Hopp til innhold

Advares mot skittent spill: – Verstappen krysset en grense

Mercedes har sett seg kraftig lei på Max Verstappens kompromissløse stil. Formel 1-ekspert Atle Gulbrandsen var ikke imponert over nederlenderens krumspring i Saudi-Arabia.

MV

DÅRLIG HUMØR: Max Verstappen var frustrert etter å ha havnet bak Lewis Hamilton i Saudi-Arabias Grand Prix. Nå må han slå Lewis Hamilton for å bli verdensmester.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

– Jeg syns Verstappen krysset en grense med tanke på ufin kjøring. Jeg er ikke spesielt imponert over måten han kjørte på, sier Viaplays Formel 1-kommentator Atle Gulbrandsen til NRK.

Den nederlandske stjernen pådro seg tre straffer for uaktsom kjøring under søndagens Grand Prix-løp. Erkerivalen Lewis Hamilton mente han opptrådte som en gal mann.

– Max Verstappen har en kjørestil som var spesielt tydelig i går: Enten må de andre vike, eller så kommer det til å bli en krasj. Vi så flere eksempler på vei inn mot sving én. Det ble han straffet for to ganger. I tillegg fikk han en straff for å bremse da han skulle slippe forbi Hamilton, sier Gulbrandsen og konkluderer:

– Det er ikke spesielt imponerende.

Saudi Arabia F1 GP Auto Racing

STAKK TIDLIG FRA ROSEVANNSEREMONIEN: Førerne feiret med rosevann istedenfor champagne i «alkoholfrie» Saudi-Arabia. Max Verstappen rømte tidlig fra podiet, mens Mercedes-førerne Lewis Hamilton og Valtteri Bottas feiret 1.- og 3.-plassene sine. Sistnevnte slo Esteban Ocon på målstreken.

Foto: Hassan Ammar / AP

Dødt løp før finalen

Hamilton kom med flere stikk mot konkurrentens stil etter løpet. Briten mente han forholdt seg til en annen regelbok. Mercedes-sjef Toto Wolff krevde at Verstappens kjøring ble sett nærmere på:

Toto

RASENDE: Toto Wolff sendte headsettet på luftetur under løpet. Etterpå gliste han bredt. Hamilton holder liv i førermesterskapet, mens konstruktørmesterskapet nå er så godt som avgjort.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

– Den er fryktelig tøff, men den er i overkant tøff. Vi ønsker et rent mesterskap. Hvis Max står igjen som vinner, er det greit for meg. Det må bare være et fair race, sa Wolff til Sky Sports.

Og Mercedes-sjefen har all grunn til å ønske seg en «risikofri» finale i Abu Dhabi. Verstappen og Hamilton står med like mange poeng etter 21 av 22 løp.

Men ... Verstappens 369,5 poeng er mer verdt fordi han har vunnet ett løp mer enn Hamilton. Åtte mot syv.

Advarer mot skittent spill

Vinneren vil stikke av med VM-seieren om begge førerne kommer til mål. Dersom det ender med krasj, vil Red Bull-føreren vinne.

Gulbrandsen råder imidlertid Verstappen fra å takle Hamilton.

– Da risikerer han å bli fratatt poeng.

Atle Gulbrandsen

VIAPLAY-EKSPERT: Atle Gulbrandsen.

Foto: Heiko Junge / NTB

Det straffet seg for Michael Schumacher da han forårsaket et sammenstøt med Jacques Villeneuve i 1997. Tyskeren ledet med ett poeng før siste løp. Han fikk skylden for kollisjonen og ble diskvalifisert fra mesterskapet.

– Kompromissløs

Den norske Dennis Olsen opplevde selv å bli kjørt av banen av Max Verstappen da de konkurrerte i Gokart. Da NRK intervjuet ham i september, mente han at nederlenderens aggressive kjørestil var det som kunne felle ham.

Gulbrandsen mener han har hatt lang nok tilpasningstid på øverste nivå.

– Han er kompromissløs, men etter syv år i Formel 1 burde han ha blitt flinkere til å holde hodet kaldt.

– Han klarte ikke å holde hodet kaldt i Saudi-Arabia. Jeg håper at han klarer det i Abu Dhabi og at vi får et «clean race», sier Gulbrandsen.

Avgjørelsen faller kommende søndag klokken 14.00.

Sammenlignes med en basar

Verstappen-leiren var ikke veldig imponert over dommernes innsats i helgen.

– Vi føler oss urettferdig behandlet, sier Red Bull-topp Helmut Marko til Bild.

Verstappen måtte stille seg bak Hamilton ved omstart etter en irregulær forbikjøring. Deretter mottok han fem sekunders tidsstraff for å ha tatt seg forbi Mercedes-føreren utenfor banen.

– Den nye måten å gjøre ting på. Man blir informert som på en basar underveis i løpet på at man må slippe konkurrenten forbi for å unngå straff, klager Marko.

Imponert av dommerne

Etter løpet fikk han ytterligere ti sekunder etter at han bremset og forårsaket en kollisjon da han skulle slippe Hamilton forbi.

Gulbrandsen avfeier kritikken og ser på den som forutsigbar.

– Jeg syns dommerne løste situasjonen smidig. Michael Masi har imponert meg siden han ble dommer i Formel 1. Han har massiv erfaring og har imponert meg stort.

– Det at Helmut Marko og Red Bull klager, er ikke annet enn å forvente når de blir straffet.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    På Elite B-landslaget er det én kvinne og syv kvinner og blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal