Solbakken hedres med integreringspris

Annette Thommessens Hederspris 2018 er tildelt Ståle Solbakken for hans standpunkt i integreringsdebatten.

Fotball trener for F.C. København og manager Ståle Solbakken på treningsfeletet til FCK.

HEDRES: Ståle Solbakken tildeles Annette Thommessens Hederspris.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Annette Thommessens Hederspris deles ut av Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til personer eller organisasjoner som har bidratt til økt forståelse for asylsøkere og flyktninger.

FC Københavns norske fotballtrener, Ståle Solbakken, har interessert seg for, og kritisert, både norsk og dansk integreringspolitikk. Mot slutten av fjoråret kom Solbakkens bok «Løvehjerte», og fotballprofilen har valgt å gi inntektene fra boka til integrering av flyktninger i hjemkommunen Grue i Hedmark.

– Asylpolitikken er så streng, vi kan være mye flinkere på integrering, sa Solbakken i forbindelse med boka.

– Fotballen er en av Norges viktigste integreringsarenaer

I begrunnelsen skriver NOAS blant annet at Solbakken har fått summen av mangfold til å gi bedre felles resultater.

«I sin bok «Løvehjerte» skriver prisvinneren om betydningen av å ta vare på leken, spillegleden, om et felles sett med regler, men med åpenhet og tillit til nye som kommer inn med sine styrker og sin kreativitet.

I dag er norsk fotball sentral i kampen mot rasisme. Fotballen er også en av Norges viktigste integreringsarenaer. På banen betyr det ikke noe hvor du kommer fra eller hvilken farge det er på huden din. Det er gjennom fotballen mange innvandrere får sine første norske venner – og vice versa.

Denne utviklingen har ikke skjedd av seg selv, men ved at enkeltmennesker har tatt ansvar – i tråd med fotballens grunnleggende verdier om likeverd og fair play. Årets prisvinner er en slik person, han velger å benytte sin posisjon til å sette fotballfellesskapet inn i en større sammenheng.»

Kritisert av dansk politiker

Solbakkens engasjement i innvandringsdebatten har blitt diskutert også i Danmark. Overskuddet boka «Løvehjerte» samler inn i Danmark har Solbakken valgt å donere til Dansk Folkehjelp.

Den avgjørelsen fikk Kenneth Kristensen Berth, politiker i Dansk Folkeparti, til å rase.

– Denne mannen har sitt på det tørre, og nå donerer han overskuddet fra boken til fedrelandets fordervelse – ved å gjøre livet bedre for såkalte enslige flyktningbarn. Ikke hans fedrelands fordervelse, vel å merke, men Danmarks, skrev Kristensen Berth på Facebook.

Solbakken svarte med å komme med ytterligere kritikk av politkernes syn på innvandring i Norden.

– Jeg er litt forundret og skuffet over at det er vanskelig å komme til makten i Norge, Sverige og Danmark dersom man ikke fører en restriktiv innvandringspolitikk, sa Ståle Solbakken til TV-kanalen i høst.

Det er ikke første gang Annette Thommessens Hederspris blir tildelt idrettsmiljøet. Både idrettsklubben Vard Haugesund og fotballklubben Vålerenga har tidligere vært mottagere av prisen

Siste nytt

 • Nok en remis for Carlsen

  Magnus Carlsen fortsetter sin lange rekke av sjakkpartier uten tap. Lørdag ble det en ny remis mot russeren Jan Nepomnjasjtsji i Sinquefield Cup i USA.

  Det sendte Carlsen opp på 86 strake langsjakk-partier uten nederlag. Han står imidlertid med sju strake remis i St. Louis-turneringen.

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Salah-show senket Arsenal

  Joel Matip startet maktdemonstrasjonen i Liverpools 3-1-seier over Arsenal i Premier League lørdag. Mo Salah sikret så seieren med to mål, det ene på straffe. Liverpool er eneste lag i Premier League med full poengpott etter tre serierunder.

  Pre Season Friendly - Olympique Lyonnais v Liverpool
  Foto: Denis Balibouse / Reuters
 • Vos vant igjen i i Tour of Norway

  Den nederlandske sykkelstjernen Marianne Vos vant lørdagens etappe i Ladies Tour of Norway og går mot sin tredje strake sammenlagtseier i rittet.

  Den regjerende mesteren tok sin andre strake etappeseier i rittet.

  Vos
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal