Ekspert om «Carlsen-paradokset»: – Spesielt

Magnus Carlsen (26) har slitt i langsjakk i hele 2017. Samtidig er han helt suveren i hurtig- og lynsjakk.

Magnus Carlsen

SLET PÅ HJEMMEBANE: Magnus Carlsen startet Norway Chess forrykende i lynsjakkturneringen, men endte til slutt på en skuffende syvende plass etter langsjakkpartiene.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Det er litt spesielt, men jeg tror det handler om åpningene. Åpninger betyr mye mer i langsjakk og det er ikke lett å være suveren der, sier stormester Simen Agdestein til NRK.

Etter kun én seier og 7.-plass i Norway Chess forrige uke, vant han hurtigsjakkturneringen i Paris fredag.

Verdenseneren var også overlegen i lynsjakkturneringen som innledet Norway Chess, men da langsjakkpartiene kom i gang, ble verdensmesteren stanset.

– Klart han var skuffet over resultatet i Norway Chess. Men han har alltid spilt god hurtig- og lynsjakk og vært strålende i Paris, sier Carlsens manager, Espen Agdestein, til NRK.

Utilnærmelig i hurtigsjakk

Samtidig som konkurrentene har kommet nærmere nordmannen på verdensrankingen, er han helt utilnærmelig i hurtigsjakk og står nå med 2915.4 poeng på liverankingen.

Pressekonferansen før Norway Chess

GRUNN TIL Å SMILE IGJEN: Magnus Carlsen.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Alle har team og computere rundt seg til å forberede seg godt. Magnus prøver å få folk ut av ritualene, ut i åpent lende og slåss, og det gjør man mye enklere i hurtig- og lynsjakk, sier Simen Agdestein.

Den tidligere Carlsen-læreren peker på at verdensmesteren alltid har hatt en sterk intuisjon, som gjør han ekstra skarp når det går fort.

Det er Carlsens manager enig i.

– Hurtigsjakk har mindre fokus på forberedelser og det blir tydeligere hvem som er best. Akkurat nå tror jeg Magnus er glad for å spille lyn- og hurtig og føler seg sterk i det.

Ingen god forklaring

– Han er en intuitiv spiller som ikke alltid beregner så mye hva som er riktig, men heller har en følelse av hvordan brikkene skal stå. Nå har han noen dårligere opplevelser med lang tenketid, som gjør at det er litt vrient der, men i hurtig- og lynsjakk er han veldig sterk, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Stormester Agdestein har ingen god forklaring på hvorfor Carlsen har slitt med åpningene i langsjakk-partiene så langt i år.

– Det er utrolig vanskelig. Det er en vitenskapsdel der du har vært sinnssykt kreativ og så må du hele tiden finne på nye ting oppå det igjen. Det er ikke lett, men der har Magnus tidligere vært veldig god. Nå har han ikke fått særlig mye ut av åpningene. Jeg vet det jobbes masse med, men du ser ikke det resultatet av arbeidet i partiene hans, sier Simen Agdestein.

Bae mener seieren i Paris kan være et vendepunkt også i langsjakk.

– Magnus har de beste evnene i sjakkverdenen, det er ingen som tviler på det egentlig. Det handler om få selvtilliten tilbake og seier i Paris er et skritt på veien, sier Bae.

Siste nytt

 • Poengløs Zuccarello

  Mats Zuccarello og Minnesota Wild tapte 5-3 for Chicago Blackhawks i natt. Zuccarello hadde ingen poeng i kampen, men lagkamerat Eric Staal scoret sitt NHL-poeng nummer 1000 i karrieren.

  Wild Blackhawks Hockey
  Foto: Paul Beaty / AP
 • Strandberg til italiensk fotball

  Stefan Strandberg har signert for Trapani i italiensk Serie B. Strandbergs kontrakt med russiske Krasnodar gikk ut i sommer, og han har siden vært uten arbeidsgiver. Midtstopperen har 10 landskamper for Norge. (NTB)

  Fotball herrer, A-landslaget trener på Ullevaal stadion.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Kamp avbroten etter stygge tilrop

  2. divisjonskampen i Spania mellom Rayo Vallecano og Albacete blei avbroten ved pause på grunn av stygge tilrop frå publikum til Albacetes ukrainske spelar Roman Zozulia (biletet).

  Begge laga bad i pausen dommaren bryte av kampen.

  Zozulia spela nokre kampar for Rayo i 2017. Då ville nokre av fansen også ha han bort frå klubben på grunn av det dei meinte var høgre-ekstreme synspunkt, noko han sjølv avviste.

  Roman Zozulia
  Foto: Marco Bertorello / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal