NRK Meny
Normal

– Medisin er en del av min hverdag

RUKA (NRK): Martin Johnsrud Sundby er glad for å være i gang etter den energitappende astmasaken. Han er ikke blitt skremt fra å bruke medisinen han trenger.

Martin Johnsrud Sundby

GODT MOTTATT: Martin Johnsrud Sundby ble ikke hyllet, men fikk applaus i Finland.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Sundby gikk inn til en tredjeplass i sitt første distanserenn etter at han i sommer var utestengt fra all idrett på grunn av feil bruk av astmamedisinen Ventolin ved to tilfeller i 2014/15-sesongen.

Det skjedde i kalde forhold, som er ekstra belastende for luftveiene. Derfor var det en vurdering om hvorvidt Sundby skulle starte.

– Det er helt i grenseland etter en sykdomsperiode, det er alltid en vurdering når det blir såpass kaldt hvordan lungene fungerer. Men det gikk greit og kjennes ok ut, sier han til NRK.

Vanlig prosedyre

– Er du redd for å ta medisinen din etter det som har skjedd?

– Nei, jeg tar det jeg har tatt siden jeg var 10-12 år. Det er vanlig prosedyre og en del av min hverdag, og så må jeg vurdere ut fra kulde. Hadde det vært mye kaldere enn i dag, hadde jeg ikke stått på startsstrek, sier Sundby – som fikk en god mottakelse av det finske publikummet.

Marit Bjørgen

TAR MEDISIN: Marit Bjørgen fortalte i detalj om sin medisinbruk etter seieren

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det fikk også Marit Bjørgen, som vant sitt første verdenscuprenn etter å ha blitt mamma. Hun sliter i likhet med Sundby med astma – og bruker i likhet med Sundby medisinen som før.

– Jeg har astma, og jeg bruker spray. Jeg tar to innpust om morgenen og to innpust om kvelden. I tillegg bruker jeg saltvann og atroven gjennom forstøver. Det har jeg gjort begge dagene her, sier hun til NTB.

– Kunne du ha gått uten å bruke det?

– Det kunne jeg, men jeg gjør dette for å ta vare på lungene mine og for å være frisk nok til å gå mange konkurranser framover, sier Bjørgen til telegrambyrået.

– Energityv

Sundby anser søndagens tredjeplass som en indikasjon på at han har fått gjort en bra treningsjobb i sommer og høst, dommen til tross. Samtidig legger han ikke skjul på at det har vært en belastende situasjon.

– Det har vært en energityv og en belastning som har vært krevende, det sier seg selv. Effekten av det har jeg ikke kunnet måle. Jeg er veldig fornøyd med at jeg likevel har fått gjort en bra treingsjobb, sier Sundby.

Nå ser han fram mot minitouren på Lillehammer neste helg. Han gjør ingen forsøk på å skjule at han der helst ønsker å være tilbake øverst på seierspallen – som han stort sett var gjennom hele sesongen sist vinter.

Siste nytt

 • Lillebror Pedersen til Godset

  Sebastian Pedersen (18) gjør som storebror Marcus (27) og blir Strømsgodset-spiller.

  18 år gamle Sebastian er spiss i likhet med broren, og han har skrevet under en kontrakt som binder ham til Strømsgodset ut 2019-sesongen.

  Sebastian Pedersen
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Aamodt Kilde rask på utfortrening

  Aleksander Aamodt Kilde var raskest av de norske under tirsdagens utfortrening i Kitzbühel med en 3.-plass. Aksel Lund Svindal kjørte ned til en 7.-plass, mens Kjetil Jansrud endte på en 16.-plass i gjennomkjøringen. Christof Innerhofer var raskest.

  Aleksander Aamodt Kilde
  Foto: Vincenzo Pinto / AFP
 • Powell ny trener i Sandefjord

  Tidligere Egersund- og Levanger-trener Magnus Powell blir trener i eliteserieklubben Sandefjord. Powell har skrevet under på en toårig avtale. Han erstatter Lars Bohinen, som har tatt over Aalesund.

  Magnus Powell
  Foto: Torstein Bjørkås/NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM håndball menn: Frankrike-Hviterussland
EM håndball menn: Før kampen Norge - Østerrike
EM håndball menn: Norge - Østerrike
EM håndball menn: Norge - Østerrike
EM håndball menn: Norge - Østerrike
EM håndball menn: Norge - Østerrike
EM håndball menn: Etter kampen Norge - Østerrike