Hopp til innhold

Alsgaard advarer: – Krise hvis flere lag forsvinner

Thomas Alsgaard legger ned Tem LeasePlan. Team Santander kutter antallet løpere. Team United Bakeries må ha ny hovedsponsor. Arbeidsplasser er i fare.

Thomas Alsgaard

ADVARER: Thomas Alsgaard la ned sitt lag, men håper de andre privatlagene kommer seg over kneika og at det igjen blir bedre tider for langrennssporten.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Med langløpene i Ski Classics som hovedarena har privatlagene blitt en stor arbeidsgiver for profesjonelle langrennsløpere i Norge.

21. april fortalte NRK at Thomas Alsgaard legger ned sitt lag, Team Leasplan, som var det største av privatlagene med 21 personer på lønningslista. Alsgaard ga opp å finansiere satsingen, som kostet 9-10 millioner i året.

Betalingsviljen i sponsormarkedet er blitt mindre. Det bekrefter også de andre store privatlagene overfor NRK.

– Kritisk fase

Alsgaard frykter at flere lag forsvinner.

– Jeg vil si det er ille at LeasePlan forsvinner, men hvis et eller to til av lagene møter samme skjebne, er det krise, sier han.

– Kan det skje?

– Ja, det kan det. De fleste lagene lever fra vår til vår. Nå er det en kritisk fase, det avhenger litt av hva slags avtaler som går ut, påpeker Alsgaard.

Italy Cross Country Ski Marcialonga

PROFF: Tord Asle Gjerdalen er en av mange norske langrennsløpere som tjener sine penger i private lag.

Foto: Mauro Facchini / AP

– Nervepirrende

– Det gjorde det ikke enklere for oss at Alsgaard la ned sitt lag, sier Team United Bakeries-manager Bernhard Rønning til NRK.

Laget han er sjef for kommer til å bytte navn, ettersom United Bakeries trapper ned engasjementet. Jakten på ny hovedsponsor går ikke av seg selv. Rønning er i sluttforhandlinger med to kandidater.

– Det er nervepirrende. Det er jobbene våre dette handler om, påpeker han.

Rønning er trygg på at laget stiller til start også til vinteren. Men kommer de ikke i mål med de 4-5 millionene som omsetning har vært på, kan det bli et redusert opplegg med færre løpere.

Kutter

Team Santander har allerede bestemt seg for å kutte antall løpere, selv om hovedsponsoren er med i minst en sesong til. Neste vinters budsjett er ikke i boks, etter at en undersponsor har trukket seg.

– Vi kjører videre, men merker at det er tøffere tider. Det har vært mye negativ omtale for langrennssporten det siste året, og den mørke skyen ligger over oss, erkjenner manager Jørgen Aukland.

Jørgen Aukland

BLIR MINDRE: Jørgen Aukland og Team Santander stiller med færre løpere neste vinter.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Han tror antallet løp i Ski Classics må ned.

– Det er dyrt å reise rundt med store lag 13 helger i løpet av sesongen, påpeker han.

– Utrolig viktig rolle

Selv om han ikke tror privatlagene forsvinner, er Aukland bekymret over at færre løpere får tilbud.

– Konsekvensen vil være at færre løpere får sjansen til å drive med idretten på fulltid. På sikt vil det gi færre gode skiløpere. Det er mange gode skiløpere som på et eller annet tidspunkt har vært innom et privatlag, understreker han.

– De private lagene i Norge har en utrolig viktig rolle. Det en betydelig sum med penger som kommer inn til rekruttering og norske talenter, konstaterer Thomas Alsgaard.

  • Mens de andre lagene sliter, fortsetter Team BN Bank med samme sponsorer (hadde toårskontrakt), samme budsjett og samme størrelse kommende vinter: – Vi er foreløpig godt skodd og skal gjøre alt vi kan for å gjøre sponsorene våre fornøyde. Det innebærer mer enn å gå fort på ski, sier lagets eier Øystein Pettersen til NRK

Siste nytt

  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal