Kommentar

«Det er noe alvorlig galt med Real Madrid»

Selv om Tottenham var strålende, skal ikke Real Madrid kunne rakne som de gjorde på Wembley onsdag kveld. Det har skjedd noe rart med spanjolene.

SOCCER-CHAMPIONS-TOT-MAD/

PROBLEMER: Det er kanskje ikke så rart om Cristiano Ronaldo klør seg litt i hodet om dagen. Real Madrid trøbler med flere ting.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

Man måtte nesten gni seg i øynene. På stillingen 3–0 trillet Tottenham ball i hatt med Real Madrid, laget som virket som verdens soleklart beste før sesongstarten.

– Olé! ropte fansen for hver pasning som gikk.

Det skulle liksom være motsatt.

Det er bare å hylle Mauricio Pochettino for jobben han har gjort, men at argentineren er en glitrende trener er ikke noe nytt. Det virkelig sjokkerende var hvordan Real Madrid, laget som har vunnet mesterligaen de siste to årene, kollapset i sin favoritturnering.

De kom seg mot slutten av kampen, men laget fremstår som en skygge av seg selv. Også i hjemlig serie har de slitt nylig.

FBL-EUR-C1-TOTTENHAM-REAL MADRID

SCORET TO: Tottenhams Dele Alli setter inn sitt første av to mot Real Madrid. Christian Eriksen sikret 3–1 seier mot Real Madrid.

Foto: IAN KINGTON / AFP

Så hva er det som har skjedd med storlaget?

Skremmende svakt

Det samme ble spurt i spanske aviser på søndag, da Real Madrid tapte mot nyopprykkede Girona. Marca beskrev prestasjonen som en av lagets verste siden Zinédine Zidane tok jobben for snart to år siden, og sa at laget hadde flyttet halloween to dager frem.

Så skremmende svake var de hvitkledde at fansen nok hadde foretrukket å se et virkelig spøkelse.

Ingen så dette komme før sesongstarten. I august knuste de Barcelona 5–1 sammenlagt i den spanske supercupen. De rundspilte erkerivalen på Santiago Bernabéu, og ble umiddelbart bekreftet som soleklare favoritter til ligatittel.

Siden har de slitt så tungt at nesten er ute av tittelkampen allerede.

Trenger et mirakel

FBL-EUR-C1-TOTTENHAM-REAL MADRID

DISKUSJON: Zinédine Zidane i prat med assistent David Bettoni under kampen mot Tottenham.

Foto: IAN KINGTON / AFP

Faresignalene kom tidlig. Real Madrid vant ingen av sine første tre hjemmekamper i La Liga, noe som ikke hadde skjedd siden 1995.

Så kom Girona-fiaskoen, Real Madrids første tap mot en debutant i toppserien siden 1990. De ligger nå åtte poeng bak Barça, et forsprang de aldri før har hentet inn.

– Om dette laget vinner La Liga, vil det være et mirakel, skrev Marca.

Ved første øyekast finnes det ingen åpenbare grunner. Klubben har i stor grad beholdt kontinuiteten som ga dem «dobbelen» forrige sesong. Ingen medlemmer av førsteelleveren har dratt. Det finnes ingen interne stridigheter.

– Vi er det samme laget som vant ting forrige sesong, sier midtbaneankeret Casemiro.

Det er ikke logisk at de skal spille dårlig. Og lenge var det faktisk mulig å si at de heller ikke gjorde det.

Sløseriet

Man kan nemlig argumentere at Real Madrid lenge har spilt bra. De har bare ikke scoret.

Stort sett skaper de like mange sjanser som før, om ikke flere. De kommer til skudd oftere nå enn forrige sesong.

Men sjansesløsingen har vært vanvittig, spesielt i mange av kampene hvor Real Madrid har tapt poeng. Mot Betis hadde de 27 skudd uten treff. Cristiano Ronaldo fikk et mål mot Spurs, men i La Liga har han ett mål på 40 forsøk.

Lenge fungerte altså selve laget, om ikke spissene. Men så kom grøsserne mot Girona og Spurs.

Spain Soccer La Liga

SLITER: Cristiano Ronaldo har ikke funnet nettmaskene som han pleier i årets La Liga. Mot Girona i helgen endte det med null mål og tap for Real Madrid.

Foto: Manu Fernandez / AP

Har lykken snudd?

Dette er kamper Real Madrid ikke har fortjent å vinne – og det er noe helt annet. De har manglet tæl, struktur og selvtillit.

Dette fører til en annen teori: At de aldri har vært så gode som de lenge virket påstått.

Det fantes flere kamper forrige sesong hvor de slet tungt, men likevel overlevde ved hjelp av flaks og dyktighet. Nå har hellet snudd.

– Før vant vi kamper som vi kanskje ikke fortjente å vinne. Nå er det motsatt, sier Zidane.

En viktig faktor i ligaen forrige sesong var blant annet at mange av målene kom fra uventet hold. Midtstopperen Sergio Ramos scoret syv ganger, ofte når de trengte det som mest. Casemiro scoret fire. Backene Marcelo og Dani Carvajal var involvert i 14 mål.

Men ingen lag kan regne med at forsvaret scorer 10 mål hver sesong. Denne sesongen har de to backene kun stått bak to mål, og Ramos har ennå ikke funnet nettet.

Nå som spissene sliter, har Real Madrid gått tom for redningsmenn.

Ukjente erstattere

Om det ligger noe i dette, forklarer det ikke alt. Real Madrid skal uansett dominere mot Girona. Og et lag med to strake mesterligatitler bør ikke tape 3–1 mot Spurs.

I jakten på en videre forklaring kan man ta en titt på noen av navnene i stallen mot Spurs.

Høyrebacken fra start var Achraf Hakimi, en 18-åring hentet opp fra akademiet i sommer. Reservekeeperen var Moha Ramos, en 17-åring som ikke engang har en egen Wikipedia-side. Disse to hadde ikke vært med under normale omstendigheter.

Det vitner om hvor tynnslitt stallen har blitt.

Skadelisten er enorm. Denne sesongen har fraværene inkludert Marcelo, Casemiro, Carvajal, Karim Benzema, Gareth Bale, Raphäel Varane, Mateo Kovacic og Keylor Navas. Blant disse var kun Benzema, Marcelo og Casemiro tilgjengelige mot Spurs.

Slikt svekker åpenbart laget og reduserer Zidanes evne til å endre kamper med bytter.

Men det er ingen unnskyldning. Real Madrid har kun seg selv å takke.

B-laget som forsvant

De kunne nemlig ha overlevd en slik krise forrige sesong. Så stor pleide stallen å være, at Zidane kunne hvile opp mot ni spillere samtidig. De største stjernene spilte i mesterligaen, mens «reservelaget» filleristet lag i La Liga.

Disse rotasjonene var hovedgrunnen til at Real Madrid vant både La Liga og mesterligaen.

Men i sommer solgte Real Madrid unna store deler av «reservelaget»: Álvaro Morata (til Chelsea), James Rodríguez (på lån til Bayern München), Pepe (gratis til Beşiktaş), Danilo (til Manchester City) og den unge spissen Mariano (til Lyon).

Disse spillerne pleide å forandre kamper fra benken. Morata scoret 15 ligamål som andrevalg, Rodríguez scoret åtte og la opp til seks.

Zidane savner dem enormt.

Ingen Mbappé

For man finner knapt reservespillere av en slik kvalitet. Real Madrid kjøpte venstrebacken Theo Hernández og playmakeren Dani Ceballos i sommer, men stallen har fortsatt flere huller.

Det finnes ingen for eksempel skikkelig backup for Benzema. Zidane ønsket visstnok å beholde Morata, og forventet å få tak i supertalentet Kylian Mbappé. Nå har han kun 20-åringen Borja Mayoral.

Mot Spurs hadde både Danilo og Pepe spilt fra start, om de ikke hadde blitt solgt.

Så kanskje burde ikke Real Madrid solgt unna spillerne som gjorde stallen så sterk. Klubben tjente 750 millioner kroner overgangsmarkedet i sommer. Den profitten virker stadig mer kostbar, spesielt nå som spissene sliter og laget er ute av form.

Real Madrid slår som regel tilbake. Spørsmålet er om de gjør det før de store titlene allerede er tapt.

Siste nytt

 • Ruud til ny semifinale

  Casper Ruud fortsetter storspillet på grus. I European Open i Hamburg er nordmannen klar for sin andre strake semifinale.

  I kvartfinalen fikk nordmannen tøff kamp av jevngamle Ugo Humbert, men skrudde opp tempoet og kjørte over franskmannen i det tredje settet. Dermed endte det 7-5, 3-6, 6-1 til Ruud.

  I semifinalen møter han russiske Andrej Rublev.

  Casper Ruud - Hamburg European Open
  Foto: Cathrin Mueller / Reuters
 • Carlsen feide Giri av brettet

  Magnus Carlsen levnet ikke Anish Giri noen sjanse og avgjorde kvartfinalen i Banter Series i løpet av bare sju partier.

  Carlsen vant de tre første lynsjakkpartiene i best av ti-kampen.

  Dermed møter Carlsen Levon Aronian i semifinalen.

  Magnus Carlsen
  Foto: Christian Kråkenes / NRK
 • Ganna verdensmester i tempo

  Italienske Filippo Ganna var overlegen på hjemmebane og syklet inn til VM-gull i det individuelle temporittet under VM i Romagna-området i Italia.

  Belgiske Wout van Aert tok sølv 26 sekunder bak, mens Stefan Küng fra Sveits tok bronsen.

  21 år gamle Andreas Leknessund imponerte i sitt første VM-ritt for senior og ble nummer 13, den beste plasseringen av en nordmann i en VM-tempo noensinne.

  Foto: Jean-christophe Bott / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal