Hopp til innhold

Advarer «vanlige folk» mot Aukland-metoden: – De blir dårligere

I en alder av 49 år har Anders Aukland aldri trent så mye som nå. Metoden høster både ros og advarsler fra eksperthold.

Anders Aukland

HARDKJØR: Anders Aukland har lagt om treningshverdagen drastisk i sin siste sesong.

Foto: Montasje / NRK

Hver eneste treningsøkt Aukland gjennomfører, skal være på fem timer. Dette gjentar han fem dager i uka, før han tar to hviledager.

Aukland har nemlig lagt om treningen totalt i sin siste sesong med satsing, noe NRK nylig omtalte her.

Aukland selv omtaler sitt nye treningsregime som «litt galskap», men han er ikke alene om det. OL-gullvinneren Nils van der Poel er inspirasjonen, og den svenske langrennsløperen Per Elofsson var også en tilhenger av denne måten å trene på.

– Kan fungere bra for Aukland

Thomas Losnegaard, fagansvarlig for utholdenhetstrening i Olympiatoppen, mener Auklands metode er en ganske anerkjent måte å periodisere treningen på.

– Det er en modell som kan fungere bra. Han trener mye, men mye rolig. Det gjør at den totale treningsbelastningen er innafor. Dette er en utøver som har trent veldig mye i veldig mange år, og da vil sikkert dette fungere bra for ham. Spørsmålet er om det er den mest effektive måten å gjøre det på, sier Losnegaard til NRK.

Thomas Losnegaard

Thomas Losnegaard mener 5-2-modellen kan fungere bra.

Foto: Pressebilde / NIH

Vil du si at det er en effektiv metode?

Jeg vil tro at det er en effektiv metode over en viss periode. Det er klart at du kan ikke holde på sånn veldig lenge. Du kan ikke gjøre sånn hele sesongen, men over en måned eller to kan det være bra, sier Losnegaard.

Det vil nemlig nå en smertegrense der man blir nødt til å gjøre om på treningsprogrammet etter hvert og gå tilbake til å trene mindre, men hardere, mener Olympiatoppen-eksperten.

– Da vil treningsbelastningen totalt sett komme til å være ganske lik. Men når man har i bakhodet han skal bli god på, nemlig å gå lange skirenn, kan dette være en grei måte å tenke trening på, sier Losnegaard.

Endrer til høsten

Aukland sier til NRK at han kun skal gjøre dette i en viss periode. Nå trener han fem dager med fem timer hver dag, og så har han to hviledager i uka. Totalt blir det litt over hundre timer i måneden.

– Det blir mye mengdetrening nå i mai, juni, juli og august, og så kommer jeg til å trene mye mer hardt til høsten, sier han til NRK.

Advarer «vanlige folk»

Olympiatoppen-fagsjef Losnegaard kommer samtidig med en advarsel til «vanlige folk» som leser dette og kanskje blir fristet til å slenge seg på Aukland-metoden.

Han tror nemlig ikke at slik trening vil gjøre den jevne mosjonist til en bedre utøver.

Jeg tror heller de blir dårligere. Og jeg tror det vil stoppe opp ganske fort, og at de ikke klarer å gjennomføre dette, rett og slett. En vanlig person ville aldri klart det omfanget med såpass mye trening. Da måtte i så fall intensiteten vært veldig, veldig lav, men da tror jeg heller at det hadde vært andre måter som er mer egnet til å forbedre prestasjonen sin på, sier Losnegaard.

Hans kollega Sondre Skarli er ansvarlig fagkonsulent for utholdendhet på Olympiatoppen. Han beskriver på sin side metoden som veldig spennende.

For Nils van der Poel har det fungert svært bra. Det er heller ikke noen nytt at stort volum har vist seg å fungere godt på topp nivå. Det har vi sett i mange idretter og for mange utøvere. Nils har blokkert treningen, en periodeblokkering som har skilt seg ut fra mange andre, og dermed har han fått mye oppmerksomhet for 5-2-metoden, sier Skarli til NRK.

Det Skarli tror har vært suksessformelen til Nils van der Poel, og som Aukland er blitt inspirert av, er evnen til å ta nok fri fra trening og tillatte at kroppen får tid til å absorbere treningen.

Skarli

Sondre Skarli mener mange kan lære av Nils van der Poel-modellen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Han påpeker at det er veldig mange som er flinke til å trene mye, men han mener at mange som er flinke til å trene mye, ofte kan være litt redde for å lytte til kroppen og ta fri.

– Mange som slurver

Selv om han mener metoden kan fungere, er han i likhet med Losnegaard skeptisk til om mannen i gata bør gjøre et forsøk på å kopiere den.

Vanlig folk har en omvendt metodikk med at de har mer tid til å trene i helgene og ikke så mye i ukedagene. Vanlig folk har ofte ikke mulighet til å sette av like mange timer til trening, sier Skarli.

Likevel mener han det er flere ting ved metoden som også kan være til nytte for mosjonister, først og fremst hvor nyttig det er å lytte til egen kropp og justere treningen deretter.

Der er det mange som slurver. Ha klare mål for periodene og vær veldig nøye på intensitet-styring, påpeker han.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn, 30 km fristil for menn

Eirik Myhr Nossum lar seg imponere av dedikasjonen.

Foto: Heiko Junge / NTB

Langrennslandslagets suksesstrener Eirik Myhr Nossum følger saken med interesse og sier han allerede i OL leste 70 prosent av Nils van der Poels 62 sider lange dokument med «treningshemmeligheter».

De resterende 30 prosentene leste han etter lekene, og er dermed fullt inneforstått med hva Nils van der Poel-metoden innebærer.

Det er veldig spennende på et vis. Det jeg kanskje trekker ut av det, er den dedikasjonen han har hatt og troen på opplegget. Hvis du bryter ned arbeidskravene på det han gjør, kontra det vi gjør, så er det to forskjellige arbeidskrav, sier langrennstreneren.

Det som er mer imponerende for min del, er det som du leser mellom linjene, den dedikasjonen han har hatt, og det eierskapet han har tatt til egen utvikling. Det er jo nøkkelen i det. Det er mange veier som fører til Rom. Men de raskeste veiene er gjennom tro og dedikasjon, og der har han vært langt fremme i klassen, legger han til.

Aukland mener han har lite å tape på å prøve dette nye treningsregime i sin siste konkurransesesong med full satsing.

– Jeg har vel ikke gått superfort de siste årene, jeg har gått fort et par ganger i året. Jeg tør å ta noen sjanser, og det er vel egentlig det jeg gjør nå, sier han.

Siste nytt

  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal