Hopp til innhold

Solbakken hedres med integreringspris

Annette Thommessens Hederspris 2018 er tildelt Ståle Solbakken for hans standpunkt i integreringsdebatten.

Fotball trener for F.C. København og manager Ståle Solbakken på treningsfeletet til FCK.

HEDRES: Ståle Solbakken tildeles Annette Thommessens Hederspris.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Annette Thommessens Hederspris deles ut av Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til personer eller organisasjoner som har bidratt til økt forståelse for asylsøkere og flyktninger.

FC Københavns norske fotballtrener, Ståle Solbakken, har interessert seg for, og kritisert, både norsk og dansk integreringspolitikk. Mot slutten av fjoråret kom Solbakkens bok «Løvehjerte», og fotballprofilen har valgt å gi inntektene fra boka til integrering av flyktninger i hjemkommunen Grue i Hedmark.

– Asylpolitikken er så streng, vi kan være mye flinkere på integrering, sa Solbakken i forbindelse med boka.

– Fotballen er en av Norges viktigste integreringsarenaer

I begrunnelsen skriver NOAS blant annet at Solbakken har fått summen av mangfold til å gi bedre felles resultater.

«I sin bok «Løvehjerte» skriver prisvinneren om betydningen av å ta vare på leken, spillegleden, om et felles sett med regler, men med åpenhet og tillit til nye som kommer inn med sine styrker og sin kreativitet.

I dag er norsk fotball sentral i kampen mot rasisme. Fotballen er også en av Norges viktigste integreringsarenaer. På banen betyr det ikke noe hvor du kommer fra eller hvilken farge det er på huden din. Det er gjennom fotballen mange innvandrere får sine første norske venner – og vice versa.

Denne utviklingen har ikke skjedd av seg selv, men ved at enkeltmennesker har tatt ansvar – i tråd med fotballens grunnleggende verdier om likeverd og fair play. Årets prisvinner er en slik person, han velger å benytte sin posisjon til å sette fotballfellesskapet inn i en større sammenheng.»

Kritisert av dansk politiker

Solbakkens engasjement i innvandringsdebatten har blitt diskutert også i Danmark. Overskuddet boka «Løvehjerte» samler inn i Danmark har Solbakken valgt å donere til Dansk Folkehjelp.

Den avgjørelsen fikk Kenneth Kristensen Berth, politiker i Dansk Folkeparti, til å rase.

– Denne mannen har sitt på det tørre, og nå donerer han overskuddet fra boken til fedrelandets fordervelse – ved å gjøre livet bedre for såkalte enslige flyktningbarn. Ikke hans fedrelands fordervelse, vel å merke, men Danmarks, skrev Kristensen Berth på Facebook.

Solbakken svarte med å komme med ytterligere kritikk av politkernes syn på innvandring i Norden.

– Jeg er litt forundret og skuffet over at det er vanskelig å komme til makten i Norge, Sverige og Danmark dersom man ikke fører en restriktiv innvandringspolitikk, sa Ståle Solbakken til TV-kanalen i høst.

Det er ikke første gang Annette Thommessens Hederspris blir tildelt idrettsmiljøet. Både idrettsklubben Vard Haugesund og fotballklubben Vålerenga har tidligere vært mottagere av prisen

Sportsnyheter

ATP Masters 1000 - Monte Carlo Masters

Djokovic etter Ruud-smellen: – Han fortjente å vinne

Casper Ruud (25) er klar for finalen i storturneringen i Monte-Carlo etter å ha brutt en stygg statistikk på tennisbanen.

d

Svensk profil opprørt etter «Janteloppet»: – Nesten et mordforsøk

Max Novak tok en sterk tredjeplass i lørdagens Ski Classic-renn. Men svensken er irritert på det som skjedde på den andre runden – som han tror kan ha kostet ham seieren.

Siste nytt

 • Lillebergs Lightning tapte i Washington

  Emil Lilleberg fikk 19 og et halvt minutt på isen, da hans Tampa Bay Lightning tapte 2-4 borte mot Washington Capitals i NHL natt til søndag.

  Etter 2-2 i den første perioden og en målløs andreperiode, var lagene like langt før den tredje. Der sikret John Carlson og Nic Dowd seieren for vertene.

  Lightning er allerede klare for NHL-sluttspillet som starter 20. april.

  Dit skal ikke Mats Zuccarello og hans Minnesota Wild, som uten nordmannen i troppen vant 6-2 borte mot San Jose Sharks søndag.

  Emil Lilleberg
  Foto: David Kirouac / Reuters
 • Amerikansk OL-håp ute av OL

  Alicia Monson, USAs rekordholder på 5000 og 10.000 meter, mister sommerens OL i Paris.

  Årsaken er en avrivning i menisken. Hun har nå blitt operert og det er ventet at hun må gjennom en lengre periode med rehabilitering og opptrening.

  – Jeg har jobbet hardt for muligheten til å representere USA i enda et OL, så det smerter å ikke stille til start, skriver Monson på Instagram.

  25-åringen kom på 5.-plass på 10.000-meteren under VM i Budapest sist sommer. Hun var regnet som en outsider til medalje i sommerens leker.

  US Championships Athletics
  Foto: Ashley Landis / AP
 • Hollywood-laget Wrexham rykket opp

  Wrexham er klar for nivå tre i engelsk fotball, League One, etter å ha vunnet 6–0 mot Forest Green Rovers.

  Dermed er klubben, som eies av Hollywood-kjendisene Ryan Reynolds og Rob McElhenney, har dermed rykket opp to sesonger på rad.

  – Hvis du fortalte meg for noen år siden at jeg ville grått fledestårer over en kamp som fant sted i Nord-Wales, ville navnet ditt vært Rob McElhenney. Gratulerer til Wrexham og til co-styrelederen min, skriver skuespilleren Reynolds på X/Twitter.

  Hans partner var hakket mer ordknapp:

  – Har ikke ord, skrev McElhenney.

  Klubben ble stiftet i 1864. For litt mer enn tre år siden ble den kjøpt opp av de to Hollywood-yndlingene. De siste årene har de tiltrukket seg en stor internasjonal fanbase og økt oppmerksomhet gjennom Disney-serien «Welcome to Wrexham».

  Wrexham US Tour Soccer
  Foto: Jon Super / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal