Hopp til innhold

Angriper bruk av stjernevitne: Mener Besseberg beskyldes for russisk pengebetaling

Christian B. Hjort fatter ikke hvorfor Økokrim har innkalt den russiske dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov som vitne i saken mot Anders Besseberg.

Hjort og Rodtsjenkov

Christian Hjort forstår ikke bruken av dopingvarsler Grigorij Rodtsjenkov som vitne i Besseberg-saken. Han mener det bare kan ha noe å gjøre med beskyldninger om at Besseberg har mottatt penger fra russiske skiskyttertopper.

Foto: NTB/NRK

– Nei, jeg erkjenner ikke straffansvar for tiltalen, sier Besseberg i starten av rettssaken.

Klokken 09.15 startet rettssaken mot Besseberg (77), som var president i Det internasjonale skiskytterforbundet i mer enn 25 år.

Besseberg er tiltalt for grov korrupsjon.

Funn av kontanter til en verdi av 370.000 kroner hos Besseberg, bilder av luksusklokker og priser på jaktturer ble lagt frem under rettens første dag i saken mot den tidligere skiskytterpresidenten.

Les også Ekspert om beviskrav i Besseberg-saken: – Kan ikke være i tvil om faktum

Anders Besseberg i 2017

Aktor Marianne Djupesland i Økokrim påpeker at de i tiltalen viser til at Besseberg i en sammenhengende tiårsperiode brukte denne perioden til å berike seg selv.

Det skjedde på flere måter, påpeker Djupesland i innledningsforedraget. Blant annet gjaldt dette:

  • Tilrettelegging for hans lidenskapelige interesse for jakt
  • Behov for samvær med kvinner som Djupesland karakteriserer som prostituerte.
Aktor Marianne Djupesland før rettssaken mot korrupsjonstiltalte Anders Besseberg

Aktor Marianne Djupesland i rettssalen i Buskerud Tingrett tirsdag

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Angrep Økokrim

På tampen av første rettsdag gikk Bessebergs forsvarer til angrep på hvordan Økokrim har lagt an deler av saken mot Besseberg.

Spesielt gjelder det bruken av dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov som vitne. Russeren lever i skjul etter å ha flyktet fra hjemlandet.

Det er vanskelig å forstå hva Rodtsjenkov kan bidra med slik tiltalen er nå, sier Bessebergs advokat Christian B. Hjort i retten tirsdag.

Rodtsjenkov ble verdenskjent da han avslørte det omfattende russiske dopingjukset under Sotsji-OL. Nå lever han i skjul og har oppholdt seg i USA etter at han flyktet fra Russland.

Han har uttalt at han fryktet for sitt liv da han flyktet.

Aktor Djupesland sa tidlig under første rettsdag at tiltalen hverken dreide seg om mottak av kontanter eller doping.

Derfor reagerer Hjort på at russeren er kalt inn som vitne.

Hjort og Djupesland

Bessebergs forsvarer Christian B. Hjort i samtale med aktor Marianne Djupesland.

Foto: NTB

Fra vår side forstår vi ikke hans vitnemål på annen måte enn fortsatt å beskylde Besseberg for å ha mottatt kontanter, sier Hjort.

Det er nettopp Rodtsjenkovs detaljerte historie om at han skal ha overhørt to russiske skiskyttertopper diskutere hvor mye de har betalt Besseberg som har vakt oppsikt tidligere.

Den historien ble kjent i granskingsrapporten som ble laget på oppdrag fra Det internasjonale skiskytterforbundet om Besseberg-saken.

Den ene skiskyttertoppen var Aleksander Tikhonov. Han har overfor NRK benektet historien.

Likevel er det som om Økokrim ikke har sluppet helt tak i det, sier Hjort og peker på at Økokrim opplyste at det ble funnet kontanter til en verdi av cirka 370.000 kroner hjemme hos Besseberg.

Hjort forstår ikke hva Rodtsjenkov skal forklare seg om som er relevant for tiltalen mot Besseberg.

Hvorfor skal man høre Rodtsjenkov, som jeg ikke kan se har noe annet å forklare seg om de gjenværende anklagepunktene, sier Hjort til NRK.

– Har aldri krevd noe av noen

Aktor Marianne Djupesland tar kritikken med knusende ro.

Det er helt naturlig at en forsvarer har et annet syn på noen punkter. Men i det store og det hele så er man enige om mange ting i saken, sier Djupesland.

Hva kan Rodtsjenkov bidra med som vitne?

Vi har innkalt Rodtsjenkov som vitne i saken og han skal avgi forklaring over videolink. Men det er ikke naturlig for meg å kommentere hva han skal forklare seg om. Det må vi komme tilbake til, sier Djupesland i Økokrim til NRK.

Kritikken av Rodtsjenkov som vitne, var ikke det eneste Hjort angrep Økokrim for i sitt innledningsforedrag.

Hjort sier han ikke kan forstå argumentasjonen fra dem om hvorfor klokkegaver og jaktturer skal være korrupsjon, ettersom dette er gaver Besseberg skal ha fått fra venner.

– Besseberg har aldri krevd noe av noen som helst. Han har aldri operert etter noen plan om å la seg bestikke til fordel for verken russere eller infront, sa Hjort og fortsatte:

– Det er ingen holdepunkter for at giverne har opptrådt med en felles plan, sier Hjort.

Han påpeker at det ikke var forbindelse mellom personer og at det tidvis gikk lang tid mellom flere hendelser

– Hva det planmessige sammenhengende forholdet skal bestå av er ikke lett å forstå, sa Hjort.

Gunnar Holm Ringen er korrupsjonsekspert og jobber nå som Nasjonal leder for Gransking & Compliance, i PWC. Han har tidligere jobbet i Økokrim.

Han sier denne uenigheten mellom forsvarer og aktoratet kommer til å bli et av hovedspørsmålene i Besseberg-saken.

– Det er om han har mottatt disse gavene i anledning stillingen, som det heter i korrupsjonsbestemmelsen eller privat og personlig. Når han har hatt denne rollen i 25 år og vært en del av dette miljøet over lengre tid, så vil de to situasjonene, privat mot profesjonelt, gli over i hverandre. Så dette vil være en krevende vurdering for retten, sier Ringen.

Bestrider ikke gaver

Påtalemyndigheten anklager Besseberg for å ha tatt imot bestikkelser i form av prostituerte tilbudt av russere, eksklusive klokker og påspanderte jaktturer. Det er også en anklage om leasingbil betalt av et selskap som skaffet markedsavtaler.

Alt dette er blitt presentert før lunsj på rettens første dag.

– Han erkjenner ikke straffskyld, men har han likevel innrømmet å motta gavene det blir snakket om, Hjort?

– Det er riktig at han ikke erkjenner straffskyld etter tiltalen, men han bestrider ikke at han har mottatt disse klokkene, deltatt på jaktturene også videre, sier Hjort til NRK før han understreker en ting:

– Han bestrider å ha tatt imot noen seksuelle tjenester påspandert av russerne, sier Christian B. Hjort.

Rettstegning av tiltalte Anders Besseberg på første dag av rettssaken mot ham i Buskerud tingrett. Besseberg, som er tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), er tiltalt for grov korrupsjon.

Rettstegning av Besseberg i Buskerud Tingrett

Illustrasjon: Ane Hem / NTB

Men er ikke dette regnet som korrupsjon og noe som gjør at han kan dømmes?

– Hvorvidt noe er korrupsjon eller ikke beror på en sammensatt vurdering. Besseberg vil forklare seg i detalj om de faktiske forhold i sin frie forklaring i morgen. Jeg vil vise til det han vil si der.

– Medgir han at dette er bestikkelser eller smøring?

– Nei, han erkjenner ikke at dette er bestikkelser eller smøring.

– Bestikkelser

I aktoratets innledningsforedrag, gikk Marianne Djupesland gjennom alle punktene i tiltalen (les hele tiltalebeslutningen i bunn av saken).

De inneholdt blant annet at Besseberg skal ha mottatt klokker, organisert kontakt med prostituerte fra Norge, og ha hatt en stående invitasjon til jaktopphold i utlandet.

Påtalemyndigheten viste frem bilde og verdivurderinger av flere klokker som de mener Besseberg skal ha mottatt som bestikkelser. En av disse er blitt verdsatt til 195.000 kroner av en norsk urmaker.

– Alle er bestikkelser i lovens forstand, sa aktor Djupesland.

De la også frem prisen på jaktturer i Tsjekkia og Østerrike der Besseberg felte dyr.

Besseberg med felt muflon.

Besseberg med en felt muflon. Den lever i sentrale deler av Europa.

Jaktturene i disse landene og dyrene han felte og fikk troféer av skal samlet sett hatt en verdi på rundt en halv million kroner.

– Det sentrale bevistemaet her er om jakten ble mottatt i anledning Bessebergs stilling, sier aktor Djupesland.

Hevder Besseberg bestilte prostituerte fra Norge

Aktor Djupesland hevdet også at Besseberg, på telefon fra Norge, har avtalt samvær med prostituerte.

– Fordelene Besseberg har mottatt er krevd, akseptert eller mottatt i Norge, og dermed gjelder straffeloven i Norge, sa Djupesland.

Hun understreker at det ikke er avgjørende om det er gjennomført samleie eller ikke.

– Det kan være av relevans, men ikke avgjørende. Heller ikke om kvinnene defineres som prostituerte eller ei, sa Djupesland og fortsatte:

– Fordelen mener vi, og slik det er formulert i tiltalen, er at russerne organiserer disse kvinnenes tilstedeværelse og stiller dem til disposisjon for Besseberg, slik at han kan velge å benytte seg av deres tjenester, seksuelt samvær, hvis han vil. Og det uten kostnad for ham, sa Djupesland.

Besseberg i 2017 bilde 2

Anders Besseberg var i mer enn 25 år president i Det internasjonale skiskytterforbundet. Her fra 2017.

Foto: NTB

Hun poengterte at aktoratet ikke vet hva russerne har måttet betale for disse damene, og at det uansett er underordnet.

– Jeg minner om at en bestikkelse i lovens forstand ikke trenger å kunne regnes om til pengeverdi, det omfatter også seksuelle tjenester og alt tiltale ser seg tjent med eller drar nytte av. Vi mener han har sett seg tjent med, og dratt nytte av, at disse prostituert er til disposisjon.

Besseberg bestrider at han har mottatt seksuelle tjenester påspandert av russere.

Det er satt av seks uker til rettssaken i Buskerud Tingrett i Hokksund.

Sportsnyheter

Sydde ti sting etter stempling i ansiktet: – Halve hodet hans var åpent

Bård Finne satte knottene rett i ansiktet på KFUM-keeper Emil Ødegaard, som endte på legevakten. Men om det var rødt kort var ekspertene rivende uenige om.

Ben White

Oppsiktsvekkjande Arsenal-grep felte rivalen: – Idiotisk av Spurs

Arsenal senka Tottenham i jakta på ligagull. Eit oppsiktsvekkjande daudballgrep frå «The Gunners» blir hylla av NRKs ekspert.

Siste nytt

  • Thorstvedt-mål ikke nok for Sassuolo

    Kristian Thorstvedts scoring hjalp lite da Sassuolo tapte 1-5 borte mot Fiorentina i Serie A søndag kveld.

    Grønntrøyene fortsetter dermed på 19.-plass og har fem poeng opp til Empoli på trygg plass når det gjenstår fire kamper av sesongen.

    Thorstvedt skapte fornyet håp for gjestene da han banket inn 1-2-scoringen etter 57 minutter.

    Dessverre for siddisen og resten av Sassuolo-laget økte Nicolás González til 3-1 det påfølgende minuttet. Vertene var imidlertid ikke ferdig der, for bare ni minutter etter Thorsvedts scoring hadde Fiorentina satt inn ytterligere to mål.

    Dermed begynner det å se fryktelig skummelt ut for Thorstvedt & co. I kampen om å beholde plassen skal Sassuolo opp mot Inter (h), Genoa (b), Cagliari (h) og Lazio (b).

    Emil Konradsen Ceide startet kampen på benken, men kom inn etter 73 minutter. Marcus Holmgren Pedersen så hele oppgjøret fra sidelinjen. (NTB)

    Kristian Thorstvedt
    Foto: AP
  • Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

    Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

    Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

    Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

    Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

    Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

    Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

    Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

    Hugo Vetlesen
    Foto: AP
  • Elleville overtidsminutter da Odd reddet uavgjort

    Tre sene scoringer sørget for 3-3 mellom Odd og Viking i Skien.

    Viking-kaptein Zlatko Tripic trodde han hadde avgjort det hele da han scoret fire minutter på overtid. Men Odd ville det annerledes. Mikael Norø Ingebrigtsen scoret seks minutter på overtid og reddet ett poeng for hjemmelaget.

    Harald Tangen Nilsen scoret kampens første mål etter 25 minutter. Kun ti minutter senere var kampen snudd. Først med et skudd fra Odds Tobias Svendsen via en Viking-spiller og i mål, så med en ny fulltreffer fra sammen mann etter en pasning ut 45 grader og inn i feltet.

    Viking presset på for utligning i andreomgang, og lyktes fire minutter før fulltid med et skudd fra Peter Christiansen.

    Så scoret Tripic etter et godt forarbeid fra Lars-Jørgen Salvesen, før Ingebrigtsen ga Odd ett poeng med et vakkert skudd.

    Odd ble i tillegg redusert til ti mann like før Ingebrigtsen 3-3-utligning, da Mihajlo Ivancevic fikk sitt andre gule kort på overtid.

    Hjemmelaget befinner seg dermed på 8. plass, med Viking to plasser bak etter henholdsvis seks og fem spilte kamper.

Sendeplan

Kl. Program Kanal