2-scoringen var et faktum.

Tidligere superspiss Michael Owen lar seg forbause av at Nederland våget – og lyktes – med et slikt trekk i den situasjonen.

– Det er praktisk talt umulig å score på direkte frispark om dagen når det ligger en spiller på bakken og muren hopper høyt. Jeg har i månedsvis etterlyst litt kreativitet. Å gjøre det der under dette presset … Utrolig, er dommen fra Owen.

– Du kan knapt tro hvor frekt og genialt det er, sier Keown.

Les også Portugal-sjefen avslører Ronaldo-konfrontasjon: – «Er det en god idé?»

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - South Korea v Portugal

Argentina hadde noen ville sjanser i ekstraomgangene, men kampen gikk til slutt til straffesparkkonkurranse. Der var det Argentina som viste seg sterkest.

Den verdenskjente boken «Tusen og en natt» er en samling av fortellinger fra Midtøsten og Asia. I sin 1001. kamp i karrieren skrev Lionel Messi en ny fortelling i sin karriere. På tirsdag venter Kroatia i semifinalen, og nest siste kapittel i verdensstjernens VM-bok skal formuleres.

Siste nytt

 • FCKs gullhåp ute – får ingen mesterliga-sjanse

  FC København blir ikke dansk seriemester for tredje år på rad. Laget til Birger Meling og Mohamed Elyounoussi er hektet av før siste runde.

  Det ble klart etter 2-3-tapet borte mot AGF tirsdag kveld. Mads Emil Madsen scoret samtlige av vertenes mål før pause.

  FCK måtte vinne for å holde liv i en tynn gullteori. Mesterne fra de to siste sesongene er fire poeng bak erkerival Brøndby og Midtjylland før seriesesongen runder av søndag.

  Meling spilte svært svakt og ble byttet ut i pausen. I referatet til nyhetsbyrået Ritzau står det at Gift Links fikk rogalendingen til å se ut som en Serie 4-spiller (nivå ti i Danmark) gjennom hele omgangen.

  På tampen av kampen ble Elyounoussi tatt av banen.

  Brøndby topper tabellen på bedre målforskjell (+26 mot Midtjyllands +19). Klubben kan ta sitt første seriegull siden 2021.

  FCK tok seg i fjor høst overraskende videre fra gruppespillet i Mesterligaen og bidro til å slå ut Manchester United, men til høsten blir det maksimalt spill i Serieligaen (Uefas tredjerangerte europacup).

  (©NTB)

  Mohamed Elyounoussi
  Foto: PAUL ELLIS / AFP
 • Start fortsatt på nedrykksplass – tapte mot Moss

  Start tapte 1–2 borte mot Moss i 1. divisjon tirsdag kveld. Dermed forbli Kristiansand-klubben på direkte nedrykk.

  På de ni første kampene på nivå to har Azar Karadas og Start bare tatt seks poeng. Kun Aalesund har færre med sine fem, men sunmøringene har én kamp mindre spilt enn Start.

  Ranheim på nedrykkskvalik og Åsane på trygg grunn har begge syv poeng, men de har henholdsvis én og to kamper mindre spilt enn Start.

  I tirsdagens kamp tok Moss ledelsen ved Ian Hoffmann rett før pause, før Marius Andersen doblet like etter sidebytte. Sander Sjøkvist reduserte for Start 20 minutter før fulltid, men utligningen kom aldri.

  Moss tar steget opp på fjerdeplass med 14 poeng, ett bak Sogndal og Kongsvinger på de to direkte opprykksplassene.

  Start-trener Azar Karadas etter 1.-divisjonskampen mot Aalesund
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • The Athletic: Graham Hansen årets spiller i Europa

  Det internasjonale idrettsnettstedet The Athletic kårer Caroline Graham Hansen til årets beste spiller i europeisk fotball.

  Journalist Michael Cox mener at den norske stjernen kanskje har levert sin beste sesong i karrieren.

  – 19 scoringer og 18 målgivende i ligaen er en absurd bra utteling, skriver han.

  Barcelona har vært suveren i hjemlig liga, med 27 seire og én uavgjort. Ligatittelen er sikret for lengst.

  25. mai møter katalanerne Ada Hegerbergs Lyon i finalen av Mesterligaen.

  Graham Hansen
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal