Hopp til innhold

Russland tildelt skiskytter-VM: – Skandalen er et faktum

IOC har advart mot å tildele Russland mesterskap før man har kommet til bunns i dopingskandalen. Det ignorerte et flertall av verdens skiskytternasjoner da Tjumen fikk VM i 2021 søndag.

Erlend Slokvik

OPPGITT: Presidenten i Norges skiskytterforbund, Erlend Slokvik, mener det er helt feil å tildele Russland VM i skiskyting akkurat nå.

Foto: Norges skiskytterforbund

Det får Norge og flere andre vestlige nasjoner til å se rødt.

– Vi er fryktelig skuffet, sier Norges skiskytterpresident Erlend Slokvik til NRK.

– Det er et land som er under etterforskning og IOC har jo advart mot å tildele nye arrangementer til landet og at da halvparten av delegatene ikke forstår hva dette betyr for omdømmet av internasjonal skiskyting er skuffende.

NRK snakker med Slokvik på telefon under middagen som avslutter denne helgens kongress til Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i Moldova. Det siste som skjedde før middagen var avstemmingen av hvem som skulle få VM i 2021.

Da det ble den russiske byen Tjumen skrev Norges skiskytterpresident følgende på Facebook:

– Skandalen er et faktum. Russland er tildelt VM i skiskyting i 2021. Et land som ikke har et godkjent antidoping-program.

Tildelingen skjer under ett år etter at IBU ga Russland en millionbot fordi landet har hatt for mange positive dopingprøver de siste årene.

Ignorerte IOC-oppfordringen

Etter at den såkalte McLaren-rapporten i sommer mente å bevise statlig systematisk doping av russiske utøvere under OL i Sotsji, oppfordret Det internasjonale olympiske komité (IOC) samtlige internasjonale forbund å fryse arbeid med å tildele Russland mesterskap.

Ønsket err at alt skal settes på vent til Russland har fått stablet på beina et troverdig antidopingsystem.

Det valgte et flertall av verdens skiskytternasjoner å ignorere søndag kveld.

25 av 49 stemmer

25 av de 49 delegatene på IBU-kongressen stemte for russiske Tjumen, og det holdt akkurat til de 50 prosentene man trenger for å vinne i første valgrunde. Slokvik legger ikke skjul på at det er splittelse mellom Vest- og Øst-Europa i IBU.

– Det er flere nasjoner som er oppgitte nå. Vest-Europa forstår jo at dette ikke er bra for omdømmet til internasjonal skiskyting. Det er flere nasjoner som er fortvilet.

– Det er de små nasjonene fra Asia og gamle Østblokken som stemte på de (Tjumen), sier skiskytterpresidenten.

Vil endre stemme-systemet

På kongressen har alle nasjoner kun én stemme hver, det betyr at små nasjoner får mye makt. Norge ønsker å endre dette systemet, men det er umulig, ifølge Slokvik.

En slik endring er det nemlig bare kongressen som kan bestemme.

– Sånn som sammensettingen er nå vil du aldri få gjennomslag for det på en kongress. Så det vil nok fortsatt være slik at de små nasjonene sitter med veldig stor makt, sier han.

De to andre kandidatene til VM i 2021 var Pokljuka i Slovenia og tsjekkiske Nove Mesto.

Siste nytt

  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal