Hopp til innhold

– De burde være flaue

Mange avskrev Vishwanathan Anand (44) etter VM-tapet mot Magnus Carlsen. Men etter tre drømmeresultater på søndag er han i ferd med å sjokkere sjakkverdenen.

Vishwanathan Anand

Vishwanathan Anand vant sitt parti på søndag - mens begge hovedutfordrerne tapte. Her er han i Zürich tidligere i år.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

De fleste i sjakkmiljøet avfeide 44-åringens hete start i VM-kvaliken som et blaff, men søndag viste inderen at han er den kanskje aller største favoritten til å møte Magnus Carlsen til VM-kamp i november.

Anand vant sitt parti mot Veselin Topalov, mens begge de tøffeste utfordrerne hans tapte sine partier.

Tidligere sjakkverdensmester Garri Kasparov mener alle som avskrev Anand burde ta en lang titt i speilet.

– Som pensjonist er det godt å se den eldste i feltet gjøre det bra. De som sa Anand burde legge opp bør være flaue, skriver russeren på Twitter.

Laster Twitter-innhold

– Motbeviser tvilerne

Peter Doggers

Peter Doggers, redaktør i Chess.com.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Peter Doggers, redaktør i Chess.com, er glad på Anands vegne. Han mener inderen nå er den største favoritten til å møte Carlsen i VM i november.

– Det er fint å se at de som sa at han burde legge opp etter Chennai blir motbevist, sier journalisten, som følger turneringen tett.

– Jeg er ikke overrasket over at han kan spille på dette nivået, men det er rett og slett utrolig at han viser det ni runder på rad, etter å ha spilt mye dårligere de siste to årene. Han har ikke hatt en sånn lang rekke glimrende partier på lenge, sier Doggers til NRK.no.

– Hvordan vil du beskrive spillet hans her?

– Dette er den Vishy som slo Kramnik i 2008, den Vishy som vant i Mexico i 2007. Han er rett og slett veldig sterk og veldig stabil. Han er den eneste ubeseirede spillere i turneringen, og han har ikke vært i en eneste dårlig posisjon, sier Doggers.

Mange skeptikere

Flere sjakk-kjennere var ute etter VM og uttalte at Anand var på vei ned, og at han aldri kom til å komme tilbake på toppnivå igjen.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae var overrasket over at inderen i det hele tatt ville stille i VM-kvaliken.

– Det vil være vanskelig å komme tilbake til toppnivået igjen etter en så lang periode med forholdsvis svake resultater, uttalte Bae da Anand annonserte at han skulle stille i turneringen.

Magnus Carlsens trener, Peter Heine Nielsen, sa at det er vondt å se på Anand spille.

1,5 poeng til gode

Men nå snuser altså Anand for alvor på en ny kamp på den aller største scenen.

Både verdenstoer Levon Aronian og verdenstreer Vladimir Kramnik måtte nemlig se seg slått i sine partier i VM-kvaliken på lørdag.

Dermed er Anand ett helt poeng foran nestemann på lista med bare fem partier igjen. En solid ledelse, og i praksis står det enda bedre til:

Anand ligger nemlig foran Aronian på innbyrdes oppgjør, så armeneren må spille 1,5 poeng bedre enn inderen for å gå forbi.

Kramnik ligger et halvt poeng bak Aronian igjen, så den tidligere VM-vinneren fra India har i praksis 1,5 poeng til gode på begge konkurrentene.

Det kan regnes som en bunnsolid ledelse i sjakk.

– Nå ligger dette i Anands hender, skriver Marc Crowther, redaktør i nettstedet The Week In Chess, på Twitter:

Laster Twitter-innhold

Stormesteren Harikrishna skriver at det snart er klart for revansjeoppgjør mellom Carlsen og Anand:

Laster Twitter-innhold

PS: VM-kvaliken er selvfølgelig langt fra avgjort. I fjorårets turnering snudde det meste i de aller siste rundene, da favorittene spilte overraskende svakt.

Sportsnyheter

RBK-LSK

Kastet fiskekaker på banen: – Helt uakseptabelt

VAR-protestene i eliteseriekampen mellom Rosenborg og Lillestrøm på Lerkendal sendte spillerne i garderoben flere ganger. Til slutt valgte dommeren å avlyse kampen.

Josefine Tomine Eriksen og Henriette Jæger

Norges ukjente «stafettrakett» var nær ved å gi opp: – Skulle spurt om hjelp mye tidligere

Hun var yngst av alle, men tok likevel medalje i junior-EM. Veien derfra til OL-debut skulle imidlertid bli lang for Josefine Tomine Eriksen (23).

Narve Gilje Nordås og Oda Andersen Lundeby på Jæren.

Nordås kastar om på planane etter Gjert-beskjed: «Det er det dummaste du kan gjere»

Narve Gilje Nordås (25) var innstilt på å sende kjærasten Oda Andersen Lundeby (22) ut av landet dei siste dagane før OL, men gjer nå ei heilomvending.

Siste nytt

 • Gregersen-dobbel i MLS – stanget Atlanta til seier

  Stian Gregersen headet inn to hjørnespark og ble den store helten da Atlanta United snudde til 2-1-seier over Columbus Crew i MLS søndag.

  United lå under ved pause foran 42.601 tilskuere på hjemmebane, men Gregersen rettet opp det ved å knuse gjesteforsvarerne i lufta på to hjørnespark fra Saba Lobjanidze i det 60. og det 77. minutt.

  Begge ganger løp han inn, tårnet over to motspillere og stanget ballen utagbart i nettet fra kort hold. Det var Gregersens to første mål for Atlanta United.

  – Det var lagscoringer. Servene fra Saba var fantastiske, og Jay (Fortune) sto for flotte sperrer slik at jeg kunne løpe meg fri og score. Vi hadde planlagt det slik, sa Gregersen.

  Han ble etter kampen uttatt på rundens lag i MLS. (NTB)

  MLS Toronto Atlanta Soccer
  Foto: Danny Karnik / AP
 • Bodø/Glimt kan få polsk motstand i mesterliga-kvalifiseringen

  Bodø/Glimt skal opp mot polske Jagiellonia Bialystok eller Panevezys fra Litauen i neste runde hvis laget unngår fiasko mot RFS i jakten på mesterligaspill.

  Det ble klart da trekningen av kvalifiseringens 3. runde ble gjort mandag.

  Glimt var seedet i sin pulje og kunne ikke trekke potensielt tøffe motstandere som greske PAOK og Ferencváros fra Ungarn.

  Nordlendingene er klare favoritter når europasommeren starter mot RFS. Den første kampen spilles på Aspmyra torsdag, mens returen går i Latvia en uke senere.

  Dobbeltmøtet med Jagiellonia Bialystok eller Panevezys er lagt til 6./7. og 13. august. Skulle det bli sammenlagtseier også der, vil Glimt være én siste runde unna plass i den gjeveste europacupen.

  Eliteserien i fotball 2024: Bodø/Glimt-Odd (3-1)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Vingegaard står over Vueltaen: – Tror aldri jeg har vært så sliten

  Jonas Vingegaard føler seg tom etter en knalltøff Tour de France og dropper å sykle Vuelta a España.

  I fjor ble dansken nummer to i det spanske Grand Tour-rittet. Han ble kun slått av lagkamerat Sepp Kuss.

  – Dessverre stiller jeg ikke til start i Vuelta a España. Jeg har andre prioriteringer i år, men jeg kommer sikkert til å stille der igjen i framtiden, sier Vingegaard til Eurosport, ifølge Reuters.

  Tour de France har vært en prøvelse for Vingegaard, som i april pådro seg flere ribbeinsbrudd, punktert lunge og betennelse i lungevevet etter å ha veltet stygt i Baskerland rundt.

  Vingegaard var ikke i nærheten av å hamle opp med Tadej Pogacar sammenlagt i Tour de France, men sikret likevel 2.-plass totalt og fikk også med seg en emosjonell etappeseier på rittets 11. etappe.

  Rittet har kostet mange krefter, forteller dansken.

  – Jeg er sliten. Jeg tror aldri at jeg har vært så sliten etter et Grand Tour-ritt før. For å være ærlig er jeg utslitt, sier Vingegaard, som forteller at han vil forsøke å vinne Tour de France igjen neste år.

  Vingegaard vant touren både i 2022 og 2023 foran Pogacar. Sloveneren vant derimot rittet sammenlagt både i 2020 og 2021, i tillegg til seieren i årets tour.

  Vuelta a España starter 17. august og varer til 8. september.

  (NTB)

  oWhE5-p_DQk
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal