NRK Meny
Normal

– Medisin er en del av min hverdag

RUKA (NRK): Martin Johnsrud Sundby er glad for å være i gang etter den energitappende astmasaken. Han er ikke blitt skremt fra å bruke medisinen han trenger.

Martin Johnsrud Sundby

GODT MOTTATT: Martin Johnsrud Sundby ble ikke hyllet, men fikk applaus i Finland.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Sundby gikk inn til en tredjeplass i sitt første distanserenn etter at han i sommer var utestengt fra all idrett på grunn av feil bruk av astmamedisinen Ventolin ved to tilfeller i 2014/15-sesongen.

Det skjedde i kalde forhold, som er ekstra belastende for luftveiene. Derfor var det en vurdering om hvorvidt Sundby skulle starte.

– Det er helt i grenseland etter en sykdomsperiode, det er alltid en vurdering når det blir såpass kaldt hvordan lungene fungerer. Men det gikk greit og kjennes ok ut, sier han til NRK.

Vanlig prosedyre

– Er du redd for å ta medisinen din etter det som har skjedd?

– Nei, jeg tar det jeg har tatt siden jeg var 10-12 år. Det er vanlig prosedyre og en del av min hverdag, og så må jeg vurdere ut fra kulde. Hadde det vært mye kaldere enn i dag, hadde jeg ikke stått på startsstrek, sier Sundby – som fikk en god mottakelse av det finske publikummet.

Marit Bjørgen

TAR MEDISIN: Marit Bjørgen fortalte i detalj om sin medisinbruk etter seieren

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det fikk også Marit Bjørgen, som vant sitt første verdenscuprenn etter å ha blitt mamma. Hun sliter i likhet med Sundby med astma – og bruker i likhet med Sundby medisinen som før.

– Jeg har astma, og jeg bruker spray. Jeg tar to innpust om morgenen og to innpust om kvelden. I tillegg bruker jeg saltvann og atroven gjennom forstøver. Det har jeg gjort begge dagene her, sier hun til NTB.

– Kunne du ha gått uten å bruke det?

– Det kunne jeg, men jeg gjør dette for å ta vare på lungene mine og for å være frisk nok til å gå mange konkurranser framover, sier Bjørgen til telegrambyrået.

– Energityv

Sundby anser søndagens tredjeplass som en indikasjon på at han har fått gjort en bra treningsjobb i sommer og høst, dommen til tross. Samtidig legger han ikke skjul på at det har vært en belastende situasjon.

– Det har vært en energityv og en belastning som har vært krevende, det sier seg selv. Effekten av det har jeg ikke kunnet måle. Jeg er veldig fornøyd med at jeg likevel har fått gjort en bra treingsjobb, sier Sundby.

Nå ser han fram mot minitouren på Lillehammer neste helg. Han gjør ingen forsøk på å skjule at han der helst ønsker å være tilbake øverst på seierspallen – som han stort sett var gjennom hele sesongen sist vinter.

Siste nytt

 • FIS lar russerne gå verdenscup

  De seks russiske langrennsløperne som er livstidsutestengt fra OL av IOC, får gå verdenscupåpningen i Ruka i helgen. FIS' dopingpanel vil avvente bevismateriale fra IOC før det eventuelt ønsker å utestenge utøverne, skriver de i en pressemelding.

  Belog og Legkov
  Foto: Pierre Teyssot / Afp
 • Bekreftet: Thoresen til Russland

  Storhamar bekrefter på sine nettsider at Patrick Thoresen vender tilbake til SKA St. Petersburg i KHL. – Vi ønsker Patrick masse lykke til i jakten på sitt 3. Gagarin cup-trofe, skriver klubben. Han spiller sin siste kamp for Storhamar på søndag.

  Hockey Classic: GET-Ligaen: Lillehammer - Storhamar
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Norge slo Tyskland

  Norge måtte slå Tyskland for å gå videre til semifinalen i EM, og «Team Ulsrud» innfridde forventningene. Tyskland holdt følge med nordmennene hele veien, men Ulsrud og gjengen holdt hodet kaldt, og vant til slutt 6-4.

  Team Ulsrud
  Foto: Georgios Kefalas / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Firenasjonersturnering håndball kvinner: Norge - Sør-Korea
4-4-2 Europa League: Rosenborg - Real Sociedad