Hopp til innhold

Skistavene blir kortere – sjekk de nye reglene her

Fra og med nå er det forbudt å konkurrere i klassisk langrenn med staver som er lengre enn 83 prosent av kroppslengden din inkludert skisko. Det gjelder også mosjonister.

Staking

MINDRE STAKING: Petter Northug & co. vil nok fortsatt stake på flate oppløp, men i motbakkene blir det nå litt verre med nye stavregler.

Foto: Soren Andersson/TT, Andersson, Sören / NTB scanpix

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har de to siste årene diskutert hvordan man skal unngå at klassisk langrenn utvikler seg til rene stakekonkurranse med vesentlige innslag av smugskøyting.

Fredag fattet langrennskomiteen i FIS et nytt vedtak. Fra og med i dag er det forbudt å konkurrere i klassisk langrenn med staver som er 83 prosent av kroppshøyden din.

Det opprinnelige forslaget fra Tyskland var en makslengde på 85 prosent av kroppslengden.

– I praksis er det tyskernes forslag er vedtatt, sier Åge Skinstad, som er Norges representant i verdenscupkomiteen i langrenn (en av underkomiteene til langrennskomiteen).

Sko inkludert i høyden

Han utdyper:

– Det ble bestemt at kroppslengden skal måles med skisko på beina, for at det skal være enklere å kontrollmåle i konkurranse. Det ble dessuten bestemt at stavens lengde måles fra tuppen til der stroppen er festet, ettersom ulike fabrikanter tester stroppen litt ulikt.

Regelen gjelder for alle langrenn som er underlagt FIS-systemet. Det innebærer alt fra aldersbestemte renn i Norge til både mosjonister og eliteløpere i de store turrennene som Birkebeineren, Vasaloppet og Marcialonga.

Mange vil kunne gå med samme staver som før. Men de som har vært mest ekstreme i valg av lange staver, må ned.

Norge ønsket et vedtak på 84 prosent med denne måten å regne på, andre nasjoner ønsket 82. 83 ble derfor et kompromiss.

– Dette viser at det er vilje til å bevare klassisk som egen gren er stor i skiverdenen. Det ønsker også vi i Norge. Vi ser at folk flest fortsatt går diagonal. Dette er nå et av flere tiltak som testes ut, så får vi se om de sammen har en effekt, sier Skinstad til NRK.

Stakefrie soner i norske løp

På fredagens møte i Zürich ble det også spesifisert at det kun skal arrangeres klassiske verdenscuprenn i løyper som har bratte nok bakker til at løperne velger å gå med festesmurning.

Under FIS-kongressen i Cancun i juni, ble det vedtatt å teste ut stakefrie soner, altså soner der løperne også må bruke beina.

– Det kommer til å bli testet ut i nasjonale renn i Norge til vinteren. Helt sikkert i juniorklassen, og kanskje også blant seniorene, sier Skinstad.

Allerede sist vinter ble det gjort lettere for juryene å straffe løpere for såkalt smugskøyting. Løpere kan nå bli disket uten videobevis, og uten at det får mulighet til å forklare seg. De nye reglene førte blant annet til at Martin Johnsrud Sundby bles disket fra seier i åpningsrennet på Beitostølen.

  • PS. Det var også foreslått å endre makslengden på stavene i skøyting, men den forblir uendret. Det vil si 100 prosent av kroppslengden.

Se reportasjen NRK laget før stav-vedtaket:

Det ønsker den internasjonale langrenns-komiteen å gjøre noe med - og tiltaket som trolig blir vedtatt i Zurich denne uka - er å innføre makslengde på skistavene.

Siste nytt

  • Nyland bekrefter kontraktsforhandlinger med Sevilla

    Landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland stortrives i sin spanske klubb Sevilla, og forteller at han allerede er i forhandlinger for å forlenge kontrakten.

    – Vi har hatt en fin samtale den siste tiden. Det ser bra ut, så får vi se hvordan det går de neste ukene, sier Nyland til NRK.

    33-åringen signerte en toårskontrakt med Sevilla i fjor sommer, og har stort sett blitt foretrukket som førstekeeper foran Marko Dmitrović.

    Totalt har Nyland stått 19 kamper for La Liga-klubben i alle turneringer.

    – Det hadde vært fint å fortsette der. Det er en kjekk tid. Det er et fint sted å være og utvikle seg. Jeg føler at den siste tiden så har jeg fått vise det på banen, sier Nyland og fortsetter:

    – Jeg har levert stabilt og godt, og vært med å ta en del poeng som har vært viktig for oss.

    Ørjan Håskjold Nyland mot Real Madrid
    Foto: VIOLETA SANTOS MOURA / Reuters
  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal