NRK Meny
Normal

– Medisin er en del av min hverdag

RUKA (NRK): Martin Johnsrud Sundby er glad for å være i gang etter den energitappende astmasaken. Han er ikke blitt skremt fra å bruke medisinen han trenger.

Martin Johnsrud Sundby

GODT MOTTATT: Martin Johnsrud Sundby ble ikke hyllet, men fikk applaus i Finland.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Sundby gikk inn til en tredjeplass i sitt første distanserenn etter at han i sommer var utestengt fra all idrett på grunn av feil bruk av astmamedisinen Ventolin ved to tilfeller i 2014/15-sesongen.

Det skjedde i kalde forhold, som er ekstra belastende for luftveiene. Derfor var det en vurdering om hvorvidt Sundby skulle starte.

– Det er helt i grenseland etter en sykdomsperiode, det er alltid en vurdering når det blir såpass kaldt hvordan lungene fungerer. Men det gikk greit og kjennes ok ut, sier han til NRK.

Vanlig prosedyre

– Er du redd for å ta medisinen din etter det som har skjedd?

– Nei, jeg tar det jeg har tatt siden jeg var 10-12 år. Det er vanlig prosedyre og en del av min hverdag, og så må jeg vurdere ut fra kulde. Hadde det vært mye kaldere enn i dag, hadde jeg ikke stått på startsstrek, sier Sundby – som fikk en god mottakelse av det finske publikummet.

Marit Bjørgen

TAR MEDISIN: Marit Bjørgen fortalte i detalj om sin medisinbruk etter seieren

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det fikk også Marit Bjørgen, som vant sitt første verdenscuprenn etter å ha blitt mamma. Hun sliter i likhet med Sundby med astma – og bruker i likhet med Sundby medisinen som før.

– Jeg har astma, og jeg bruker spray. Jeg tar to innpust om morgenen og to innpust om kvelden. I tillegg bruker jeg saltvann og atroven gjennom forstøver. Det har jeg gjort begge dagene her, sier hun til NTB.

– Kunne du ha gått uten å bruke det?

– Det kunne jeg, men jeg gjør dette for å ta vare på lungene mine og for å være frisk nok til å gå mange konkurranser framover, sier Bjørgen til telegrambyrået.

– Energityv

Sundby anser søndagens tredjeplass som en indikasjon på at han har fått gjort en bra treningsjobb i sommer og høst, dommen til tross. Samtidig legger han ikke skjul på at det har vært en belastende situasjon.

– Det har vært en energityv og en belastning som har vært krevende, det sier seg selv. Effekten av det har jeg ikke kunnet måle. Jeg er veldig fornøyd med at jeg likevel har fått gjort en bra treingsjobb, sier Sundby.

Nå ser han fram mot minitouren på Lillehammer neste helg. Han gjør ingen forsøk på å skjule at han der helst ønsker å være tilbake øverst på seierspallen – som han stort sett var gjennom hele sesongen sist vinter.

Siste nytt

 • Dansk seier i Tour de France

  Magnus Cort Nielsen syklet inn til seier på den 15. etappen i Tour de France. Astana-syklisten angrep ved 200-metersmerket og spurtet inn til seier på lekkert vis. Hans første seier i Tour de France og danskenes første seieren siden 2009.

  Tour de France
  Foto: Stephane Mahe / Reuters
 • Klare for EM-finale

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for EM-finale etter en overbevisende oppvisning mot spanske Pablo Herrera og Adruab Gavira. Den norske duoen vant 2-0 med settsifrene 21-19, 21-16.

  Anders Mol & Christian Sørum
  Foto: NORGES VOLLEYBALLFORBUND
 • Sesongbeste for Amalie Iuel

  Iuel løp 400 meter flatt på tiden 51.99 Det er sesongbeste, 18 hundredeler bak hennes personlige rekord, og under EM-kravet. Hun kan derfor velge å også løpe flatt i EM selvom hekk er hovedøvelsen.

  Amalie Iuel
  Foto: Ali Iqbal Tahir/NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
OL-profiler: Marcus Kleveland
X Games: Skateboard, street