NRK Meny
Normal

Åpner for å flytte verdenscuprenn fra Russland

Visepresident i FIS, Sverre Seeberg, har allerede straffet det russiske skiforbundet én gang. Nå vurderer han hardere straffer, og får støtte av dopingjeger Rune Andersen.

Sverre Seeberg

Sverre Seeberg åpner opp for å ta fra russerne verdenscuprenn.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Russland kan miste retten til å arrangere renn i regi av Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Visepresident Seeberg åpner opp for at russerne ikke får arrangere verdenscuprenn framover.

– Flyttinger kan skje. Det kan komme til å skje flyttinger av arrangementer som er lagt til Russland, sier Seeberg til NRK.

– Det russiske forbundet må tåle en smell

FIS har fått oversendt McLaren-rapporten der det fastslås at det er drevet med systematisk dopingjuks i landet. Det har blant annet ført til at det planlagte verdensmesterskapet i bob og aking i 2017 flyttet fra Sotsji.

Nå risikerer Russland å miste flere arrangementer, men det er ikke bare bare å flytte store eventer bort fra verdens største land.

– Inntil nå har vi besluttet ikke å ta bort arrangementene. Rapporten fra McLaren kom for et par dager siden og det er ikke bare å kaste rundt på store arrangementer, sier han.

Seeberg er likevel krystallklar på én ting:

– Vi har tidligere straffet det russiske skiforbundet, da vi halverte støtten fra FIS. Det russiske forbundet må tåle en smell.

– Ikke gi mesterskap

Dopingjeger og spesialrådgiver i Antidoping Norge, Rune Andersen, mener bevisene som ligger i rapporten må følges opp og at det må sanksjoneres i henhold til gjeldende regelverk.

Rune Andersen

Dopingjeger Rune Andersen.

Foto: Eric Gaillard / Reuters

– Det står klart i koden at man ikke skal gi mesterskap til land som har et system som ikke fungerer, forteller Andersen til NRK.

– Hva med arrangementene som allerede er i Russland?

– Det må WADA og særforbundene se på med tanke på hvert enkelt arrangement.

– Utøvere må behandles fair

Utøverne som er nevnt i McLaren-rapporten kan bli straffet av FIS. De russiske langrennsløperne Aleksandr Legkov og Maksim Vylegzjanin skal være nevnt i rapporten ifølge Expressen.

Seeberg mener det er for tidlig å si hvilke konsekvenser det vil få for utøverne som er nevnt i rapporten. Selv om saken blir prioritert vil eventuelle dopingsaker bli behandlet som normalt. Dermed kan det ta litt tid før det kommer en avklaring.

– Jeg synes det viktigste er at alle som jukser må bli tatt. Men det er viktig at vi beskytter de som er rene. Det må gjelde for russere, så vel som nordmenn. Utøvere må behandles fair, forteller Seeberg.

Rune Andersen mener det er opp til FIS å vurdere bevisene.

– Man må ha bevis og man må se på de bevisene som finnes. Det ligger hos FIS. Så må FIS se på det som ligger der om det holder mål, sier Andersen til NRK.

Siste nytt

 • Kombinertgutta har signert avtalen

  Jørgen Graabak bekrefter overfor NRK at landslagsutøverne har signert utøverkontrakten med Norges skiforbund.

  NM kombinert sprint
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sykdom i Sverige-leiren

  Pontus Jansson, Filip Helander og Marcus Rohdén er rammet av magesyke før den viktige kampen mot Tyskland i morgen. – De tre ble dårlige i magen i går kveld, og vi lot dem bli hjemme for sikkerhets skyld, sa landslagssjef Janne Andersson.

  VM fotball 2018, Sverige - Sør-Korea.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Skarstein satte ny verdensrekord

  Birgit Skarstein forbedret sin egen verdensrekord med 23 sekunder på 2000 meter roing i Linz. Den forrige rekorden på 10:47,86 ble satt i Beograd for tre uker siden. – Det føltes som jeg svevde gjennom hele løpet, sier Skarstein etter rekorden.

  birgit skarstein
  Foto: Balint Czucz

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Serbia - Sveits