Advares mot skittent spill: – Verstappen krysset en grense

Mercedes har sett seg kraftig lei på Max Verstappens kompromissløse stil. Formel 1-ekspert Atle Gulbrandsen var ikke imponert over nederlenderens krumspring i Saudi-Arabia.

MV

DÅRLIG HUMØR: Max Verstappen var frustrert etter å ha havnet bak Lewis Hamilton i Saudi-Arabias Grand Prix. Nå må han slå Lewis Hamilton for å bli verdensmester.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

– Jeg syns Verstappen krysset en grense med tanke på ufin kjøring. Jeg er ikke spesielt imponert over måten han kjørte på, sier Viaplays Formel 1-kommentator Atle Gulbrandsen til NRK.

Den nederlandske stjernen pådro seg tre straffer for uaktsom kjøring under søndagens Grand Prix-løp. Erkerivalen Lewis Hamilton mente han opptrådte som en gal mann.

– Max Verstappen har en kjørestil som var spesielt tydelig i går: Enten må de andre vike, eller så kommer det til å bli en krasj. Vi så flere eksempler på vei inn mot sving én. Det ble han straffet for to ganger. I tillegg fikk han en straff for å bremse da han skulle slippe forbi Hamilton, sier Gulbrandsen og konkluderer:

– Det er ikke spesielt imponerende.

Saudi Arabia F1 GP Auto Racing

STAKK TIDLIG FRA ROSEVANNSEREMONIEN: Førerne feiret med rosevann istedenfor champagne i «alkoholfrie» Saudi-Arabia. Max Verstappen rømte tidlig fra podiet, mens Mercedes-førerne Lewis Hamilton og Valtteri Bottas feiret 1.- og 3.-plassene sine. Sistnevnte slo Esteban Ocon på målstreken.

Foto: Hassan Ammar / AP

Dødt løp før finalen

Hamilton kom med flere stikk mot konkurrentens stil etter løpet. Briten mente han forholdt seg til en annen regelbok. Mercedes-sjef Toto Wolff krevde at Verstappens kjøring ble sett nærmere på:

Toto

RASENDE: Toto Wolff sendte headsettet på luftetur under løpet. Etterpå gliste han bredt. Hamilton holder liv i førermesterskapet, mens konstruktørmesterskapet nå er så godt som avgjort.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

– Den er fryktelig tøff, men den er i overkant tøff. Vi ønsker et rent mesterskap. Hvis Max står igjen som vinner, er det greit for meg. Det må bare være et fair race, sa Wolff til Sky Sports.

Og Mercedes-sjefen har all grunn til å ønske seg en «risikofri» finale i Abu Dhabi. Verstappen og Hamilton står med like mange poeng etter 21 av 22 løp.

Men ... Verstappens 369,5 poeng er mer verdt fordi han har vunnet ett løp mer enn Hamilton. Åtte mot syv.

Advarer mot skittent spill

Vinneren vil stikke av med VM-seieren om begge førerne kommer til mål. Dersom det ender med krasj, vil Red Bull-føreren vinne.

Gulbrandsen råder imidlertid Verstappen fra å takle Hamilton.

– Da risikerer han å bli fratatt poeng.

Atle Gulbrandsen

VIAPLAY-EKSPERT: Atle Gulbrandsen.

Foto: Heiko Junge / NTB

Det straffet seg for Michael Schumacher da han forårsaket et sammenstøt med Jacques Villeneuve i 1997. Tyskeren ledet med ett poeng før siste løp. Han fikk skylden for kollisjonen og ble diskvalifisert fra mesterskapet.

– Kompromissløs

Den norske Dennis Olsen opplevde selv å bli kjørt av banen av Max Verstappen da de konkurrerte i Gokart. Da NRK intervjuet ham i september, mente han at nederlenderens aggressive kjørestil var det som kunne felle ham.

Gulbrandsen mener han har hatt lang nok tilpasningstid på øverste nivå.

– Han er kompromissløs, men etter syv år i Formel 1 burde han ha blitt flinkere til å holde hodet kaldt.

– Han klarte ikke å holde hodet kaldt i Saudi-Arabia. Jeg håper at han klarer det i Abu Dhabi og at vi får et «clean race», sier Gulbrandsen.

Avgjørelsen faller kommende søndag klokken 14.00.

Sammenlignes med en basar

Verstappen-leiren var ikke veldig imponert over dommernes innsats i helgen.

– Vi føler oss urettferdig behandlet, sier Red Bull-topp Helmut Marko til Bild.

Verstappen måtte stille seg bak Hamilton ved omstart etter en irregulær forbikjøring. Deretter mottok han fem sekunders tidsstraff for å ha tatt seg forbi Mercedes-føreren utenfor banen.

– Den nye måten å gjøre ting på. Man blir informert som på en basar underveis i løpet på at man må slippe konkurrenten forbi for å unngå straff, klager Marko.

Imponert av dommerne

Etter løpet fikk han ytterligere ti sekunder etter at han bremset og forårsaket en kollisjon da han skulle slippe Hamilton forbi.

Gulbrandsen avfeier kritikken og ser på den som forutsigbar.

– Jeg syns dommerne løste situasjonen smidig. Michael Masi har imponert meg siden han ble dommer i Formel 1. Han har massiv erfaring og har imponert meg stort.

– Det at Helmut Marko og Red Bull klager, er ikke annet enn å forvente når de blir straffet.

Sportsnyheter

Vilde Nilsen 2,8 sekunder bak en gullmedalje: – Jeg slet med å stå på beina

Det ble et dramatisk oppgjør om sekunder da Vilde Nilsen (21) tok VM-sølv i VM i snøsport på Lillehammer tirsdag. 21-åringen var kun 2,8 sekunder bak gullvinneren Ludmila Liasjenko.

Siste nytt

 • EM: Tyskland svekka av korona

  Tysklands EM-tropp i håndball er rammet av to nye koronatilfeller og har bare 14 spillere tilgjengelig til kampen mot Polen i kveld.

  Begge disse lagene blir norske motstandere i hovedrunden i kamper torsdag og fredag.

  Tyskland har hatt koronatrøbbel også i før EM. Per mandag er det ni tyske spillere som har avgitt positiv koronatest.

  Tyskerne hentet inn nye spillere tirsdag, men disse må gjennom et testregime før de kan inkluderes i troppen.

  Alle de seks lagene i hovedrundegruppen er innlosjert på samme hotell i Bratislava. Der sjekket også Norges tropp inn tirsdag.

  – Det er en utfordring, og det er spising. Vi er satt opp for å dele matsal med Polen, sier Norges landslagslege Thomas Torgalsen til NTB.

  Ingen spillere eller ledere i den norske troppen har avgitt positiv koronatest i oppkjøringen til EM eller under mesterskapet.

  Johannes Golla, Tyskland
  Foto: RADOVAN STOKLASA / Reuters
 • God start for curling-kvinnene

  Noregs kvinnelandslag i curling fekk ein god start på VM-kvalifiseringa med 10–1 over vertsnasjonen Finland.

  Det norske laget skulle etter oppsettet møte Tsjekkia seinare tysdag, men den kampen fall bort etter at to tsjekkiske spelarar avga positive koronaprøver då dei kom til til Finland, og resten av laget hamna i karantene. Dermed forsvann ein av favorittane.

  På laget i kvalifiseringa spelar Martine Rønning, Eirin Mesloe, Mille Haslev Nordbye og skip Marianne Rørvik.

  Kristin Skaslien spelte på laget som sikra opprykk til A-gruppa i EM, men ho prioriterer opplading til OL-turneringa i miks-dobbel og blir erstatta i kvalifiseringa av Mesloe.

  Seks lag deltar i kvalifiseringa, og dei to beste går til VM i Canada i mars.

  Marianne Rørvik
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • 22 nye utøvere klare for Beijing-OL

  Det er nå tatt ut de siste 22 utøverne til OL i Beijing.

  Den norske troppen besto fra før av 59 utøvere. Torsdag ble den utvidet med i hovedsak skihoppere og alpinister. Uttaket inneholdt få store overraskelser.

  Slik så tirsdagens uttak ut i sin helhet:

  Alpint:

  Lucas Braathen (Bærums Skiklub), Timon Haugan (Oppdal), Mina Fürst Holtmann (Bærums), Aleksander Aamodt Kilde (Lommedalen), Henrik Kristoffersen (Rælingen), Atle Lie McGrath (Bærum), Ragnhild Mowinckel (Rival), Adrian Smiseth Sejersted (Stabæk), Sebastian Foss Solevåg (Spjelkavik), Thea Louise Stjernesund (Hakadal), Maria Therese Tviberg (Geilo), Rasmus Windingstad (Bærum).

  Friski:

  Tormod Frostad (Bærum).

  Hopp:

  Thea Minyan Bjørseth (Lensbygda), Johann André Forfang (Tromsø), Halvor Egner Granerud (Asker), Robert Johansson (Søre Ål), Marius Lindvik (Rælingen), Silje Opseth (Holeværingen), Anna Odine Strøm (Alta), Daniel-André Tande (Kongsberg).

  Snowboard:

  Ståle Sandbech (Bærum).

  FIS Ski World Cup Men's Super G
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal