Åpner for å flytte verdenscuprenn fra Russland

Visepresident i FIS, Sverre Seeberg, har allerede straffet det russiske skiforbundet én gang. Nå vurderer han hardere straffer, og får støtte av dopingjeger Rune Andersen.

Sverre Seeberg

Sverre Seeberg åpner opp for å ta fra russerne verdenscuprenn.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Russland kan miste retten til å arrangere renn i regi av Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Visepresident Seeberg åpner opp for at russerne ikke får arrangere verdenscuprenn framover.

– Flyttinger kan skje. Det kan komme til å skje flyttinger av arrangementer som er lagt til Russland, sier Seeberg til NRK.

– Det russiske forbundet må tåle en smell

FIS har fått oversendt McLaren-rapporten der det fastslås at det er drevet med systematisk dopingjuks i landet. Det har blant annet ført til at det planlagte verdensmesterskapet i bob og aking i 2017 flyttet fra Sotsji.

Nå risikerer Russland å miste flere arrangementer, men det er ikke bare bare å flytte store eventer bort fra verdens største land.

– Inntil nå har vi besluttet ikke å ta bort arrangementene. Rapporten fra McLaren kom for et par dager siden og det er ikke bare å kaste rundt på store arrangementer, sier han.

Seeberg er likevel krystallklar på én ting:

– Vi har tidligere straffet det russiske skiforbundet, da vi halverte støtten fra FIS. Det russiske forbundet må tåle en smell.

– Ikke gi mesterskap

Dopingjeger og spesialrådgiver i Antidoping Norge, Rune Andersen, mener bevisene som ligger i rapporten må følges opp og at det må sanksjoneres i henhold til gjeldende regelverk.

Rune Andersen

Dopingjeger Rune Andersen.

Foto: Eric Gaillard / Reuters

– Det står klart i koden at man ikke skal gi mesterskap til land som har et system som ikke fungerer, forteller Andersen til NRK.

– Hva med arrangementene som allerede er i Russland?

– Det må WADA og særforbundene se på med tanke på hvert enkelt arrangement.

– Utøvere må behandles fair

Utøverne som er nevnt i McLaren-rapporten kan bli straffet av FIS. De russiske langrennsløperne Aleksandr Legkov og Maksim Vylegzjanin skal være nevnt i rapporten ifølge Expressen.

Seeberg mener det er for tidlig å si hvilke konsekvenser det vil få for utøverne som er nevnt i rapporten. Selv om saken blir prioritert vil eventuelle dopingsaker bli behandlet som normalt. Dermed kan det ta litt tid før det kommer en avklaring.

– Jeg synes det viktigste er at alle som jukser må bli tatt. Men det er viktig at vi beskytter de som er rene. Det må gjelde for russere, så vel som nordmenn. Utøvere må behandles fair, forteller Seeberg.

Rune Andersen mener det er opp til FIS å vurdere bevisene.

– Man må ha bevis og man må se på de bevisene som finnes. Det ligger hos FIS. Så må FIS se på det som ligger der om det holder mål, sier Andersen til NRK.

Siste nytt

 • Verdscup-laget til Östersund

  Desse er tekne ut til verdscup-opninga i skiskyting i ôstersund frå 28. november til 8. desember:

  Kvinner: Tiril Kampenhaug Eckhoff, Emilie Kalkenberg, Karoline Knotten, Marte Olsbu Røiseland, Ingrid Landmark Tandrevold. Troppen blir supplert med enten Synnøve Solemdal eller Thekla Brun-Lie etter sprinten i IBU-cupen på Sjusjøen.

  Menn: Lars Helge Birkeland, Erlend Øvereng Bjøntegaard, Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Vetle Sjåstad Christiansen, Johannes Dale.

  Sesongstart Skiskyting Sjusjøen
  Foto: Geir Olsen / Geir Olsen
 • Ørjan Nyland i mål mot Malta

  Ørjan Nyland erstattar Rune Almenning Jarstein som keeper på Norges lag mot Malta i kveld.

  Landslagssjef Lars Lagerbäck gjer tre endringar til frå laget som slo Færøyane 4-0 fredag: Jonas Svensson, Birger Meling og Mats Møller Dæhli går inn for Omar Ebdellaoui, Haitam Aleesami og Ole Selnæs.

  Laget ser dermed slik ut: Ørjan Nyland, Jonas Svensson, Kristoffer Ajer, Tore Reginiussen, Birger Meling, Iver Fossum, Sander Berge, Markus Henriksen, Mats Møller Dæhli, Alexander Sørloth, Joshua King.

  Kampstart på Malta er kl 20.45.

  Ørjan Nyland
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Slo tilbake etter tabbe

  De norske curlingherrene i EM slo tilbake etter kosttabben som kostet seieren mot England i går. Ulsrud og co vant 8-7 over Danmark, og står nå med to seire og to tap etter fire kamper.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Cathal Mcnaughton / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal