NRK Meny
Normal

Alsgaard advarer: – Krise hvis flere lag forsvinner

Thomas Alsgaard legger ned Tem LeasePlan. Team Santander kutter antallet løpere. Team United Bakeries må ha ny hovedsponsor. Arbeidsplasser er i fare.

Thomas Alsgaard

ADVARER: Thomas Alsgaard la ned sitt lag, men håper de andre privatlagene kommer seg over kneika og at det igjen blir bedre tider for langrennssporten.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Med langløpene i Ski Classics som hovedarena har privatlagene blitt en stor arbeidsgiver for profesjonelle langrennsløpere i Norge.

21. april fortalte NRK at Thomas Alsgaard legger ned sitt lag, Team Leasplan, som var det største av privatlagene med 21 personer på lønningslista. Alsgaard ga opp å finansiere satsingen, som kostet 9-10 millioner i året.

Betalingsviljen i sponsormarkedet er blitt mindre. Det bekrefter også de andre store privatlagene overfor NRK.

– Kritisk fase

Alsgaard frykter at flere lag forsvinner.

– Jeg vil si det er ille at LeasePlan forsvinner, men hvis et eller to til av lagene møter samme skjebne, er det krise, sier han.

– Kan det skje?

– Ja, det kan det. De fleste lagene lever fra vår til vår. Nå er det en kritisk fase, det avhenger litt av hva slags avtaler som går ut, påpeker Alsgaard.

Italy Cross Country Ski Marcialonga

PROFF: Tord Asle Gjerdalen er en av mange norske langrennsløpere som tjener sine penger i private lag.

Foto: Mauro Facchini / AP

– Nervepirrende

– Det gjorde det ikke enklere for oss at Alsgaard la ned sitt lag, sier Team United Bakeries-manager Bernhard Rønning til NRK.

Laget han er sjef for kommer til å bytte navn, ettersom United Bakeries trapper ned engasjementet. Jakten på ny hovedsponsor går ikke av seg selv. Rønning er i sluttforhandlinger med to kandidater.

– Det er nervepirrende. Det er jobbene våre dette handler om, påpeker han.

Rønning er trygg på at laget stiller til start også til vinteren. Men kommer de ikke i mål med de 4-5 millionene som omsetning har vært på, kan det bli et redusert opplegg med færre løpere.

Kutter

Team Santander har allerede bestemt seg for å kutte antall løpere, selv om hovedsponsoren er med i minst en sesong til. Neste vinters budsjett er ikke i boks, etter at en undersponsor har trukket seg.

– Vi kjører videre, men merker at det er tøffere tider. Det har vært mye negativ omtale for langrennssporten det siste året, og den mørke skyen ligger over oss, erkjenner manager Jørgen Aukland.

Jørgen Aukland

BLIR MINDRE: Jørgen Aukland og Team Santander stiller med færre løpere neste vinter.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Han tror antallet løp i Ski Classics må ned.

– Det er dyrt å reise rundt med store lag 13 helger i løpet av sesongen, påpeker han.

– Utrolig viktig rolle

Selv om han ikke tror privatlagene forsvinner, er Aukland bekymret over at færre løpere får tilbud.

– Konsekvensen vil være at færre løpere får sjansen til å drive med idretten på fulltid. På sikt vil det gi færre gode skiløpere. Det er mange gode skiløpere som på et eller annet tidspunkt har vært innom et privatlag, understreker han.

– De private lagene i Norge har en utrolig viktig rolle. Det en betydelig sum med penger som kommer inn til rekruttering og norske talenter, konstaterer Thomas Alsgaard.

 • Mens de andre lagene sliter, fortsetter Team BN Bank med samme sponsorer (hadde toårskontrakt), samme budsjett og samme størrelse kommende vinter: – Vi er foreløpig godt skodd og skal gjøre alt vi kan for å gjøre sponsorene våre fornøyde. Det innebærer mer enn å gå fort på ski, sier lagets eier Øystein Pettersen til NRK

Siste nytt

 • Deumeland utskrevet

  Starts Jonas Deumeland ble fraktet bort på båre under klubbens oppgjør mot Strømsgodset i går. Klubben melder på sin nettside at tyskeren ble skrevet ut fra sykehus litt etter 23.30 i går kveld. – Jeg har litt smerter, men det går bra, sier keeperen.

  Jonas Deumeland
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Ruud faller på verdensrankingen

  Tennisspiller Casper Ruud går fem plasser ned på den siste ATP-rankingen og er nå på 143. plass. Rafael Nadal beholder posisjonen som verdensener. Nordmannen er for tiden i USA og forbereder seg til kvalifiseringen til US Open.

  Casper Ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP
 • Carlsen vant etter maratonparti

  Etter hele seks og en halv time klarte endelig Magnus Carlsen å ta innersvingen på Sergej Karjakin og vinne i Sinquefield Cup i sjakk i USA. – Jeg er veldig glad nå. Jeg gjorde alt, sa Carlsen i intervjuet etterpå ifølge NTB.

  Magnus Carlsen
  Foto: Patrick Huerlimann / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Bodø/Glimt - Odd