Hopp til innhold

– Omdømmet har fått seg en skikkelig bulk i karosseriet

President i Det Internasjonale Skiskytterforbundet (IBU) Anders Besseberg får hard kritikk etter vedtaket om å legge VM til Russland, men sier selv at vedtaket er uproblematisk.

Tore Bøygard

KRITISERER: Tidligere president i Norges Skiskytterforbund, Tore Bøygard.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Under helgens kongress til Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i Moldova valgte forbundet å legge VM til russiske Tjumen i 2021.

Anders Besseberg

IKKE ET PROBLEM: President i Det Internasjonale Skiskytterforbundet (IBU) Anders Besseberg forstår ikke kritikken av VM-tildelingen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det til tross for at IOC har advart mot å tildele Russland mesterskap før man har kommet til bunns i dopingskandalene som har rammet landet de siste årene.

Den mye omtalte McLaren-rapporten oppfordret blant annet IOC om å be samtlige internasjonale forbund om å stoppe eventuelle tildelinger av mesterskap til Russland.

Tore Bøygard har vært en sentral og hardtslående skikkelse i norsk skiskyting i mange år. Den tidligere presidenten i Norges Skiskytterforbund mener IBU nå beveger i en etisk gråsone.

– Nå synes jeg at de har kommet seg et hakk på yttersida av det som handler om moral og etikk å gjøre, sier han.

– Omdømmet til internasjonal skiskyting har fått seg en skikkelig bulk i karosseriet. Det er helt sikkert, fortsetter han.

– Fikk avklaring under møte

President i Det Internasjonale Skiskytterforbundet (IBU) Anders Besseberg, mener likevel at kongressen hadde sitt på det tørre da de gikk inn for russiske Tjumen som VM-arrangør.

– Jeg vet ikke hvorfor dette er blitt en stor sak, for dette er en formelt korrekt prosess, sier han.

– Jeg tror ikke, enten det er Norge eller Tore Bøygard, at man skal undervurdere de som satt i den kongressen. Det er ikke 49 idioter og en fornuftig nasjon. Det tror jeg ikke er det riktige bildet, sier Besseberg.

Skiskytterpresidenten henviser til et møte IBU hadde med generaldirektøren i Wada og sportsdirektøren i IOC i Rio 5. august.

– Vi fikk en helt klar avklaring fra IOC om at de sportsarrangementene som var tildelt til

Erlend Slokvik, president Norges Skiskytterforbund

UENIG: Erlend Slokvik, president Norges Skiskytterforbund.

Foto: Norges Skiskytterforbund

Russland skulle gå som planlagt og at de søknadene som var inne før brevet fra IOC skulle gå som planlagt, kommenterer han.

– Vi er sterkt uenig

Besseberg ser derfor ingen problemer med at mesterskapet ble tildelt Russland.

– Jeg synes det er helt uproblematisk. Nå har Wada den McLaren-komiteen i arbeid, og IOC har to komiteer i arbeid. Hvis det kommer frem ting her, og det regner jeg med vil komme frem innen det er gått to år, så er denne tildelingen uproblematisk. Da kan vi tibakekalle tildelingen og utlyse verdensmesterskapet på nytt under kongressen i 2018, sier han.

Norges skiskytterpresident Erlend Slokvik reagerte sterkt da valget av Tjumen ble kjent, og omtalte det som en skandale på Facebook. Han er sterkt uenig i at tildelingen er uproblematisk.

De er ikke godkjent etter Wada-koden og har ikke et godkjent antidoping-program. Wada har vært veldig tydelig på at Russland ikke skal tildeles nye arrangementer, men at man ikke skal stoppe de som er tildelt, forteller Slokvik til NRK.

Det ser mørkt ut for omdømmet til skiskyting etter at Russland ble tildelt VM i 2021. Det mener både nåværende og tidligere president i Norges skiskytterforbund etter de mange dopingskandalene i landet.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal