Hopp til innhold

Solbakken langer ut mot norsk flyktningpolitikk

Fotballtreneren mener integreringen av flyktninger er langt under pari. Han gir inntektene av den nye boka si til integrering av flyktninger i hjemkommunen Grue.

Fotball,dansk eliteserie. FC København - Brøndby IF

MISFORNØYD: Ståle Solbakken mener norsk asylpolitikk burde vært mer preget av hjertevarme.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark / NTB scanpix

– Det er så strengt, vi kan være mye flinkere på integrering, sier Ståle Solbakken på telefon fra København.

Han mener det bør være mer plass og hjerterom i både den norske og den danske innvandringspolitikken.

Den profilerte fotballtreneren fra Grue i Hedmark fikk mye pepper i kommentarfeltene på sosiale medier da han kritiserte våre folkevalgte politikere for asylpolitikken på Lindmo på NRK1 i februar. Men Solbakken angrer ikke på at han stakk fram hodet og snakket om asylpolitikken.

– Billige poenger

Innvandringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Jon Helgheim, er glad for at Solbakken ønsker å gi penger til hjemkommunen, men Helgheim er ikke enig i at regjeringens integrerings- og asylpolitikk er hjerterå.

Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet.

KRITISK: Innvandringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet Jon Helgheim mener Solbakken trekker billige poeng i sin nye bok.

Foto: Bjørn Inge Bergestuen / Frp / NTB scanpix

– Regjeringen har fokus på de store mengdene som trenger det mest, men disse drukner i stemmer som Ståle Solbakken sin. For dette er personer som skårer billige poeng på å snakke for et lite mindretall av de asylsøkerne som kommer til Norge, som vi vet har mindre behov for hjelp, sier Helgheim.

Flyktninger og idrett

Solbakken på sin side er opptatt av barn og unge skal få sine sjanser i livet. Derfor gir han alle inntektene av boka til arbeid for at blant annet unge flyktninger skal komme inn i idretten.

Boka heter «Løvehjerte» og handler om FC-København-manager Ståle Solbakkens fotballliv fra oppveksten på Grue, videre til Ham-Kam, Lillestrøm og under Drillo, som ung trener i Ham-Kam, og som sjef i Danmarks største og mestvinnende klubb. Videre forteller boka om hans mislykkede opphold i FC Köln og Wolverhampton, om dramatikken da hjertet hans stoppet, om familien og om hvordan han ønsker fotball skal spilles.

I Danmark har boka solgt nærmere 8000 eksemplarer. Når boka nå kommer ut i Norge gir Ståle Solbakken alle inntektene sine fra boksalget til blant annet bofellesskapet for enslige mindreårige asylsøkere i hjemkommunen Grue.

– Ståle er helten vår

– Der bor det unge gutter med store traumer, mange av dem har gått gjennom hele Europa, sier ordfører i Grue, Wenche Huser Sund.

På det siste formannskapsmøtet mandag kveld snakket politikerne om hva Ståle har gjort.

– Ståle er den store helten vår, og han er et stort forbilde for alle som spiller fotball i Grue, sier Huser Sund.

Karin Andersen, som selv er fra nabokommunen Kongsvinger, hilser initiativet til Solbakken velkommen.

– Dette er kjempebra. Han kommer fra en kommune som har vært gode på integrering, helt siden bosnierne kom på 90-tallet, forklarer Andersen.

Hun mener at slike initiativ er nyttige og viktige for integreringen, og ikke minst for å gi flyktninger et postivit omdømme.

– Dessuten så trenger Hedmark alle nye innbyggere. Dette er folk som trenger å bli sett og slå rot, sier hun.