Hopp til innhold

Fifa droppet avstemning om Israel-sanksjon

Fifa droppet avstemning over forslaget fra Palestinas fotballforbund (PFA) om sanksjoner mot Israels fotballforbund.

Torsdag gikk Norges Fotballforbund med Lise Klaveness i spissen ut og sa at de ville støtte PFAs forslag om sanksjoner mot Israel.

Representanter for PFA argumenterte for sitt forslag fra talerstolen på Fifa-kongressen i Bangkok fredag. Palestinerne beskylder Israel blant annet for brudd på menneskerettighetene, diskriminering og rasisme i sin nasjonale liga og brudd på Fifas statutter.

Det palestinske forbundet oppfordret Fifa til å presse Israels fotballforbund (IFA) på dette og det at Israel inkluderer lag fra de okkuperte palestinske områdene i sin egen liga.

I forslaget ble Fifa bedt om å ta i bruk artikkel 4 i sine egne vedtekter, som strengt forbyr «enhver form for diskriminering mot et land … eller en folkegruppe». Palestinerne hevdet at ethvert brudd på disse forpliktelsene kan straffes med «suspensjon eller utelukkelse».

– Fifa har ikke råd til å være likegyldig til disse overtredelsene eller det pågående folkemordet i Palestina, sa PFA-president Jibril Rajoub på talerstolen, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Fifas president Gianni Infantino slo fast, etter å ha hørt innleggene fra Palestina og Israel, at politikk ikke skal blandes inn, og droppet avstemming over det palestinske forslaget.

Han sa at Fifa ikke ønsker splittelse blant medlemmene og varslet at Fifa i stedet skal søke juridisk råd for å se hvordan saken kan følges opp. Fifa skal holde en ekstraordinær konferanse før 20. juli for å gå gjennom den juridiske analysen, sa Infantino.

Fifa besluttet i februar 2022 å utelukke alle russiske lag fra sine turneringer. Det ble gjort i kjølvannet av Russlands fullskalainvasjon av Ukraina.

Ifølge danske Ekstra Bladet, gjengitt av TV 2 , skal flere av delegatene ha forlatt salen i protest da Israels fotballpresident Shino Moshe Zuares kalte PFAs forslag «kynisk».

– Nok en gang står vi overfor et kynisk, politisk og fiendtlig forsøk på å skade israelsk fotball. IFA har aldri brutt noen regler som Fifa eller Uefa har satt, og det kommer heller ikke til å skje i framtiden, sa Zuares.

(©NTB)

Infantino
Foto: AP

Siste nytt

  • Sveits slo Ungarn etter praktmål

    To nydelege nettkjenningar i første omgang og eit mål på overtid sikra sveitsarane 3–1 siger mot Ungarn.

    Og det med to EM-debutantar i hovudrolla.

    12 minutt ut i kampen spelar Michel Aebischer opp i bakrommet og leverer ein draumepasning til Kwadwo Duah, som i kveld spelte sin andre landskamp for Sveits. Han er iskald og skyt ballen lekkert opp i det venstre hjørnet.

    Sveitsarane måtte vente før dei kunne sleppe jubelen laus for fult. Målet vart først annullert, men ein VAR-sjekk gjorde om på offsiden.

    På tampen av første omgang var det mannen som serverte første mål som viste fram meir ballkunst. Frå 20 meter tar Michel Aebischer ein touch i bana før han bøyer ballen elegant ned i lengste ved stolperota. Også han er EM-debutant.

    Ungarn meir på hogget etter sidebyte og i det 66 minutt kom reduseringa. Barnavás Varga styrer ballen i mål med pannebrasken.

    Ungarn heldt fram med å presse, men i sluttminutta opna dette mogelegheit for Sveits, og innbytar Breel Embolo kunne med ein utsøkt lobb punktere kampen tre minutt på overtid.

  • Norsk motorsykkelprofil i stygg krasj

    Den norske roadracingprofilen Mia Rusthen (21) har vore i ei stygg ulykke. Dette skjedde under tidenes første VM-runde for kvinner.

    Dette melder Gpone.com på sine nettsider. Rusthen skal ha blitt frakta med helikopter til Bufalini-sjukehuset i Cesena.

    President i Noregs Motorsportsforbund, Emilie Funderud Westbye, stadfestar ulykka ovanfor VG:

    – Eg kan stadfeste at Mia Rusthen har vore i ei ulykke under køyringa på Misano-bana i Italia. Så mykje meir har eg ikkje å sei akkurat no.

    21-åringen var for første gong plukka ut til å delta i VM, i ein nyoppretta kvinneklasse.

    Alt 18 år gamal vart jenta frå Drøbak tatt ut til å delta i eit av Yamaha sitt offisielle roadracing-lag. Det var eit lag som skulle byggjast opp nettopp med tanke på å sikre plass i dette VM.

    Rusthen var einaste kvinne på laget, samt einaste norske som fekk plass i dette eksklusive selskapet.

    Ho uttalte til NRK den gong at ho var glad for så sprengje nokre innbilte fordommar, som ho uttrykte det.

    – Fordommane går ut på at dette er ein sport som er meint for gutar, sa 18-åringen den gong.

    Mia Rusthen
    Foto: WAHLROSS FILM / FOTO:
  • LSK Kvinner smadret serieleder Rosenborg

    LSK Kvinner tok en knallsterk 3-1-seier over Rosenborg på eget gress i Toppserien lørdag. Vålerenga slo Brann 2-0 og overtok tabelltoppen.

    Miljana Ivanovic sendte LSK Kvinner tidlig i ledelsen, og Mia Authen doblet ledelsen for da hun satte inn 2-0 et kvarter før hvilen.

    Etter et kvarter reduserte Cesilie Andreassen til 1-2, men Emma Reshane satte spikeren i kista med 3-1 på tampen.

    Vålerenga og Rosenborg står begge med 30 poeng etter tolv kamper, men VIF har bedre målforskjell.

    Lagene møtes i neste serierunde.

    LSK Kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal