Hopp til innhold

Reagerer etter kumlokk-skandalen i Formel 1: – Skammelig

Carlos Sainz var maks uheldig i Las Vegas' comeback som Formel 1-arrangør. Han kjørte på rammen til et kumlokk og blir deplassert etter å ha fikset bilen.

Sainz

Uhellet førte til at torsdagens første treningsomgang ble stanset etter bare 21 minutter. Sainz' bil ga fra seg store gnisninger etter å ha truffet kumlokket.

Ferrari-sjef Frederic Vasseur var svært misfornøyd.

– Det er mange deler som er ødelagt på bilen. Det er uakseptabelt. Det har kostet oss en formue, sa han i etterkant av episoden.

På verkstedet måtte reparatørene bytte ut deler til motoren. Siden det var tredje gang Sainz måtte gjøre slike endringer, får han automatisk en gridstraff i helgens Grand Prix-løp. Spanjolen blir deplassert ti plasser, og startposisjonen avhenger av hvordan han gjør det i kvalifiseringen.

RstIKYqHyfk

REAGERER: Ferrari-sjef Fred Vasseur mente feilen fra Det internasjonale bilforbundet var uakseptabel.

Foto: AFP

Reaksjoner

Spanjolens straff har skapt reaksjoner i sosiale medier og blant Formel-1 eksperter. Flere mener Formel-1 på betale for skadene og at Sainz aldri skulle fått noen straff.

– Meget spesielt. Man skulle tro det var et unntak i regelverket for å unnta Carlos Sainz en straff, skriver Stein Pettersen på meldingstjenesten X.

Den britiske Formel-1 eksperten Kunal Shah kommer med en kraftsalve mot Det Internasjonale bilforbundet (FIA).

UsmgOtx0Bag

STORE SKADER: Bilen til Ferrari-sjåfør Carlos Sainz fikk store skader etter å ha truffet et kumlokk

Foto: AP

– FIAs baneinspeksjon er skammelig. Ferrari vil få mindre banetid i dag men, enda verre, dette vil få en kostbar innvirkning på selve budsjettaket, skriver han på X.

– Det er en tapssituasjon for Ferrari, og det er ikke rart at Frederic Vasseur er sint, fortsetter han.

Det er fortsatt usikkert om Ferrari kommer til å anke straffen fra FIA.

l5-eBbEvKA4

KLART: Hullet ble tettet igjen før fredagens andre trening i Las Vegas.

Foto: AP

Alpine-sjåfør Esteban Ocon fikk også store skader på bilen sin følge at å ha kjørt over det samme kumlokket som Sainz. På X skriver laget at de har måttet byttet chassiset på bilen.

Laget fikk ingen straff for delbyttet fordi de hadde flere endringer til gode uten å få straff.

Kritikk

Formel 1-løpet i Las Vegas er blitt møtt med en solid dose kritikk. Den stilner neppe etter torsdagens avbrudd. Arrangørene inspiserte i etterkant alle løse kumlokk på den vel seks kilometer lange gatebanen i Las Vegas.

Den andre treningsomgangen skulle etter planen starte ved midnatt lokal tid (kl. 9 norsk tid), men ble utsatt i over to timer. Den varte i en time i stedet for 90 minutter.

Løpene i gamblingbyen skal kjøres sent på kvelden lokal tid. Torsdag startet den andre treningsomgangen så sent som klokken 02.30.

Det er første gang at det kjøres F1-løp i Las Vegas siden 1982.

Las Vegas skal igjen arrangere et Formel 1-løp. Det har ikke skjedd uten kontroverser og latterliggjøring. Blant annet sammenlignes banen med Spider Pig fra tegneserien The Simpsons.

Las Vegas skal igjen arrangere et Formel 1-løp. Det har ikke skjedd uten kontroverser og latterliggjøring. Blant annet sammenlignes banen med Spider Pig fra tegneserien The Simpsons.

Siste nytt

 • Stenshorne imponerte i Formel 3-debuten

  Martinius Stenshorne kjørte seg opp elleve plasser i sesongåpningen i Formel 3, men klarte akkurat ikke å slå seg inn blant de ti som tok poeng i sprintløpet i Bahrain.

  Stenshorne kjørte inn til 11.-plass fra et meget vanskelig utgangspunkt. Nordmannen hadde 22. beste startspor etter en relativt svak kvalifisering torsdag.

  – Fantastisk levert, må vi kunne si. Han har dratt på seg masse erfaring allerede. Han har nok fightet mer i dette løpet enn under hele fjoråret tilsammen, sa Viaplay-kommentator Aleksander Wiik.

  I lørdagens løp klatret Stenshorne jevnt og trutt på listene. Underveis var han på skuddhold til en topp-ti-plassering. Det ville gitt VM-poeng.

  Det ble en voldsom kamp om seieren i Bahrain. En håndfull førere byttet på å lede løpet. Til slutt gikk svenske Arvid Lindblad seirende ut. (NTB)

  Martinius Stenshorne på Bahrain International Circuit i Sakhir.
  Foto: Diederik van der Laan
 • Bekrefter til NRK: Kvitfjell-utforen avlyst

  Det dårlige været på Kvitfjell gjør at Ragnhild Mowinckel og Kajsa Vickhoff Lie skal kjøre to super-G-renn i verdenscupen i helgen.

  Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) opplyser til NRK at treningen er avlyst etter tre utsettelser tidlig på dagen.

  – Det blir super-G i morra og det er fordi vi ikke fikk kjørt trening i går eller i dag. Vi tar ikke sjansen på å ta trening i morgen hvis det også blir avlyst, sier Ole Johan Bjørge til NRK.

  For å arrangere et utforrenn er man avhengig å ha gjennomført minst én offisiell trening. Den dårlige sikten på Kvitfjell hindret det torsdag og fredag.

  Juryen tar ingen sjanser på å arrangere utfortrening lørdag morgen.

  Det betyr at lørdagens utforrenn blir erstattet med ett av de to avlyste super-G-rennene i italienske Val di Fassa sist uke, bekrefter Kvitfjells rennleder. Søndag blir det nok et super-G-renn som også i utgangspunktet var satt opp.

  Da NTB pratet med Bjørge fredag, sto han ved det velkjente Russispranget i Kvitfjell-traseen og kunne ikke se verken porten nedenfor eller overfor. Tett tåke og snø gjorde sikten dårlig. Nede i dalen regnet det.

  Helgen i Kvitfjell blir Ragnhild Mowinckels siste i verdenscupsirkuset. 31-åringen har varslet at hun legger opp etter sesongen.

  Mowinckel er på 9.-plass i kampen om super-G-kula. Lie er på 6.-plass. (NTB/NRK)

  nLAn2v3ySKs
  Foto: AFP
 • Overlegen norsk stafettseier i ungdoms-VM skiskyting

  Den norske trioen var knusende overlegen på mennenes stafett i ungdoms-VM skiskyting og vant med nesten to minutter.

  Ankermann Kasper Kalkenberg tok sitt tredje gull i mesterskapet i Otepää, etter seier på sprinten onsdag og fellesstarten torsdag. Han har også sølv fra normaldistanse og blandet stafett tidligere i mesterskapet.

  Isak Skogrand gikk første etappe og vekslet 15,4 sekunder bak ledende Italia. Oliver Alm, som tok bronse på fellesstarten, gikk Norge opp i ledelse og sendte Kalkenberg ut med vel 10 sekunders forsprang til Italia.

  På ankeretappen ble det knockout, og Kalkenberg paraderte inn til gull 1.46,4 minutt foran Antonin Guy, som sikret sølvet for Frankrike. Italias ankermann Nicola Giordano var slått med over to minutter.

  (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal