Hopp til innhold

Alsgaard vil ha stemmerett: – Frustrerende å lese om det som skjer

BEITOSTØLEN (NRK): Thomas Alsgaard er opprørt over FIS-vedtak som rammer langløpssirkuset uten at langløpslagene en gang har fått si sin mening.

Thomas Alsgaard

SJEF: Thomas Alsgaard har sitt eget langløpslag. Torsdag ettermiddag hadde de kick off på Beitostølen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det er frustrerende å sitte hjemme og lese om det som skjer på FIS-kongressen i Mexico, alle forslag som kommer fram og min forferdelige redsel for at noe skal gå igjennom, for det påvirker jo oss i veldig stor grad, sier Thomas Alsgaard til NRK.

Han sikter først og fremst til tiltakene som skal hindre stakerevolusjonen. Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil unngå at klassisk blir ren staking. Langløp er ren staking for eliten.

– Det kom regelendringer på stavlengde fem-seks uker før sesongstart, som gjør at vi må legge om hele bevegelsesmønsteret og begynne på nytt med det tekniske arbeidet. Det er frustrerende, erkjenner Alsgaard.

Har «mast» i to år

Den gamle storløperen er på plass på Beitostølen som sjef for sitt eget private lag, Team LeasPlan, som er et av de dominerende lagene i langløpssirkuset Ski Classics.

Lørdag skal han og representanter for andre privatlag ha et møte med representanter fra Norges skiforbund i forbindelse med åpningsrennene. Målet er å etablere et forum der de private lagene kan få si sin mening.

– Jeg har etterlyst det i to år, egentlig. Jeg har snakket mye med forbundet om at vi er så betydningsfulle nå at vi gjerne ønsker en representant i et forum hvor det tas viktige avgjørelser for langrenn for framtiden. Nå er vi blitt innkalt til et møte og det synes jeg er veldig hyggelig, sier Alsgaard.

Han håper møtet bare er det første steget. Alsgaard mener privatlagene også bør ha en plass der vedtakene fattes.

Det er ikke så enkelt, ifølge en annen norsk skilegende, Vegard Ulvang. Lederen i langrennskomitéen i FIS forklarer:

– Idretten er et representativt demokrati. Det betyr at beslutninger tas gjennom valgte representanter. Så hvis han vil påvirke formelt sett, må han gå inn i vårt klubb-, krets- og forbundssystem, ta et verv og være med og ta beslutninger. Hvis han vil ha en uformell påvirkning kan han ringe meg og andre representanter, sier Ulvang.

Vegard Ulvang, Fredrik Aukland og Thomas Alsgaard

MYE Å SNAKKE OM: Vegard Ulvang, Fredrik Aukland og Thomas Alsgaard diskuterer klassisk langrenn.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Har tatt over for kretsene

Alsgaards mener modellen Ulvang refererer til er moden for en endring.

– Vi møter ofte det argumentet. Men verden har forandret seg veldig mye de siste ti årene. Klubbene er fortsatt uhyre viktig, men kretsene og deres funksjon er som jeg tenker mer eller mindre ubetydelig. Det er privatlagene som har tatt over i mellomleddet mellom klubb, forbund og landslag. Sånn sett er det på tide at privatlagene med en eller flere representanter får være til stede, sier han.

Det kan med andre ord være duket for interessante diskusjoner over møtebordet lørdag.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal