NRK Meny
Normal

– Motstanderne har mistet frykt for Carlsen

Magnus Carlsen står med sin dårligste rating på seks år etter et tungt 2017. Rivalene er i ferd med å knekke «Carlsen-koden», tror ekspertene.

Magnus Carlsen

SVAKT ÅR: Verdensener Magnus Carlsen står med usedvanlig få seire så langt i 2017.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Det er ingen tvil om at det har vært en dårlig periode for Magnus over lengre tid, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

Magnus Carlsen har den siste tiden slitt voldsomt i Norway Chess, og ikke lignet mye på sitt gamle jeg.

Carlsen har, ifølge sjakkbloggen Matt og Patt, ikke vært dårligere på liverankingen på nesten seks år. Han har tapt -7,6 poeng i løpet av Norway Chess, og rivalen Vladimir Kramnik er nå bare 12 poeng bak Carlsen på ratingen.

– Ny situasjon

Torstein Bae

NRKs sjakkekspert Torstein Bae tror Carlsen kan dominere igjen som før, men er overrasket over fallet.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Statistikken hans den siste tiden er ikke lystig lesing. På de siste 25 partiene har Carlsen kun fem seire, 18 remiser og to tap.

Formkurven er så dalende at ekspertene mener konkurrentene ikke lenger frykter verdensmesteren like mye.

– Motstanderne som han ofte har klart å lure i feller etter flere timers kamp, klarer nå å holde hodet kaldt i større grad. Magnus er kanskje ikke helt på hugget, heller, og da blir det vanskelig å vinne mot verdenseliten, sier Bae, og legger til:

– Mange har nok mistet litt frykten for ham som følge av VM-kampen, hvor man så at også Magnus er sårbar.

Det samme sier sjakkekspert Atle Grønn.

– Magnus er i ferd med å bli én av mange i toppen. Nå er han en av fem-seks som kan kjempe om en topplassering. Og det er en ny situasjon, sier han.

– Hva er årsaken?

– Magnus satte en ny standard fra 2011 og utover, og så har de andre lært. De har kommet etter og spiller den samme kampsjakken som Carlsen innførte, hvor man presser og kjemper hele veien. Det som var Carlsens fortrinn er blitt utlignet av de andre, sier Grønn.

– Overraskende

Carlsen felte en knusende dom over eget spill etter å ha måttet nøye seg med remis mot nederlandske Anish Giri i Norway Chess søndag.

– Jeg er tung i hodet under partiene og overser mange av trekkene hans. I tillegg sitter jeg og irriterer meg over feilene jeg gjør, sa Carlsen til TV 2.

Carlsen har hatt dårlige perioder før, men Bae er overrasket over hvor mye Carlsen har falt i rating.

– Det er ikke en unik situasjon med kort avstand ned til nestemann på lista, men at Magnus er helt nede på 2825 poeng er veldig overraskende. Vi hadde jo sett for oss at han skulle jobbe for den magiske grensen på 2900, men nå er det langt, langt, langt frem dit, sier Bae.

Carlsen-manager Espen Agdestein er også i villrede.

– Det er vanskelig å forklare hvorfor han ikke klarer å spille så godt som han ønsker. Jeg har ikke noe godt svar på det, sier han.

Espen Agdestein og Magnus Carlsen

Carlsen-manager Espen Agdestein sier det er naturlig at det går litt opp og ned, også for Magnus Carlsen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Kan slå knallhardt tilbake

Agdestein er enig i at VM-kampene kan ha hatt innvirkning, men mener det er så lenge siden at Carlsen burde ha funnet formen til nå.

– Men, han har vært dominerende helt siden 2010. Det er ikke helt unaturlig at han møter litt motgang i sin karriere. Magnus har ikke vært helt på topp i 2017, og han føler ikke at han er på nivå med den standarden han ønsker. Men han har vært veldig fokusert på å fornye seg, og lære mer. Det bor så mye i han at jeg tror han vil fornye seg enda mer, og kunne dominere igjen, understreker Agdestein.

Heller ikke Bae tror Carlsens totale dominans er helt over.

– Det er litt tidlig å si det. Foreløpig tror jeg den mest naturlige forklaringen er VM-kampen. Med forberedelsene og kraftanstrengelsen der, har Magnus kanskje ikke kommet til hektene ennå. Jeg har tro på at han kommer knallhardt tilbake, sier Bae.

Siste nytt

 • Bayern uten Boateng mot Real Madrid

  Bayern München må klare seg uten midtstopperkjempen Jerome Boateng i semifinalereturen i mesterligaen mot Real Madrid, melder NTB. Boateng pådro seg en lårskade i den første kampen som ble spilt onsdag kveld.

  FBL-EUR-C1-BAYERN MUNICH-REAL MADRID
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Wæhler tilbake til Sogn

  Superveteranen Kjetil Wæhler er aktuell for comeback i Sogndal-trøya, melder Sogn Avis. – Han er den mest gjennomtrente mannen eg kjenner, og eg veit at lysta er der for å spela fotball, seier trenar Eirik Bakke til avisa.

  Wæhler
  Foto: Christian Blom / NTB scanpix
 • Endelig VM-nei fra Zlatan

  Zlatan Ibrahimovic kommer ikke til å spille for Sverige under sommerens VM. Det bekrefter forbundet i en pressemelding. – Jeg snakket med Zlatan tirsdag. Han har ikke endret seg med tanke på landslagsspill, sier landslagssjef Lars Richt.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag