Hopp til innhold

– De burde være flaue

Mange avskrev Vishwanathan Anand (44) etter VM-tapet mot Magnus Carlsen. Men etter tre drømmeresultater på søndag er han i ferd med å sjokkere sjakkverdenen.

Vishwanathan Anand

Vishwanathan Anand vant sitt parti på søndag - mens begge hovedutfordrerne tapte. Her er han i Zürich tidligere i år.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

De fleste i sjakkmiljøet avfeide 44-åringens hete start i VM-kvaliken som et blaff, men søndag viste inderen at han er den kanskje aller største favoritten til å møte Magnus Carlsen til VM-kamp i november.

Anand vant sitt parti mot Veselin Topalov, mens begge de tøffeste utfordrerne hans tapte sine partier.

Tidligere sjakkverdensmester Garri Kasparov mener alle som avskrev Anand burde ta en lang titt i speilet.

– Som pensjonist er det godt å se den eldste i feltet gjøre det bra. De som sa Anand burde legge opp bør være flaue, skriver russeren på Twitter.

Laster Twitter-innhold

– Motbeviser tvilerne

Peter Doggers

Peter Doggers, redaktør i Chess.com.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Peter Doggers, redaktør i Chess.com, er glad på Anands vegne. Han mener inderen nå er den største favoritten til å møte Carlsen i VM i november.

– Det er fint å se at de som sa at han burde legge opp etter Chennai blir motbevist, sier journalisten, som følger turneringen tett.

– Jeg er ikke overrasket over at han kan spille på dette nivået, men det er rett og slett utrolig at han viser det ni runder på rad, etter å ha spilt mye dårligere de siste to årene. Han har ikke hatt en sånn lang rekke glimrende partier på lenge, sier Doggers til NRK.no.

– Hvordan vil du beskrive spillet hans her?

– Dette er den Vishy som slo Kramnik i 2008, den Vishy som vant i Mexico i 2007. Han er rett og slett veldig sterk og veldig stabil. Han er den eneste ubeseirede spillere i turneringen, og han har ikke vært i en eneste dårlig posisjon, sier Doggers.

Mange skeptikere

Flere sjakk-kjennere var ute etter VM og uttalte at Anand var på vei ned, og at han aldri kom til å komme tilbake på toppnivå igjen.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae var overrasket over at inderen i det hele tatt ville stille i VM-kvaliken.

– Det vil være vanskelig å komme tilbake til toppnivået igjen etter en så lang periode med forholdsvis svake resultater, uttalte Bae da Anand annonserte at han skulle stille i turneringen.

Magnus Carlsens trener, Peter Heine Nielsen, sa at det er vondt å se på Anand spille.

1,5 poeng til gode

Men nå snuser altså Anand for alvor på en ny kamp på den aller største scenen.

Både verdenstoer Levon Aronian og verdenstreer Vladimir Kramnik måtte nemlig se seg slått i sine partier i VM-kvaliken på lørdag.

Dermed er Anand ett helt poeng foran nestemann på lista med bare fem partier igjen. En solid ledelse, og i praksis står det enda bedre til:

Anand ligger nemlig foran Aronian på innbyrdes oppgjør, så armeneren må spille 1,5 poeng bedre enn inderen for å gå forbi.

Kramnik ligger et halvt poeng bak Aronian igjen, så den tidligere VM-vinneren fra India har i praksis 1,5 poeng til gode på begge konkurrentene.

Det kan regnes som en bunnsolid ledelse i sjakk.

– Nå ligger dette i Anands hender, skriver Marc Crowther, redaktør i nettstedet The Week In Chess, på Twitter:

Laster Twitter-innhold

Stormesteren Harikrishna skriver at det snart er klart for revansjeoppgjør mellom Carlsen og Anand:

Laster Twitter-innhold

PS: VM-kvaliken er selvfølgelig langt fra avgjort. I fjorårets turnering snudde det meste i de aller siste rundene, da favorittene spilte overraskende svakt.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Hete hoder og bråk i NHL-kamp

    Det haglet med utvisninger i den andre kvartfinalekampen i NHL-sluttspillet mellom Florida Panthers og Boston Bruins. I alt ble det utdelt flere timer med tid i fryseboksen.

    Panthers vant til slutt kampen 6-1 og utlignet kampserien til 1-1, men best vil kanskje utvisningskaoset i tredje periode bli husket.

    Superstjernene Matthew Tkachuk (Boston) og David Pastrnak (Florida) endte blant annet i en regelrett nevekamp ​​og fikk inn flere solide treffere på hverandre. De ble ilagt til sammen 30 minutter i utvisningsboksen.

    – Vi snakker om to stjerner. Det litt hett og de ville utfordre hverandre. Jeg synes det var kjempebra. De så OK ut da det hele var over. Kanskje noen ble opprørt av det, men jeg beklager – jeg syntes det var kjempebra, sa Panthers -trener Paul Maurice til AP etter kampen.

    Totalt ble det delt ut til sammen 157 minutter i onsdagens kamp. 146 av dem kom i tredje periode. Hele tolv spillere fikk kampstraff.

    Lagene møtes til den tredje kampen i best av sju-serien allerede fredag.

    (NTB)

    uVWot711Ngk
    Foto: AP
  • Frida Karlsson har satt sluttdato for skikarrieren

    Det røper den svenske skiyndlingen i et intervju med avisen Expressen. Der sier Karlsson at planen er å legge opp allerede i 2027. Som 27-åring.

    – Ja, det er det jeg har sagt til meg selv. Jeg trodde at jeg hadde fortalt det til dere også? Sier hun til avisen.

    Når Expressens journalist svarer avkreftende på det spørsmålet, fortsetter langrennsstjernen.

    – Greit. Men jeg liker å ha deadlines. Det er da jeg jobber best. Det har alltid vært sånn, helt siden jeg gikk på skolen. Det handler litt om egen motivasjon. Å føle at det jeg gjør ikke varer evig, og å utnytte det til fulle. At jeg skal gjøre alt jeg kan på disse tre årene, sier Karlsson.

    24-åringen erkjenner deretter at ingenting er hugget i stein. Hun vil ikke bombastisk fastslår at hun er langrennspensjonist om tre år. Men det er likevel slik planen ser ut nå.

    Karlsson svarer følgende på Expressens spørsmål om hvorfor hun vil gi seg så tidlig.

    – Det er mer i livet.

    Karlsson svarer følgende på Expressens spørsmål om hvorfor hun vil gi seg så tidlig.

    Frida Karlsson
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal