Hopp til innhold

Smøresjefen: – De andre lagene har produkter vi ikke får tilgang på

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Smøresjef Knut Nystad forteller at konkurrerende nasjoner har smøreprodukter som det norske landslaget ikke har fått tilgang til.

Nystad

Smøresjef Knut Nystad har hatt en travel og ikke minst trøblete jobb i OL. Gang på gang har norske løpere fått ødelagt medaljesjansene med elendige ski.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Dette er ikke en konspirasjonsteori. Jeg har fått bekreftet fra leverandører at det finnes produkter vi ikke har fått, sier Nystad på mandagens pressekonferanse i Sotsji.

Nystad

Knut Nystad og resten av smøreteamet tester ski i Sotsji. Det meste har buttet imot for Norge i sporet så langt. Nå leter Nystad og co. desperat etter løsningen på problemene.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Smøresjefen og resten av teamet er hardt presset om dagen etter smørebom på smørebom i Sotsji. Først havnet Marit Bjørgen og co. på en sjokkerende femteplass på kvinnestafetten på grunn av dårlige ski.

Så tuslet Petter Northug herrelaget inn til fjerdeplass på søndagens stafett. Også her slet flere av løperne med elendige ski.

– Vanskelig å si hvorfor

Nå forteller altså Nystad at det finnes smøreprodukter som det norske laget ikke har fått tilgang på av leverandøren.

– Hvorfor får dere ikke tilgang?

– Det er vanskelig å si noe om. Vi prøver å ha et veldig profesjonelt forhold til leverandørene. Vi behandler dem med største respekt og pleier forholdet som vi har gjort over mange år. Så akkurat hvorfor, er vanskelig å si, svarer smøresjefen.

– Kan det være at leverandørene holder igjen de beste produktene for at andre nasjoner skal hevde seg?

– Det vet jeg ikke. Det blir bare spekulasjoner. Det er dere som spekulerer. Jeg bare svarer, sier Nystad til de fremmøtte journalistene.

Vet ikke om produktene er i bruk

Når NRK snakker med Nystad etter pressekonferansen, er smøresjefen klar på at Norges suksess i langrennssporet kan være årsaken til at noen ønsker at Norge skal feile.

– Det er det helt klart. Alle har et ønske om å vinne, og Norge har dominert ekstremt mye i de siste to VM. Så jeg tror nok at det blir sett på som et friskt pust i langrennssporten at andre nasjoner vinner, sier Nystad.

Han forteller videre at han har fått bekreftet ett tilfelle av at Norge ikke får tilgang av leverandøren. Nystad vil imidlertid ikke si hvilken leverandør det gjelder.

Han kan heller ikke si noe om hvor vidt konkurrerende nasjoner har tatt i bruk det nye produktet eller ikke.

– Om det har vært i bruk eller ikke, det vet ikke leverandøren heller, sier Nystad.

Dermed er det vanskelig for smøresjefen å vite om smøreproblemene til Norge skyldes konkurrentenes gode tilgang eller kun en svak norsk smørejobb.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Trond Nystad Jespersen

Landslagssjef Trond Nystad gir Chris Jespersen et klapp på skulderen etter andre etappe på søndagens stafett. Med elendige ski var Jespersen sjanseløs, og Norge vekslet minuttet bak ledende Sverige.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det blir detektivarbeid

Nettopp derfor er den norske langrennsleiren i full gang med å finne ut av hva konkurrentene driver med.

– Vi snoker litt omkring og prater med andre nasjoner og leverandører. Det blir detektivarbeid. Vi er nysgjerrige og spør rundt omkring, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.

Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus innrømmer at den norske langrennsleiren holder et våkent øye til hva konkurrentene bedriver.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Det kan være produkter fra helt ukjente leverandører. Plutselig er det en suppekoker fra et ukjent land som har kokt et eller annet sammen som plutselig går, sier Løfshus.

Han er klar på at uvissheten er noe Norge må finne seg i å leve med. Tidlig på 90-tallet var det Norge som var i førersetet med steinsliping, mens konkurrentene slet.

– Da var det de andre som famlet helt i blinde – det var vår doping, for å si det sånn, sier Løfshus.

– At andre har produkter vi ikke har, er en risiko vi må leve med. Vi har jo sett det før. Under VM i Oberstdorf i 1987 kom cera, som Norge ikke hadde tilgang på. I VM i 2009 kom galliumen fra Japan, som vi etter hvert klarte å få tilgang på, sier landslagssjefen.

Inkompetente

Noe av redningen for de norske smørerne kan være værskiftet i lufta. Tåka kom som kastet på søndag ettermiddag har gjort at luftfuktigheten er totalt endret.

Tidligere var det veldig tørt i luften. Nå er det skyhøy luftfuktighet, noe som påvirker snøen. Det er dessuten ventet nedbør - trolig i form av nysnø - i tiden som kommer.

Onsdag - når lagsprinten går av stabelen i OL-byen - er det trolig helt andre forhold på langrennsstadion. Det vil følgelig gjøre at det er helt andre ski- og smøreløsninger som gjelder.

Det vil i så fall være godt nytt for det norske smøreteamet. At de for øyeblikket er i alvorlig trøbbel, legger ikke smøresjef Nystad skjul på.

– Akkurat nå er vi inkompetente. De som mener det har rett i det. Akkurat nå er vi ikke kompetente. Da hadde vi leverte gode ski, sier Nystad.

– Vi har levert gode resultater før, og hvis dette er siste gang vi leverer gode ski – er vi inkompetente. Vi får forholde oss til den situasjonen som er, sier Nystad.

Siste nytt

 • Stortalent scoret hattrick – ordnet dansk drømmeåpning i EM-jakten

  Rasmus Højlund (20) scoret alle målene for Danmark da Finland ble slått 3–1 på hjemmebane i EM-kvalifiseringen torsdag. Det skjedde i hans tredje landskamp.

  Atalanta-spissen sendte danskene i ledelsen i Parken etter 21 minutter, men Oliver Antman utlignet for finnene ti minutter etter pause. Åtte minutter før slutt scoret Højlund sitt andre mål, og på overtid fullbyrdet han hattricket.

  Det var hans første landslagsmål siden debuten i september i fjor. Da ble det to innhopp mot Kroatia og Frankrike i nasjonsligaen. Torsdag fikk han tillit fra start og takket for det med tre nettkjenninger.

  Højlund har gått gradene raskt i det danske landslagssystemet. Han rakk bare å spille tre kamper for U21-laget før debuten for A-laget. 20-åringen gjorde unna sine første oppgjør for U21- og A-landslaget med tre måneders mellomrom.

  Han har scoret sju mål på 23 kamper for Atalanta i Serie A denne sesongen.

  Danmark møter Kasakhstan borte i neste runde av EM-kvalifiseringen. Nord-Irland, Slovenia og San Marino er også en del av puljen.

  (©NTB)

  Rasmus Højlund
  Foto: LISELOTTE SABROE / AFP
 • Ronaldo med verdensrekord og måldobbel for Portugal

  Cristiano Ronaldos Portugal lekte seg til 4-0-seier over Liechtenstein i EM-kvalifiseringen torsdag kveld.

  Ronaldo, som scoret to av kampens mål ble fotballhistoriens mestspillende landslagsspiller med sin 197. opptreden for hjemlandet.

  João Cancelo sendte Portugal i ledelsen etter kun åtte minutter med et lavt skudd via to spillere.

  Bernardo doblet ledelsen like etter pausen, før Ronaldo klinket til med to raske mål med drøye ti minutters mellomrom.

  Torsdagens oppgjør var tidligere Belgia-sjef Roberto Martínez' første som trener for det portugisiske landslaget.

  cristiano ronaldo
  Foto: Armando Franca / AP
 • England brøt forbannelsen mot Italia – Kane ble historisk

  For første gang siden 2012 vant England over Italia.

  Italienerne åpnet best på hjemmebane, men England fikk maks ut av et hjørnespark fra Bukayo Saka etter 12 minutter. Harry Kane var først på ballen, men skøyt på sisteskansen. Ballen spratt videre til Declan Rice som sendte England i ledelsen.

  Italia bar preg av et rotete forsvar i store deler av kampen, og Giovanni Di Lorenzo ble synderen med hands innenfor 16-meteren like før pause.

  Kaptein Kane fikk en gylden mulighet til å doble ledelsen med straffespark, og det gjorde Tottenham-spissen som satte rekord med sin 54. landslagsscoring. Han passerte med det Wayne Rooneys målrekord for England.

  Få minutter senere fikk Jack Grealish en gigantisk mulighet til å sette 3–0 etter en strålende assist fra Kane. Men på magisk vis gikk ballen utenfor mål.

  Etter hvilen hadde italienerne funnet ny giv.

  Med drøye ti minutter spilt av andre omgang fant Lorenzo Pellegrini debutant Mateo Retegui som satte ballen sikkert i nettveggen.

  Luce Shaw pådro seg to gule kort på to minutter. England måtte dermed spille de siste ti ordinære spilleminuttene med ti mann.

  Et desperat Italia mestret likevel ikke å utligne mot engelskmennene som gikk seirende ut 2-1.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste