Hopp til innhold

Fifa bekrefter: Gransker argentinske stjerner etter kaoskampen

Fifa har åpnet en gransking mot Argentina og Nederland etter VM-kvartfinalen. Argentina-stjernen Lionel Messi var blant spillerne som var sentral i den ampre stemningen mellom lagene under og etter kampen.

Messi

– Hva ser du på, tosk? Hva ser du på, tosk? Gå bort dit, ropte Messi ut under et intervju med TV-kanalen TyC Sports.

Reporteren var raskt fremme for å roe ned Messi, og senere bekreftet argentineren hvem meldingene var rettet mot: Wout Weghorst.

Den nederlandske spissen kom inn og scoret de to målene som tok kampen til ekstraomganger.

– Helt fra nummer 19 (Weghorst) kom inn, så holdt han på med å si ting. Jeg respekterer alltid alle, men jeg liker at de respekterer meg også, sa Messi ifølge den argentiske avisen Clarin.

Weghorst scoret også i straffesparkkonkurransen, men det var Argentina som til slutt vant og er videre til semifinalen i VM.

Messi Nederland

ARGENTISK JUBEL: Lionel Messi hadde mer å juble for i straffesparkkonkurransen enn Nederland. Weghorst nummer to fra høyre.

Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters

I intervjuene etter kampen raste likevel Messi. Han langet ut mot både dommer Antonio Mateu Lahoz og Nederland-trener Louis van Gaal. Lahoz delte ut totalt 18 gule kort. To av dem til Denzel Dumfries, som dermed fikk rødt kort etter kampslutt.

– Fifa kan ikke sende noen som det, som ikke er klar for oppgaven, sa Messi om Lahoz.

I retning Louis van Gaal var han kritisk til hvordan Nederland kom seg inn igjen i kampen, og at det istedenfor fin pasningsfotball, var lange baller opp mot høye spillere som snudde kampen.

Fifa gransker Argentina

Lørdag bekrefter Fifas disiplinære komité overfor NRK at de har åpnet en granskning mot Argentinas fotballforbund.

De granskes for mulige brudd på artikkel 12, som omhandler dårlig oppførsel av spillere og trenere, og artikkel 16, som går på orden og sikkerhet under kamper. Nederland etterforskes for artikkel 12.

I meldingen fra Fifa kommer det ikke frem hvilke hendelser eller enkeltpersoner som granskes. Ifølge spanske ABC frykter argentinerne at granskingen i verste fall kan føre til at én eller flere av stjernene deres ikke får spille semifinalen mot Kroatia.

Gikk bort til den nederlandske benken

Rett etter kampslutt fanget TV-kameraene opp en spesiell situasjon. Lionel Messi gikk rett bort til Nederland-trener Louis van Gaal og Edgar Davids, som er en del av det nederlandske trenerteamet, og sa det som fremsto som noen åpenbart opphetede ord.

– Det virker ikke som det er de hyggeligste ordene han utveksler med legenden Davids, kommenterte NRKs VM-ekspert Tete Lidbom.

Åge Hareide la merke til det samme. Det var tidvis svært høy temperatur mellom lagene gjennom kampen.

– Det er klart at noe er sagt i løpet av kampen, tipper jeg. Du ser at van Gaal ser overrasket ut. Sannsynligvis er Messi forbannet på et eller annet, så han går bort og konfronterer dem med det. Van Gaal forstår som vanlig ingenting, sier Hareide med et flir.

Thrilleravslutning

På pressekonferansen etter kampen fikk Argentina-trener Lionel Scaloni spørsmål om hva som førte til den tilsynelatende dårlige stemningen mellom blant annet Messi og Nederlands trenere:

– Det var høy temperatur, det var jo en kvartfinale. Og det som skjer på banen blir på banen. Men vi har elleve menn og «Leo» er veldig viktig, og han viser at han er den beste gjennom tidene, så vi er glade for at han er på vårt lag.

Før Messi havnet i krangel med de nederlandske trenerne, ruslet han strålende glad - og ikke minst lettet - rundt på gresset. 35-åringen hauset opp et ellevilt argentinsk publikum og sugde inn inntrykkene etter en høydramatisk avslutning på kampen.

– Vi var utrolig glade da vi endelig kunne feire seieren med fansen. Diego (Maradona) ser oss fra himmelen, han pusher oss og jeg håper han var stolt av oss i kveld, sier Messi etter kampen.

Ble avgjort på straffer

Straffesparkkonkurransen startet på perfekt vis for Argentina da Virgil van Dijk brant Nederlands første forsøk fra ellevemetersmerket. Messi satte en annen standard for sitt lag, og trillet ballen kaldt midt i mål.

Tidligere på kvelden hadde Argentinas søramerikanske naboer Brasil røket i samme situasjon for Kroatia. Men Messi og co. ønsket en annen skjebne.

Også Steven Berghuis bommet for Nederland, og da gjorde det ikke så mye at Enzo Fernandez gjorde det samme for Lionel Scalonis menn. Lautaro Martinez holdt hodet kaldt, og Argentina kan begynne å forberede seg på VM-semifinale mot Kroatia på tirsdag.

– Ren skuffelse. Du kan beskrive alt, men du er sliten, du er lei deg, du er skuffet. Hvis du ser rundt på deg på banen og i garderoben, så er det noen som gråter. Noen er innesluttet. Du kan tenke deg hvordan vi føler oss, når vi taper en kvartfinale på denne måten, sier nederlandske Marten de Roon til NRK.

Messi og co.
Foto: Ricardo Mazalan / AP

Ekspertene måpte av Messi

Kampen startet også godt for Messi.

– Dette er et kunstverk! Det er en perfekt pasning fra Messi, som gjør hele forarbeidet selv. For en spiller og for en mann! lød det euforisk fra NRKs kommentator Nils Johan Semb.

Da hadde akkurat Nahuel Molina sendt Argentina i ledelsen 1-0 mot Nederland. Men det var ikke avslutningen folk snakket om. For som så mange ganger før, var det Lionel Messi som stjal showet.

Han vendte opp, førte ballen på tvers av banen, dro en rask overstegsfinte, før han spilte ballen mellom beina på Nathan Aké og forbi nok en nederlandsk forsvarer. Helt frem til Molina, som brått var alene med keeper.

I pasningsøyeblikket så ikke Messi en gang lagkameratens vei. NRKs eksperter nærmest måpte av begeistring over den 169 centimeter høye argentinerens overblikk.

– Det er ekstremt. Når man ser i «slow motion», og ser hvor blikket hans går, så ser du at han har en så enorm forståelse for fotball. Han løfter så vidt blikket, og ser hvordan løpet utspiller seg før det har skjedd, sier Andrine Hegerberg.

Hun mener at 35-åringens orienteringsevne og teknikk er på et annet nivå enn resten.

– Man kommer ikke bort fra ordet magi når man snakker om Messi.

– Det er bare å beundre en slik fotballspiller, tilføyer Åge Hareide.

Pasningen fikk fotballverden til å samles i unison hyllest. Fotballfans har for lengst blitt vant til å se han briljere, men lar seg likevel begeistre når stjernespilleren finner på noe spesielt.

– Han har øyne i nakken. De fleste spillere klarer ikke å se den pasningen. Den må vektes perfekt, noe han klarer, sier den tidligere Premier League-spilleren Chris Sutton til BBC.

Messi

ØREDØVENDE: Lionel Messi har god støtte på tribunene i VM. Her suger han inn støynivået fra den argentinske fansen etter en scoring.

Foto: Ariel Schalit / AP

– Nok et briljant øyeblikk fra Messi. Hvordan ser han den pasningen? sier den tidligere engelske landslagsspilleren Martin Keown til samme kanal.

Genialt Nederland-trekk

Argentina er blant landene med flest supportere i Qatar, og på tribunene var det et voldsomt leven underveis. Støynivået nådde nye høyder da Messi økte til 2–0 fra elleve meter.

Les også Mener Brasil gjorde enorm Neymar-tabbe

Neymars tårer 2

Dommeren pekte på krittmerket da Marcos Acuña gikk i bakken etter en stempling fra Denzel Dumfries. Messi tok seg god tid i tilløpet, løftet blikket og prikket ballen utagbart helt ute ved stolpen.

For argentinerne er Messi den store helten, men han mangler VM-tittelen. Dermed veies han av mange også lettere enn nå avdøde Diego Armando Maradona, mannen som fremdeles rager høyest i landets fotballhistorie.

Messi og publikum

STØTTE: Messi og Argentina har enorm støtte i Qatar.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP

Årets VM blir etter alt og dømme Messis siste. Var det noe som kunne stikke kjepper i hjulene for avansement til semifinalen?

Inn med 197 centimeter høye Wout Weghorst, tenkte Nederland-trener Louis van Gaal.

Knappe fire minutter etter at han ble byttet inn, nikket den storvokste spissen inn reduseringen for van Gaals menn. Så, nesten ti minutter på overtid, fikk Nederland frispark i farlig posisjon etter en håpløs felling German Pezzella.

– Han mister totalt hodet. Jeg tror ikke han får sove i natt, sier Hareide.

Nederland vartet opp med en sylskarp frisparkvariant. Alle forventet et direkte skudd mot mål, men i stedet spilte Steven Berghuis ballen lavt ved siden av muren. Der ventet nok en gang råsterke Weghorst, som holdt unna de argentinske forsvarerne og fikk avsluttet i mål, ti minutter og 32 sekunder på overtid.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Netherlands v Argentina

INNØVD FRISPARK: Her setter Weghorst inn utligningen etter et genialt frisparktrekk.

Foto: PETER CZIBORRA / Reuters

– Nesten så man ikke tror det man ser, man må klype seg i armen, sa NRK-kommentator Nils Johan Semb da 2-2-scoringen var et faktum.

Tidligere superspiss Michael Owen lar seg forbause av at Nederland våget – og lyktes – med et slikt trekk i den situasjonen.

– Det er praktisk talt umulig å score på direkte frispark om dagen når det ligger en spiller på bakken og muren hopper høyt. Jeg har i månedsvis etterlyst litt kreativitet. Å gjøre det der under dette presset … Utrolig, er dommen fra Owen.

– Du kan knapt tro hvor frekt og genialt det er, sier Keown.

Les også Portugal-sjefen avslører Ronaldo-konfrontasjon: – «Er det en god idé?»

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - South Korea v Portugal

Argentina hadde noen ville sjanser i ekstraomgangene, men kampen gikk til slutt til straffesparkkonkurranse. Der var det Argentina som viste seg sterkest.

Den verdenskjente boken «Tusen og en natt» er en samling av fortellinger fra Midtøsten og Asia. I sin 1001. kamp i karrieren skrev Lionel Messi en ny fortelling i sin karriere. På tirsdag venter Kroatia i semifinalen, og nest siste kapittel i verdensstjernens VM-bok skal formuleres.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP
  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal