NRK Meny
Normal

– Det har vært utfordrende for meg hele karrieren

En åpenhjertig Kristin Størmer Steira (33) forteller at hun alltid måtte kjempe hardt for å ha kontroll på vekten.

Kristin Størmer Steira har en lang og innholdsrik karriere bak seg. I et langt intervju med NRK forteller hun om sine erfaringer. Intervjuer: Ida Nysæter Rasch Foto: Geirr Larsen

LEGGER OPP: Her kan du se et stort NRK-intervju med Kristin Størmer Steira.

– Det er noe som har vært utfordrende for meg hele idrettskarrieren. Jeg er naturlig tynn, og kroppen min reagerer sånn på trening at jeg går fort ned i vekt. Det har jeg jobbet knallhardt med, og det har vært utfordrende siden jeg har vært på den grensen mange ganger, sier Steira.

– Fått veldig god støtte

Steira

BARE NESTEN: Her er Kristin Størmer Steira på plass i Falun-VM før den avsluttende 30-kilometeren, men samme dag skader hun ankelen under en joggetur.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

33-åringen møter NRK i Skiforbundets lokaler i Oslo. Steira har nettopp hatt sin siste presseseanse som langrennsløper, og hun tar seg tid til å oppsummere sin innholdsrike karriere med NRK.

Steira er klar på at hun er veldig glad for alle opplevelsene karrieren har gitt henne. Samtidig innrømmer hun at toppidrettslivet i perioder har vært tøft.

Hun har blant annet slitt med å tilpasse kostholdet til den harde treningen.

– Men det er en del av jobben, og det betyr like mye som å ta på seg joggeskoene og løpe en intervalløkt. Det har vært utfordrende, og noe jeg ikke har vært flink nok til hele veien. Noen ganger har det bikket under, dessverre. Heldigvis har jeg vært en del av et lag i de periodene, og jeg har fått veldig god støtte og hjelp, sier Steira.

I 2012 fikk Steira startnekt i verdenscupen fordi hun hadde for lav BMI. Da fortalte Steira at hun var langt nede både fysisk og psykisk etter en tøff vinter med sykdom og samlivsbrudd.

33-åringen fikk også treningsnekt med landslaget i juni i fjor. Steira ble syk etter en ferie i Nepal, og hun fortalte at mageproblemer førte til et stort vekttap.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Steira

FERDIG: Her sykler Kristin Størmer Steira hjem etter å ha møtt pressen på Ullevål mandag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Prøvd å være åpen

Steira selv, landslagslegen og Olympiatoppen har tidligere påpekt at utfordringene har handlet om vektforstyrrelser og ikke spiseforstyrrelser.

– Jeg har jo følt på det at folk har lurt, og jeg har prøvd å være så åpen om det som jeg kunne. Det gjelder jo spesielt lagvenninner, og det har vi har jobbet med i laget. At man tør å være åpen på at det er tøffere perioder enn andre. Men det er ikke noe jeg føler har vært et stort problem utenfra, sier Steira.

Vektutfordringene har kommet ved siden av 33-åringens skadeproblematikk. Det toppet seg på mange måter i det som viste seg å bli hennes siste sesong: Et bekkenbrudd på høsten satte hele VM i fare, og etter å ha kjempet seg i form, ødela hun ankelen under en joggetur i Sverige.

– Det var veldig trist. Det hadde vært en lang vei frem dit (til Falun). «Nå må det kunne gå bra», tenkte jeg på Sjusjøen tre dager før VM. Jeg brukte lang tid på å få smilet ordentlig tilbake. Men nå har jeg fått det på avstand. Jeg skulle jo gjerne avsluttet med å ha gått der (30 km), men slik ble det ikke, sier Steira – og smiler.

Siste nytt

 • Anklaget for å ha solgt laguttak

  Belgias tidligere landslagssjef Marc Wilmots anklager Chelsea-keeper Thibaut Courtois' far for å ha solgt lagoppstillinger til mediene under fotball-EM 2016.

  Overfor TV-kanalen BeIN Sports påstår Wilmots at Courtois lekket uttakene så snart de var gitt til spillerne.

  Marc Wilmots og Thibaut Courtois
  Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap
 • Fotballtreneren Henri Michel er død

  Den tidligere franske landslagssjefen i fotball, Henrik Michel, døde tirsdag 70 år gammel. Han ledet Frankrike til OL-gull i Los Angeles i 1984 og var også trener for VM-laget som tok bronse i 1986-VM.

  Henri Michel
  Foto: Issouf Sanogo / AFP
 • Ancelotti favoritt til Italia-jobb

  Carlo Ancelotti er favoritt til å ta over som Italias landslagssjef i fotball. Ifølge flere italienske aviser er han tilbudt jobben. Ancelotti fikk sparken i Bayern München i slutten av september etter 0–3 for PSG i mesterligaen.

  Carlos Ancelotti
  Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Mesterligaen: Semifinale Liverpool - Roma