Solbakken hedres med integreringspris

Annette Thommessens Hederspris 2018 er tildelt Ståle Solbakken for hans standpunkt i integreringsdebatten.

Fotball trener for F.C. København og manager Ståle Solbakken på treningsfeletet til FCK.

HEDRES: Ståle Solbakken tildeles Annette Thommessens Hederspris.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Annette Thommessens Hederspris deles ut av Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til personer eller organisasjoner som har bidratt til økt forståelse for asylsøkere og flyktninger.

FC Københavns norske fotballtrener, Ståle Solbakken, har interessert seg for, og kritisert, både norsk og dansk integreringspolitikk. Mot slutten av fjoråret kom Solbakkens bok «Løvehjerte», og fotballprofilen har valgt å gi inntektene fra boka til integrering av flyktninger i hjemkommunen Grue i Hedmark.

– Asylpolitikken er så streng, vi kan være mye flinkere på integrering, sa Solbakken i forbindelse med boka.

– Fotballen er en av Norges viktigste integreringsarenaer

I begrunnelsen skriver NOAS blant annet at Solbakken har fått summen av mangfold til å gi bedre felles resultater.

«I sin bok «Løvehjerte» skriver prisvinneren om betydningen av å ta vare på leken, spillegleden, om et felles sett med regler, men med åpenhet og tillit til nye som kommer inn med sine styrker og sin kreativitet.

I dag er norsk fotball sentral i kampen mot rasisme. Fotballen er også en av Norges viktigste integreringsarenaer. På banen betyr det ikke noe hvor du kommer fra eller hvilken farge det er på huden din. Det er gjennom fotballen mange innvandrere får sine første norske venner – og vice versa.

Denne utviklingen har ikke skjedd av seg selv, men ved at enkeltmennesker har tatt ansvar – i tråd med fotballens grunnleggende verdier om likeverd og fair play. Årets prisvinner er en slik person, han velger å benytte sin posisjon til å sette fotballfellesskapet inn i en større sammenheng.»

Kritisert av dansk politiker

Solbakkens engasjement i innvandringsdebatten har blitt diskutert også i Danmark. Overskuddet boka «Løvehjerte» samler inn i Danmark har Solbakken valgt å donere til Dansk Folkehjelp.

Den avgjørelsen fikk Kenneth Kristensen Berth, politiker i Dansk Folkeparti, til å rase.

– Denne mannen har sitt på det tørre, og nå donerer han overskuddet fra boken til fedrelandets fordervelse – ved å gjøre livet bedre for såkalte enslige flyktningbarn. Ikke hans fedrelands fordervelse, vel å merke, men Danmarks, skrev Kristensen Berth på Facebook.

Solbakken svarte med å komme med ytterligere kritikk av politkernes syn på innvandring i Norden.

– Jeg er litt forundret og skuffet over at det er vanskelig å komme til makten i Norge, Sverige og Danmark dersom man ikke fører en restriktiv innvandringspolitikk, sa Ståle Solbakken til TV-kanalen i høst.

Det er ikke første gang Annette Thommessens Hederspris blir tildelt idrettsmiljøet. Både idrettsklubben Vard Haugesund og fotballklubben Vålerenga har tidligere vært mottagere av prisen

Siste nytt

 • Liverpool mot Monterrey

  Meksikanske Monterrey blir Liverpools semifinale-mostandar i klubb-VM i Qatar. I kvartfinalen i dag slo dei heimelaget Al-Sadd 3-2.

  I den andre semifinale skal søramerikanske Flamengo møte Al Hilal frå Saudi-Arabia. Al Hilal slo tunisiske Esperance 1-0 i kvartfinalen.

  Liverpool og Flamengo hadde walkover fram til semifinalen.

  Flamengo - Al Hilal går 17. desember, Liverpool - Monterrey dagen etter. Finalen går 21. desember.

  Monterrey feirer semi
  Foto: Ibraheem Al Omari / Reuters
 • Moe Wold skal til Spania

  LSK-kaptein Ingrid Moe Wold forlater klubben hun har spilt for i ti år til fordel for en spansk klubb. Hvilken spansk klubb det skal være snakk om ønsker hun ikke å kommentere ennå. – Jeg håper at jeg kan utvikle meg på det, sier hun til LSK.

  Toppserien 2018
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Leicester tapte viktige poeng

  Leicester fikk det ikke helt til å stemme i dagens kamp mot Norwich. Med uavgjort 1-1 tok den åtte kamper lange seiersrekken slutt her. Det betyr også at Liverpool nå har fått en ledelse på 10 poeng til «The Foxes». Også Chelsea misset viktige poeng i dagens kamp mot Bournemouth. Joshua Kings lag vant 1-0 på bortebane etter en VAR-avgjørelse. Dermed ligger Chelsea på en foreløpig fjerdeplass på tabellen i den engelske serien, 20 poeng bak serieleder Liverpool som forlenget sin rekke uten tap ytteligere med 2-0 over Watford. De røde er nå ubeseiret i 34 ligakamper.

  Premier League - Leicester City v Norwich City
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal