Smøresjefen: – De andre lagene har produkter vi ikke får tilgang på

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Smøresjef Knut Nystad forteller at konkurrerende nasjoner har smøreprodukter som det norske landslaget ikke har fått tilgang til.

Nystad

Smøresjef Knut Nystad har hatt en travel og ikke minst trøblete jobb i OL. Gang på gang har norske løpere fått ødelagt medaljesjansene med elendige ski.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Dette er ikke en konspirasjonsteori. Jeg har fått bekreftet fra leverandører at det finnes produkter vi ikke har fått, sier Nystad på mandagens pressekonferanse i Sotsji.

Nystad

Knut Nystad og resten av smøreteamet tester ski i Sotsji. Det meste har buttet imot for Norge i sporet så langt. Nå leter Nystad og co. desperat etter løsningen på problemene.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Smøresjefen og resten av teamet er hardt presset om dagen etter smørebom på smørebom i Sotsji. Først havnet Marit Bjørgen og co. på en sjokkerende femteplass på kvinnestafetten på grunn av dårlige ski.

Så tuslet Petter Northug herrelaget inn til fjerdeplass på søndagens stafett. Også her slet flere av løperne med elendige ski.

– Vanskelig å si hvorfor

Nå forteller altså Nystad at det finnes smøreprodukter som det norske laget ikke har fått tilgang på av leverandøren.

– Hvorfor får dere ikke tilgang?

– Det er vanskelig å si noe om. Vi prøver å ha et veldig profesjonelt forhold til leverandørene. Vi behandler dem med største respekt og pleier forholdet som vi har gjort over mange år. Så akkurat hvorfor, er vanskelig å si, svarer smøresjefen.

– Kan det være at leverandørene holder igjen de beste produktene for at andre nasjoner skal hevde seg?

– Det vet jeg ikke. Det blir bare spekulasjoner. Det er dere som spekulerer. Jeg bare svarer, sier Nystad til de fremmøtte journalistene.

Vet ikke om produktene er i bruk

Når NRK snakker med Nystad etter pressekonferansen, er smøresjefen klar på at Norges suksess i langrennssporet kan være årsaken til at noen ønsker at Norge skal feile.

– Det er det helt klart. Alle har et ønske om å vinne, og Norge har dominert ekstremt mye i de siste to VM. Så jeg tror nok at det blir sett på som et friskt pust i langrennssporten at andre nasjoner vinner, sier Nystad.

Han forteller videre at han har fått bekreftet ett tilfelle av at Norge ikke får tilgang av leverandøren. Nystad vil imidlertid ikke si hvilken leverandør det gjelder.

Han kan heller ikke si noe om hvor vidt konkurrerende nasjoner har tatt i bruk det nye produktet eller ikke.

– Om det har vært i bruk eller ikke, det vet ikke leverandøren heller, sier Nystad.

Dermed er det vanskelig for smøresjefen å vite om smøreproblemene til Norge skyldes konkurrentenes gode tilgang eller kun en svak norsk smørejobb.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Trond Nystad Jespersen

Landslagssjef Trond Nystad gir Chris Jespersen et klapp på skulderen etter andre etappe på søndagens stafett. Med elendige ski var Jespersen sjanseløs, og Norge vekslet minuttet bak ledende Sverige.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det blir detektivarbeid

Nettopp derfor er den norske langrennsleiren i full gang med å finne ut av hva konkurrentene driver med.

– Vi snoker litt omkring og prater med andre nasjoner og leverandører. Det blir detektivarbeid. Vi er nysgjerrige og spør rundt omkring, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.

Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus innrømmer at den norske langrennsleiren holder et våkent øye til hva konkurrentene bedriver.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Det kan være produkter fra helt ukjente leverandører. Plutselig er det en suppekoker fra et ukjent land som har kokt et eller annet sammen som plutselig går, sier Løfshus.

Han er klar på at uvissheten er noe Norge må finne seg i å leve med. Tidlig på 90-tallet var det Norge som var i førersetet med steinsliping, mens konkurrentene slet.

– Da var det de andre som famlet helt i blinde – det var vår doping, for å si det sånn, sier Løfshus.

– At andre har produkter vi ikke har, er en risiko vi må leve med. Vi har jo sett det før. Under VM i Oberstdorf i 1987 kom cera, som Norge ikke hadde tilgang på. I VM i 2009 kom galliumen fra Japan, som vi etter hvert klarte å få tilgang på, sier landslagssjefen.

Inkompetente

Noe av redningen for de norske smørerne kan være værskiftet i lufta. Tåka kom som kastet på søndag ettermiddag har gjort at luftfuktigheten er totalt endret.

Tidligere var det veldig tørt i luften. Nå er det skyhøy luftfuktighet, noe som påvirker snøen. Det er dessuten ventet nedbør - trolig i form av nysnø - i tiden som kommer.

Onsdag - når lagsprinten går av stabelen i OL-byen - er det trolig helt andre forhold på langrennsstadion. Det vil følgelig gjøre at det er helt andre ski- og smøreløsninger som gjelder.

Det vil i så fall være godt nytt for det norske smøreteamet. At de for øyeblikket er i alvorlig trøbbel, legger ikke smøresjef Nystad skjul på.

– Akkurat nå er vi inkompetente. De som mener det har rett i det. Akkurat nå er vi ikke kompetente. Da hadde vi leverte gode ski, sier Nystad.

– Vi har levert gode resultater før, og hvis dette er siste gang vi leverer gode ski – er vi inkompetente. Vi får forholde oss til den situasjonen som er, sier Nystad.

Siste nytt

 • Gull til Vilde Nilsen

  Vilde Nilsen tok gull på 7,5 km langrenn i para-VM søndag. Hun var 10,3 sekunder foran ukrainske Liudmila Liashenko. Oleksandra Kononova ble nummer tre.

  – Jeg er stolt og rørt og hadde alle følelser på en gang, sier hun.

  Birgit Skarstein sikret også en medalje da hun tok bronse på 5 km sittende på den første dagen av para-VM i Prince George i Canada.

  Vilde Nilsen
  Foto: Norges Skiforbund
 • Strålende Moen-comeback i Monaco

  Sondre Nordstad Moen løp søndag for første gang siden EM i sommer. Der løp han inn til 13,36 og andreplass på fem kilometer gateløp i Monaco.

  Det er den beste tiden på distansen noensinne, melder Norges Friidrettsforbund.

  Sondre Moen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • VM-bronse til Skarstein

  Birgit Skarstein gikk inn til bronse på første dag av Para-VM i Prince George i Canada. Hun var ett minutt bak Oksana Masters (USA) som tok gullet.

  – Utrolig kult, det var et skikkelig jobbeløp. Jeg hadde en klar taktikk, og det gikk fint, sier hun.

  Birgit skarstein
  Foto: Norges Skiforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal