Hopp til innhold
Kommentar

«Drømmen er knust, og godt er det»

Ved å dra til Arsenal har Martin Ødegaard gitt opp en langvarig drøm. Det er gode nyheter både for ham og det norske landslaget.

Martin Ødegaard

FERDIG: Martin Ødegaard forlater Real Madrid etter seks og et halvt år preget av lite spilletid og mange utlån. Veien videre er i Arsenal, hvor han var på utlån forrige sesong.

Foto: Dan Mullan / AP

Det finnes to måter å se Martin Ødegaards overgang til Arsenal på.

  • 1) Han mislyktes i Real Madrid.
  • 2) Han har funnet en god klubb for å få fart på karrieren.

Det er ingen tvil om at Ødegaard har gitt opp en drøm. Da han dro til Real Madrid som 16-åring, var målet å spille fast for A-laget. Hele tiden har det vært planen.

Men det finnes en grense for hvor lenge man kan vente.

På seks og et halvt år har han spilt elleve A-lagskamper for Real Madrid og vært på fire utlån. Nå er han ikke lenger Martin (16), men en 22-åring som vil vinne hjerter og titler.

Skal han det, må han bort fra Real Madrid.

Det eneste riktige var å dra.

Reserveløsning

Alternativet hadde vært en ny sesong preget av venting og usikkerhet.

Sjefene på Real Madrids midtbane er fortsatt Casemiro, Luka Modric og Toni Kroos, en legendarisk trio som sammen har vunnet tre mesterligatitler.

Bak dem i køen står Isco, Dani Ceballos og Federico Valverde. Det er tøff konkurranse.

Martin Ødegaard

Martin Ødegaard er klar for et nytt kapittel i karrieren.

Foto: Ander Gillenea / AFP

Det at Carlo Ancelotti har erstattet Zinédine Zidane som trener, endrer lite for Ødegaard. I beste fall hadde han blitt en reserveløsning: et innhopp her, et par minutter der.

Sannheten er at han per dags dato ikke er god nok til å spille fast på Real Madrid.

Så nå har han sagt adjø. Drømmen er knust, og godt er det. Det finnes nok av talenter som drar på lån etter lån i håp om å slå gjennom på et A-lag, så er de plutselig 27 år og har kastet bort store deler av karrieren. Ødegaard kunne ikke risikere noe slikt.

Spesielt ikke når en klubb som Arsenal banker på døren.

Tid og tillit

For dette er ikke et steg ut i mørket. Ødegaard ble en favoritt i Arsenal i løpet av utlånet fra januar til juni. Da laget takket hjemmefansen for støtten etter sesongslutt, var han en av de siste som forlot gressmatta – og det til stor applaus.

Selv om han kun scoret to mål på 20 kamper, spilte han en viktig rolle som ballfordeler og playmaker. De to siste ligakampene slo han to målgivende pasninger.

Diverse britiske medier har sagt at han har vært Arsenals fremste mål på overgangsmarkedet gjennom sommeren. Prisen, som skal ligge på mellom 365 og 420 millioner kroner, forteller hvor høyt trener Mikel Arteta verdsetter ham.

Og dette trenger Ødegaard nå: Et lag som virkelig ønsker ham. En trener som anser ham som en nøkkelspiller. I Arsenal vil han få muligheten til å fortsette den positive utviklingen. Han vil få tid, tillit og stabilitet.

Han vil få alle de tingene som Real Madrid aldri har klart å gi ham.

Ikke som Haaland

Dette er ikke bare gode nyheter for ham, men for Norges landslag. Ståle Solbakken har snakket om hvor viktig det er å ha spillere i de største ligaene, men det hjelper lite om de ikke spiller.

Om landets fremste playmaker finner lykken i Arsenal, er det en strålende nyhet for landslaget.

Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard

Landslagskamerat Erling Braut Haaland gikk en annen vei enn Martin Ødegaard, og har nytt godt med spilletid de siste sesongene.

Foto: Geir Olsen / NTB

Ødegaard har nå gått motsatt vei av Erling Braut Haaland. Der hvor Ødegaard begynte i klubben hvor han en dag ønsket å spille, startet Haaland lenger nede med mål om å jobbe seg oppover.

Haaland fant stabilitet og utvikling i RB Salzburg. Ødegaard måtte på lån for å finne det samme.

Siden har Haaland byttet klubb til Dortmund, hvor han spiller så bra at han i praksis kan velge sin neste arbeidsgiver. Ødegaard håper å finne lignende forhold i Arsenal.

Haaland klatrer altså oppover. Ødegaard har tatt et steg ned.

Men kanskje kan dette trekket hjelpe Ødegaard med å ta et steg opp igjen.

Mange forlater Madrid

Det er tross alt ingen skam å forlate Real Madrid. Det finnes en lang liste med spillere – både etablerte stjerner og store talenter – som har blitt solgt av klubben og blomstret andre steder.

En av de mest nylige eksemplene er vingbacken Achraf Hakimi (22), som vant den italienske ligatittelen med Inter i mai. I sommer dro han til Paris Saint-Germain med status som en av verdens beste høyrebacker.

Mateo Kovacic

TIL TOPPS: Mateo Kovačić løfter mesterligatrofeet etter å ha slått Manchester City 1-0 i finalen 29. mai.

Foto: Manu Fernandez / AP

Mateo Kovačić er en annen som slet med å danke ut Casemiro, Modric og Kroos. Han vant nylig mesterligaen med Chelsea.

Sannheten er at de største klubbene i Europa har en overflod av talenter, og at diverse salg er uunngåelige. Selv om Ødegaard ikke lenger kan kategoriseres som et supertalent, har han nok av tid til å vokse som spiller.

Derfor er det så viktig at han har funnet seg et hjem, etter så mange år på flyttefot. Vi er alle spent på å se hvordan han utvikler seg nå som han endelig får slått seg ned et sted.

Kanskje er han spent på det samme selv.

Prestisjeprosjektet

Taper noen på denne overgangen? Egentlig ikke. Arsenal får spilleren sin, Ødegaard drar til et lag som passer ham, og Real Madrid får pengene de trenger.

Om det er én mann som smiler bittert, er det Real Madrids president Florentino Pérez.

Det var han som tok æren da spanjolene kapret Ødegaard i januar 2015. Med det viste de at Real Madrid var stjernenes førstevalg, også på ungdomsnivå.

Florentino Pérez

Det lå stor prestisje i å hente da 16 år gamle Martin Ødegaard for Real Madrids klubbpresident Florentino Pérez.

Foto: Manu Fernandez / AP

Derfor har Real Madrid så lenge nektet å selge Ødegaard, selv om han ikke har spilt fast. Han har vært et prestisjeprosjekt for presidenten.

Men nå sliter Real Madrid økonomisk på grunn av pandemien og en omfattende renovering av stadion. Superligaen ble ingen reddende engel. I sommer har de hentet én spiller, David Alaba, og han var gratis.

Og siden Real Madrid drømmer om superspissen Kylian Mbappé, gir det mening å selge Ødegaard. De visste også at Ødegaards kontrakt gikk ut om to år. Jo kortere tid igjen, desto mindre ville de få for ham.

Ødegaard hadde gode grunner til å ikke forlenge den. Han så ikke en situasjon hvor han følte at klubben som eide ham, ville gi ham tillit og spilletid.

Det vil han få nå. Og det er sannelig på tide.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Atlético Madrid fikk opphevet rasismestraff

    Den spanske fotballklubben Atletico Madrid slipper å delvis stenge egen arena samt betale en bot for rasistisk oppførsel av egne supportere.

    Torsdag valgte Det spanske fotballforbundet å godta anken Atletico hadde inngitt mot straffen klubben ble ilagt for en tid tilbake. Til grunn for sanksjonene lå rasisme rettet mot Athletic Bilbao-vingen Nico Williams.

    Atletico ble opprinnelig beordret til å delvis stenge egen hjemmearena i to La Liga-kamper, samt betale en større bot, for Williams-episodene. Vingen skal ha blitt møtt med apelyder under en kamp i forrige måned.

    Forbundet peker på Atleticos «aktive samarbeid» som grunn til at straffen nå legges bort. (NTB)

    84_5MnFD41w
    Foto: Reuters
  • Lahti får «låne» den klassiske Kollen-femmila – første gang på 40 år

    Det blir ingen prestisjefylt Kollen-femmil for langrennsstjernene i 2025. I stedet får Lahti arrangere en 50 kilometer i verdenscupen to uker etter VM i Granåsen.

    Det ble endelig vedtatt på denne ukens møte i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) i slovenske Portoroz.

    Verdenscuprennene i langrenn i Holmenkollen neste sesong legges til 15. og 16. mars. Det er helgen etter at VM i Trondheim er avsluttet. I stedet for femmil blir det distanserenn over 10 og 20 kilometer.

    Årsaken er at mesterskapet i Granåsen avsluttes med femmil for begge kjønn. Med det som bakteppe har langrennstoppene i FIS besluttet at det ikke vil være fornuftig med en ny femmil kun én uke etter i Holmenkollen.

    I stedet er det funnet plass til distansen når sirkuset forflytter seg videre til Lahti to uker etter VM. Femmila i Lahti går dermed søndag 23. mars.

    (NTB)

    jm3C-4cNNLY
    Foto: NTB
  • VIF-talent (19) må trolig legge opp

    En alvorlig kneskade tvinger trolig Vålerenga-spiller Jacob Dicko Eng (19) til å avslutte fotbalkarrieren langt tidligere enn han hadde tenkt.

    Oslo-klubben opplyser om den kjedelige situasjonen i sine kanaler torsdag.

    I oktober i fjor pådro Eng seg en alvorlig kneskade mot Fram Larvik i 2. divisjon. Legene ga beskjed om at det var 50 prosent sjanse for at han ville komme tilbake som fotballspiller.

    Til tross for operasjon og iherdig opptrening ble det etter undersøkelser denne uka klart at Jacob fortsatt har en veldig lang vei å gå. Sjansene for comeback er små, melder Vålerenga.

    (NTB)

    Jacob Dicko Eng
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal