Hopp til innhold

– Benítez, en topptrener på tilbud

KOMMENTAR: Trenerne som lykkes i nedrykksstriden i Premier League makter ofte å drille inn en solid defensiv struktur. Derfor virker Rafa Benítez ideell for Newcastle.

Britain Soccer Premier League

NEWCASTLES REDNINGSMANN?: Rafael Benitez har ingen lett oppgave foran seg. Men med Benitez har Newcastle en god sjanse til å overleve, skriver NRKs fotballskribent.

Foto: Scott Heppell / Ap

Laster innhold, vennligst vent..

Vandrer du inn i en av Sports Direct-butikkene til Newcastle-eier Mike Ashley, er formålet ditt gjerne å finne kjente merkevarer til lave priser. En rimelig treningsbukse her, en bunke tennissokker der; ting som holder kvalitet, men som har falt i verdi.

Nylig gjorde Ashley et lignende kupp selv. Han slo kloa i Rafa Benítez.

Det skulle knapt være mulig for en klubb under nedrykksstreken å hente en manager med slike meritter. Benítez har vunnet to LaLigatitlerr, mesterligaen, UEFA-cupen, europaligaenn, FA-cupen, Coppa Italia og VM for klubblag. For 10 uker siden trente han Real Madrid.

Men spanjolens status har dalt siden han forlot Liverpool i 2010. Han floppet i Internazionale, ble hetset i Chelsea, slet med å føre Napoli fremover og varte seks måneder i Madrid.

Dét åpnet døren for Ashley. Newcastle har fått en topptrener på tilbud.

Synkende skute

SOC/ Newcastle United - Rafael Benitez Press Conference

PÅ PLASS: Benítez på ST James`Park.

Foto: Andrew Yates / Reuters

Det er nemlig ingen tvil om at Benítez har justert sine ambisjoner. På et foredrag i London for noen år siden sa han at han ventet på et prosjekt hvor han kunne kjempe om titler umiddelbart.

Ferden gikk da til Chelsea og Napoli. Newcastle ligger på et helt annet nivå.

Skal man forstå hvorfor han likevel sa ja, blir familien viktig. De flyttet til Liverpool i 2004 og har blitt der siden, til tross for at Benítez har jobbet to år i Napoli samt flyttet til Madrid, byen hvor han ble født og vokste opp, og hvor han møtte sin kone Montse på et treningsstudio, før han brukte sin første date til å forklare henne 4-4-2-systemet.

Det at Benítez nå kan besøke sin familie ofte er en betydelig faktor.

I tillegg har han en klausul i treårskontrakten som gir ham en livbøye om skuta skulle synke til Championship. Skulle han berge plassen, har klubben et stort potensial med sin status, sin store fanbase og sin praktfulle stadion.

Vant med tap

Dessuten er forventningsnivået lavt. Det skal ikke så mye til for å imponere en av Englands mest lidende supporterskarer, som har vært vitne til en smertefull mangel på ambisjoner siden Ashleys inntog i 2007, og som har blitt vant til smaken av tap under John Carver og Steve McClaren.

Kontrasten er stor. Benítez dro nettopp fra en klubb som valgte å ikke forlenge kontrakten med Vicente del Bosque i 2003 til tross for to ligatitler og to mesterligatitler de siste fire årene, og som sparket Fabio Capello 11 dager etter La Ligatittelen i 2007 fordi spillestilen ikke var sprudlende nok.

Til sammenligning har ikke Newcastle vunnet en hjemlig tittel siden FA-cupen i 1955.

Dét setter prosjektet i kontekst. Som Benítez sa selv: Det blir 10 kamper med lidelse, men etter dét kan det bli tre flotte år.

Benítez vs. Big Sam

Og alt kommer an på disse 10 oppgjørene. Newcastle ligger på 19. plass med 24 poeng på 28 kamper, bak Norwich, som har 25 på 30, og Sunderland som har 25 på 29.

Det som gjør Benítez til en spesielt god kandidat, er hans defensive egenskaper. Ser man tilbake på spesialistene som har berget bunnklubber fra avgrunnen før, står to navn frem: Tony Pulis og Sam Allardyce. Begge står for kjedelig, defensiv, direkte fotball.

Ingen av dem har noen gang rykket ned.

Ett problem er at Allardyce nå er en direkte rival, men Benítez bør ha en sterk nok tropp til å havne over Sunderland. Og selv om Benítez ikke har rutine fra bunnstriden i England, har han en ideell taktisk profil.

SOCCER-ENGLAND-NEW-BOU/ Newcastle United v AFC Bournemouth - Barclays Premier League

VÆRT MYE HENGING MED HODET: I Newcastle denne sesongen.

Foto: Lee Smith / Reuters

To baklengs på 11 kamper

Det var nemlig forsvaret Benítez begynte å jobbe med da han tok over Real Madrid. På de første 11 kampene slapp de inn to mål.

I Newcastle har han allerede hintet til defensive prioriteringer, og vi kan ane hva som venter. Han er en fanatisk fan av Arrigo Sacchis AC Milan fra 1980-tallet og vil ta spillerne gjennom repetitive og kjedelige posisjoneringsøvelser, detaljerte videoanalyser og taktiske foredrag for å korrigere den minste feil.

Kun 11 timer etter ansettelsen hadde han allerede organisert to treningsøkter.

Flere spillere pleier å mislike treningene, men de fungerer. Jamie Carragher skrev nylig at Benítez var den beste treneren han hadde hatt når det kom til å drille den bakre fireren, mens Craig Bellamy har kalt ham «eksepsjonell» defensivt.

Pent blir det neppe, men Newcastle blir vanskeligere å bryte ned. Og det må være prioriteringen nå.

Fra Ronaldo til Rivière

Det negative med Benítez er motivasjon og behandling av spillerne, noe som ble merket i Real Madrid. Men stallen i Newcastle har ikke like mange primadonnaer og er langt mindre politisk.

Om ikke annet, kan spillerne trenge et spark bak.

Det finnes også spørsmål om hvem som rår over spillerkjøp. Benítez har allerede sikret seg tittelen «manager» – McClaren var kun «hovedtrener» – men hierarkiet i Newcastle har tidligere bestemt over flere av områdene Benítez sannsynligvis ønsker å kontrollere, da spesielt gjennom daglig leder Lee Charnley og den innflytelsesrike speideren Graham Carr.

Benítez har imidlertid lagt disse spørsmålene på is for nå. Strukturen vil evalueres etter sesongen.

Et større problem er heller skadene bakover i laget. Benítez er for øyeblikket uten Fabricio Coloccini, Chancel Mbemba, Paul Dummett og Massadio Haïdara – en betydelig faktor når forsvaret skal strammes opp.

Positivt program

Men det finnes også gode nyheter. Benítez vil kunne ta sterke avgjørelser uten å få pressen, fansen og presidenten på nakken, som i Madrid. Profilen hans vil gi ham langt mer tyngde og autoritet enn McClaren, som ble hentet fra Derby County.

Den lokale pressen i Newcastle har allerede blitt imponert av Benítez. Ulike leseravstemninger på nettsidene har også vært positive.

I tillegg ville neppe en analytisk type Benítez tatt jobben om han ikke anså sjansene for suksess som gode. Etter kveldens kamp mot Leicester vil Newcastle blant andre møte Sunderland (hjemme), Norwich (borte), Swansea (hjemme), Crystal Palace (hjemme) og Aston Villa (borte).

«Tro meg, jeg har gjort matten», har Benítez sagt. «Det hele er positivt».

En seier i Leicester kun dager etter ansettelsen blir mye å be om, men Newcastle vil ha en god sjanse til å overleve med Benítez. Blant de mulig kandidatene, kunne de ikke gjort et bedre valg.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal