Ekspert om «Carlsen-paradokset»: – Spesielt

Magnus Carlsen (26) har slitt i langsjakk i hele 2017. Samtidig er han helt suveren i hurtig- og lynsjakk.

Magnus Carlsen

SLET PÅ HJEMMEBANE: Magnus Carlsen startet Norway Chess forrykende i lynsjakkturneringen, men endte til slutt på en skuffende syvende plass etter langsjakkpartiene.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Det er litt spesielt, men jeg tror det handler om åpningene. Åpninger betyr mye mer i langsjakk og det er ikke lett å være suveren der, sier stormester Simen Agdestein til NRK.

Etter kun én seier og 7.-plass i Norway Chess forrige uke, vant han hurtigsjakkturneringen i Paris fredag.

Verdenseneren var også overlegen i lynsjakkturneringen som innledet Norway Chess, men da langsjakkpartiene kom i gang, ble verdensmesteren stanset.

– Klart han var skuffet over resultatet i Norway Chess. Men han har alltid spilt god hurtig- og lynsjakk og vært strålende i Paris, sier Carlsens manager, Espen Agdestein, til NRK.

Utilnærmelig i hurtigsjakk

Samtidig som konkurrentene har kommet nærmere nordmannen på verdensrankingen, er han helt utilnærmelig i hurtigsjakk og står nå med 2915.4 poeng på liverankingen.

Pressekonferansen før Norway Chess

GRUNN TIL Å SMILE IGJEN: Magnus Carlsen.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Alle har team og computere rundt seg til å forberede seg godt. Magnus prøver å få folk ut av ritualene, ut i åpent lende og slåss, og det gjør man mye enklere i hurtig- og lynsjakk, sier Simen Agdestein.

Den tidligere Carlsen-læreren peker på at verdensmesteren alltid har hatt en sterk intuisjon, som gjør han ekstra skarp når det går fort.

Det er Carlsens manager enig i.

– Hurtigsjakk har mindre fokus på forberedelser og det blir tydeligere hvem som er best. Akkurat nå tror jeg Magnus er glad for å spille lyn- og hurtig og føler seg sterk i det.

Ingen god forklaring

– Han er en intuitiv spiller som ikke alltid beregner så mye hva som er riktig, men heller har en følelse av hvordan brikkene skal stå. Nå har han noen dårligere opplevelser med lang tenketid, som gjør at det er litt vrient der, men i hurtig- og lynsjakk er han veldig sterk, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Stormester Agdestein har ingen god forklaring på hvorfor Carlsen har slitt med åpningene i langsjakk-partiene så langt i år.

– Det er utrolig vanskelig. Det er en vitenskapsdel der du har vært sinnssykt kreativ og så må du hele tiden finne på nye ting oppå det igjen. Det er ikke lett, men der har Magnus tidligere vært veldig god. Nå har han ikke fått særlig mye ut av åpningene. Jeg vet det jobbes masse med, men du ser ikke det resultatet av arbeidet i partiene hans, sier Simen Agdestein.

Bae mener seieren i Paris kan være et vendepunkt også i langsjakk.

– Magnus har de beste evnene i sjakkverdenen, det er ingen som tviler på det egentlig. Det handler om få selvtilliten tilbake og seier i Paris er et skritt på veien, sier Bae.

Siste nytt

 • God Ødegaard i viktig seier

  Martin Ødegaard hadde en fot med i spillet da Real Sociedad greide å bryte ned et defensivt solid Valladolid-lag og sikre 1-0-seier i La Liga.

  Nordmannen var involvert i mye, spesielt i 2. omgang.

  Målscorer var imidlertid Adnan Januzaj. Den tidligere Manchester United-spillerens nikk fra kort hold var ustoppelig for keeper Jordi Masip.

  Seieren fører Real Sociedad opp til 3.-plass før resten av helgens serierunde spilles, med like mange poeng som Atlético Madrid og Sevilla på plassene bak. Fram til Barcelona og Real Madrid er det henholdsvis 12 og 10 poeng.

  Martin Ødegaard
  Foto: Ander Gillenea / AFP
 • Kvinnenes Big Air avlyst

  Kvinnenes Big Air-renn, som skulle sendes kl 13 lørdag, er blitt avlyst på grunn av vanskelige værforhold, opplyser arrangøren. Mennenes renn kl 20 lørdag kveld skal imidlertid etter planen gå som planlagt, blir det sagt.

 • Disse hopper lagkonkurransen

  Landslagssjef Alexander Stöckl har tatt ut Daniel-André Tande, Robert Johansson, Marius Lindvik og Johann André Forfang til lørdagens lagkonkurranse i Lahti. Tande ble nummer tre i fredagens individuelle renn, kun slått av Stefan Kraft og Karl Geiger.

  Ski Jumping - FIS Ski Jumping World Cup - Lahti Ski Games 2020
  Foto: Lehtikuva / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal