Hopp til innhold
Kommentar

«Det er nesten ikke mulig for United å bli verre»

Ansettelsen av Ole Gunnar Solskjær viser at Manchester United ikke vurderer sine kandidater på samme måte som andre klubber.

 Ole Gunnar Solskjaer

TILBAKE: Ole Gunnar Solskjær jubler i mesterligafinalen i 1999. Nå er han tilbake på Old Trafford - som manager.

Foto: Dan Chung / Reuters

For Ole Gunnar Solskjær kan dagen knapt bli bedre. Det er i stor grad fordi sesongen til Manchester United knapt kan bli verre.

United, som sparket José Mourinho i går, er desperate. De ligger på sjetteplass i Premier League, 19 poeng bak serieleder Liverpool. Stallen er et rot, stjernene sliter og fansen klager.

Klubben trenger en stor omstrukturering for å komme tilbake på vinnersporet.

Den jobben er selvsagt for stor til å ta nå, midt i sesongen, og dermed gir det mening å ansette en midlertidig trener frem til sommeren.

Men gir det like mye mening for United å ansette Solskjær?

Slet i Cardiff

Man kan tross alt forstå de journalistene i England som himlet med øynene da nyheten ble bekreftet tidligere i dag. Tar man bort historikken og tilhørigheten, finnes det få grunner til at Solskjær bør få jobben.

Solskjær har kun hatt to jobber som trener utenfor Norge. Én var for reservelaget til United.

Den andre var i Cardiff i 2014, da han rykket ned fra Premier League.

Ole Gunnar Solskjær

NEDRYKK: Ole Gunnar Solskjær hadde en svært tung periode i Cardiff. Her avbildet på St. James Park i Newcastle.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Det er Cardiff han huskes best for i England som trener, og det er vanskelig å være uenig i at United kunne funnet en kandidat med en langt sterkere CV.

Men så er det heller ikke kvalifikasjoner United har brydd seg mest om i denne vurderingen.

Gode minner

United har nemlig lagt enorm vekt på stjernestatus og tilhørighet siden Ferguson ga seg i 2013. Det har blitt slik under Ed Woodward, visepresidenten som i praksis er klubbens daglige leder.

Hele tiden har Woodward jaktet etablerte stjerner som umiddelbart vil skape blest rundt klubben. Paul Pogba var en enorm profil med fortid i United. Zlatan Ibrahimović var gammel og dyr, men karismatisk og berømt.

Og Mourinho var den største tungvekteren United kunne valgt.

På en lignende måte vil Solskjær skape spenning rundt laget. Det at han er en klubblegende, skaper en romantisk historie som folk ønsker å følge. Populariteten til Solskjær kan kjøpe Uniteds styre tid hos fansen.

Nøytrale journalister vil huske Cardiff.

Mange i United vil huske vinnermålet på overtid i mesterligafinalen i 1999.

Manchester United v Bayern Munich - Champions League Final

GODE MINNER: Solskjær sammen med Ronny Johnsen og Teddy Sheringham.

Foto: Reuters File Photo / Reuters

Gunstige forhold

Av samme grunn var det ikke overraskende at Woodward vektla Solskjærs fortid i Uniteds pressemelding i dag.

– Ole er en klubblegende med mye erfaring både på banen og som trener. Hans historie i Manchester United betyr at han lever og ånder kulturen her, sa Woodward.

Så kan dette gå bra for Solskjær?

På lang sikt er det usikkert, mildt sagt. Solskjær er ikke i nærheten av å ha erfaringen til kandidatene United kan vurdere på sommeren. Mauricio Pochettino har utrettet mirakler i Tottenham; Zinédine Zidane vant mesterligaen tre ganger med Real Madrid.

På kort sikt har imidlertid Solskjær en profil, og forhold, som kan hjelpe ham.

Akkurat nå vil tross alt nesten enhver trener fremstå som bedre enn Mourinho. Portugiseren var såpass mislikt blant spillerne at lettelsen over at han er borte alene kan løfte laget.

Spesielt Paul Pogba kan få en ny vår under Solskjær, som trente ham på reservelaget i løpet av franskmannens første opphold i klubben.

Lave forventninger

Det at Solskjær er mer diplomatisk enn Mourinho bør kunne gjenskape harmonien i laget, noe som kan være nok til å forbedre resultatene.

Dette er tross alt en stall med enorme ferdigheter som har underprestert grovt. De har blitt tynget ned av negativiteten som Mourinho har spredd via sine unnskyldninger og sin offentlige kritikk av enkeltspillere. Det bør ikke kreve magi for å løfte stallen opp av søla.

Det er faktisk nesten ikke mulig for United å bli verre.

Av samme årsak er forventningene lavere nå enn om Solskjær hadde tatt over på sommeren. United ligger 11 poeng bak Chelsea, som innehar fjerdeplassen som gir billett til mesterligaen. Få forventer stort annet enn sjetteplass nå.

United er med i cupene, men vil møte formidable Paris Saint-Germain i mesterligaen. Et trofé denne sesongen vil ikke anses som et krav, men som en bonus.

Offensiv fotball

Videre bør Solskjærs spillestil passe stallen. Både Pogba og Romelu Lukaku har lurt på hvorfor United har spilt så defensivt under Mourinho, som stilte med fem forsvarsspillere borte mot Liverpool forrige helg.

Det finnes enorme offensive kvaliteter i United som ennå ikke har kommet ut.

Underholdende fotball vil også blidgjøre fansen, som har ropt «angrip! angrip! angrip» når Mourinho har lagt laget lavt i banen på Old Trafford. Om ikke annet vil United i det minste prøve å spille på en mer ambisiøs måte.

Høyt press og intensivt pasningsspill er tross alt en del av klubbens identitet, noe Mourinho aldri respekterte.

Det er neppe noe man vil kunne beskylde Solskjær for.

Pogba

DÅRLIG KJEMI José Mourinho og Paul Pogbas forhold virket iskaldt de siste ukene.

Foto: IAN KINGTON / AFP

Et lite håp

Disse faktorene har nok vært blant dem som overbeviste Woodward og styret om at Solskjær er riktig mann frem til sommeren, oppholdet i Cardiff til tross.

Kanskje har de et håp om at han kan bli i rollen lenger også.

For skal United gå for Pochettino i sommer, vil de måtte bla opp 400 millioner kroner for å få ham ut av kontrakten med Tottenham. Zidane er merittert, men har verken spilt eller jobbet i England, noe som gjør ham til en risiko.

Solskjær selv har neppe tatt denne jobben uten håp om at han kan få den på permanent basis. Situasjonen kan bli lik den i Real Madrid i 2016, da Zidane tok over for Rafa Benítez, som i likhet med Mourinho var en upopulær og mer defensiv type.

Zidane leverte så bra at han fikk jobben, og vant omtrent det som kunne vinnes.

Vi med norske øyne vil håpe at dette eventyret får en slik slutt. At Solskjær, kvalifikasjonene til tross, får alt til å klaffe i klubben han kjenner så godt. Det er selvsagt et gigantisk langskudd.

Men langskudd kan gå inn de også.

Siste nytt

 • Keepertabbe ødela mektig engelsk snuoperasjon

  Luke Shaw, Mason Mount og Harry Kane scoret da England snudde 0-2 til 3-2 mot Tyskland i nasjonsligaen mandag. En keepertabbe ga så 3-3 i en ellevill kamp.

  Premier League-stjernene Ilkay Gündogan og Kai Havertz scoret hvert sitt mål i første halvdel av annen omgang og så ut til å ha påført England en ny tung nedtur i generalprøven foran sluttspillet i Qatar. Så tok kampen fullstendig fyr.

  En forrykende avslutning på kampen ga det engelske laget solid og etterlengtet vind i VM-seilene, selv om seieren glapp på tampen.

  Først dukket Manchester United-backen Luke Shaw opp på bakerste stolpe og satte inn reduseringen til 1-2. Deretter kombinerte innbytterne Bukayo Saka og Mason Mount fint, før sistnevnte hamret inn utligningen fra litt distanse. Da var det et kvarter igjen å spille på Wembley.

  Ni minutter før full tid var snuoperasjonen et faktum da dommeren måtte ha VAR-hjelp for å avdekke straffesparket Jude Bellingham hadde skaffet i duellen med en tysk forsvarsspiller.

  Fra krittmerket var Harry Kane iskald.

  Da så kampen ut til å være avgjort, men den gang ei. Like etter det engelske ledermålet ga Englands keeper Nick Pope en svak retur på en avslutning og forærte Kai Havertz muligheten til å utligne. Tyskeren takket for tilbudet og slo til. (NTB)

  Britain England Germany Nations League Soccer
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Stjerneduellen avlyst: - Feiging

  Tungvektsboksaren Tyson Fury seier det ikkje blir noko britisk stjernemøte mellom han sjølv og Anthony Joshua fordi kontraktsfristen er gått ut.

  Joshua sa så seint som søndag at han akta å signere kontrakten som vil realisere tungvektsduellen mot Fury. Samtidig sette Fury måndag klokka 17 britisk tid som frist for at papira måtte vere underteikna.

  Då den omtalte fristen var gått ut, var etter seiande ingenting på plass.

  – Det er offisielt. D-dagen har kome og gått. Det har passert klokka 17 måndag, og ingen kontrakt er underteikna. Det er offisielt over for Joshua, seier Fury i eit innlegg på Instagram.

  – Han er no ute i kulda saman med ulveflokken. Gløym det. Idiot. Feiging, heldt tungvektstjerna fram.

  Vidare ønskte han Joshua lykke til med den vidare karrieren og livet.

  Joshua var på si side tydeleg søndag på at ting ville ta noko tid. Han viste til at juridiske rådgivarar jobba med kontrakten.

  Tyson Fury og Anthony Joshua
  Foto: FAYEZ NURELDINE] [RINGO CHIU / AFP
 • Treigt dansk billettsal til fotball-VM

  Det danske herrelandslaget i fotball er populært, men førebels er det berre selt 2000 billettar til danske fans før det omstridde VM-sluttspelet i Qatar.

  Det gir eit snitt på færre enn 700 billettar fordelt på dei tre gruppespelkampane til Danmark. Direktør Jakob Jensen i Det danske fotballforbundet (DBU) opplyser om billettsalet til Ekstra Bladet.

  – Vi gir gjerne danskane rettleiing om opphaldet, men vi arrangerer ingen fanzoner eller har andre aktivitetar i Qatar, for vi ønsker ikkje å støtte opp om landet, seier Jensen til avisa.

  Det er under to månader til fotball-VM. Kritikken av Qatar, i tillegg til dyre hotellprisar, har vore med på å skremme vekk danske supporterar, skriv nyheitsbyrået Ritzau.

  Ifølge Ekstra Bladet kan danske supporterar i teorien legge beslag på mellom 3000 og 5000 billettar til kvar kamp. DBU har fråssagt seg rettane til å distribuere billettane.

  Danmark jubler
  Foto: RITZAU SCANPIX DENMARK / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste