Hopp til innhold

– Kan hende hun har hatt det verre enn vi ser

Heidi Weng er dypt imponert over måten Kristin Størmer Steira har taklet nederlag, skader og motgang på.

Stafett

JUBELJENTER: Kristin Størmer Steira (nr. 2 f.v.) har aldri spredt negativ energi på laget, selv om hun har hatt sitt å stri med, ifølge Heidi Weng (nr. 3 f.v.).

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Hun har taklet det ekstremt bra. Hun er ei vanvittig positiv jente som kommer på samling og ikke klager i det hele tatt. Selv om hun har hatt mange problemer, har hun ikke dratt med seg noe negativt inn på laget. Det er en vanvittig god egenskap og utrolig sterkt av henne som person, sier Heidi Weng til NRK.

Hun snakker naturligvis om Kristin Størmer Steira. Mandag fikk resten av Norge vite det som lagvenninnene har visst i noen dager. 33 år gammel har Steira funnet ut at tiden som langrennsløper er over.

Avgjørelsen kommer etter en sesong som har fortonet seg som et skademareritt – selv i Kristin Størmer Steira-perspektiv. På forsommeren fikk hun samlingsnekt på grunn av for lav kroppsvekt. På høsten brakk hun bekkenet da hun falt under en løpetur i Seiser Alm.

– Hadde ikke taklet det så bra

Likevel klarte hun å kjempe seg inn i VM-troppen. Men kvelden før tremila i Falun, skadet Steira ankelen på trening. Hun måtte melde forfall og kom aldri til start.

– At hun har taklet det så bra som hun har gjort, det synes jeg er helt utrolig. Jeg tror ikke jeg hadde taklet det så bra. Det er nesten littvanskelig å sette seg inn i det, sier Heidi Weng.

Og fortsetter:

– Det kan hende det har vært vondt for henne. At hun har hatt det verre enn det vi ser. Ikke i forhold til hvor vondt hun har, men hvordan hun takler det.

Bjørgen: – Stor respekt

Også Marit Bjørgen er imponert over Steira.

– Hun har betydd veldig mye for meg, både som lagvenninne og god venninne utenfor sporet. Hun har bidratt mye for norsk damelangrenn gjennom årene, skriver Bjørgen i en sms til NRK.

Bjørgen har akkurat bestemt seg for å satse videre et år til. Hun synes det er trist at Steira har kommet fram til motsatt konklusjon.

– Kristin og jeg har jo vært på lag sammen siden 2003, så det blir rart å fortsette uten henne. Samtidig har jeg stor respekt for det valget hun har gjort, skriver Bjørgen.

Kristin Størmer Steira forteller om sine oppturer og nedturer som langrennsløper. Reporter: Kristine Norvik Skeide.

VIDEO: Her er noen av begivenhetene fra Kristin Størmer Steiras karriere.

«Den evige firer»

Kristin Størmer Steiras karriere har, for all del, hatt en lang rekke sportslige høydepunkter. Hun har vært en nøkkelperson i den mest suksessrike perioden i norsk kvinnelangrenn.

Steira tok sin første verdenscupseier i 2005, under prøve-OL i Pragelato (Torino). Hun skulle også komme til å gjøre det godt i selve OL et år senere.

Men de fire individuelle fjerdeplassene skulle likevel bidra til å gi henne et stempel «som den evige firer». Skjønt, det var etter fellesstarten med skibytte i Vancouver fire år senere skulle få den ubehagelige merkelappen.

Etter spurten mot Justyna Kowalczyk, kom Steiras navn først opp på resultattavla som bronsevinner. Noen sekunder senere var ellevill jubel snudd til bunnløs fortvilelse. For målfotoet levnet, dessverre for Steira, ingen tvil om at det var Kowalczyk som var først over streken og den rettmessige bronsevinneren.

Hun skulle likevel bli olympisk mester i Vancouver. For på stafetten var Norge helt suverene.

Ti medaljer

VM-gull i stafett hadde Steira fra før. Sammen med Vibeke Skofterud, Hilde Gjermundshaug Pedersen og Marit Bjørgen vant hun VM-stafetten i Oberstdorf i 2005. Det skulle senere bli stafettgull også på hjemmebane i Holmenkollen i 2011 og under VM i Val di Fiemme i 2013.

Den første individuelle medaljen kom også allerede i Oberstdorf, der Steira tok bronse på 15 km fellesstart med skibytte.

Det skulle etter hvert bli totalt 10 medaljer i VM- og OL-sammenheng. Den første individuelle OL-medaljen kom i det som også skulle vise seg å bli Steiras siste mesterskapsløp, tremila i Sotsji i 2014. Bronsemedaljen var gull verdt – og sannsynligvis det største øyeblikket i Steiras karriere.

Totalt gikk Steira 19 VM-løp, fordelt på fem mesterskap. Det ga åtte medaljer.

I OL-sammenheng ble det ni løp fordelt på tre OL. Det ble to medaljer og fire fjerdeplasser.

NM-gull i friidrett

Også med piggsko på beina har Steira hatt suksess. Hun har NM-gull både på 5000 og 10.000 meter. Derfor har hun også fått Egebergs ærespris.

Hun kan med andre ord se tilbake på en eventyrlig karriere.

Likevel har det altså vært noen skygger. Delvis i form av bitre tap, men først og fremst i form av skader.

Delvis har det også vært en sammenheng mellom baneløpingen og skadene, som for eksempel sommeren 2010. Da gjorde Steira et forsøk på å kvalifisere seg for EM i friidrett. Det endte med tretthetsbrudd i venstre hæl – og en hel sommer med alternativ trening, foran vinteren med VM på hjemmebane i Holmenkollen.

I februar 2012 fikk Kristin Størmer Steira startnekt i verdenscupen. Da veide hun rett og slett for lite. Det forklarte hun overfor Dagbladet med et krevende samlivsbrudd, på toppen av et sportslig skuffende Tour de Ski.

– Må ha respekt

Når Kristin Størmer Steira nå legger opp, er det bare Marit Bjørgen som er igjen fra stafettlaget i Oberstdorf.

Heidi Weng er glad for at hun fikk oppleve å være på lag med løpere som Bjørgen, Steira og Vibeke Skofterud.

– Det er veldig moro å ha vært på lag med folk man ser opp til. Jeg synes det er kjempetrist at Kristin legger opp, og at Celine Brun-Lie legger opp. Det er flotte jenter. Samtidig må man ha respekt for at de har lyst til å gå videre og gjøre andre ting i livet. Det har jeg forståelse for, sier Heidi Weng til NRK.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal