NRK Meny
Normal

- Gigantsprekk for Tromsø 2018

Etter det VG erfarer vil regjeringen i dag få overlevert en rapport som viser at et OL i Tromsø vil bli nesten dobbelt så dyrt som planlagt.

Illustrasjon av Tromsø 2018
Foto: Tromsø 2018

Regjeringen vil i dag få overlevert rapporten fra tre konsuletselskaper som har gått gjennom Tromsø2018 sin søknad, og avisen mener å vite at konklusjonen til Veritas, Advansia og Samfunns- og Næringslivsforskning er nedslående.

Dobbelt så dyrt

I søknaden til Tromsø2018 som de konkurrerte med mot Trondheim og Oslo ble det anslått at vinterlekene ville koste rundt 15 milliarder kroner, mens de nye anslagene viser at det nesten blir dobbelt så dyrt. Det vil si mellom 28 og 29 milliarder kroner.

Dermed kan en statsgaranti henge i en tynn tråd når det i regjeringen skal være uenighet for hvor mye man er villige til å betale for å få vinterlekene til Norge igjen. En statsgaranti på over 20 milliarder skal være vanskelig å svelge for flere Ap-politikere, mens det nesten skal være umulig for SV å bruke så mye penger på et OL.

Video nsps_upload_2008_9_30_8_57_27_42.jpg

Video: Spenning rundt Tromsø-rapport

- Det kan komme overraskelser

- Uten å gå konkret inn på tallene, så er det ikke noen tvil om at jo flere milliarder ekstra det koster, jo lengere inne tror jeg det sitter når idretten skal diskutere saken, men også når regjering og storting skal diskutere den, sier kulturminister Trond Giske til NRK.

Han legger imidlertid til at dette en et regnskap med både en utgiftsside og inntektsside, og at man får se på dette når begge sider av saken foreligger.

- Det er viktig at vi på forhånd vet hva kostnaden blir. Selvfølgelig kan det komme overraskelser, men så nært fasiten som mulig - det bør vi prøve å komme, sier Giske videre.

I tillegg kan en slik prislapp på et OL bli altfor dyrt for idretten selv, når de må ut med 22,3 prosent av anleggskostanedene. Idrettspresident Tove Paule har tidligere uttalt at 650 millioner kroner et absolutt maksgrense for hva idretten selv kan være med på.

Siste nytt

 • MLS-klubb tror på Rooney-avtale

  Wayne Rooney nærmer seg en overgang fra Everton til Major League Soccer-klubben DC United. 32-åringen skal ha blitt tilbudt en kontrakt ut 2020-sesongen.

  – Vi er på vår side interessert i Wayne Rooney, sier DC United-trener Ben Olsen.

  Rooney
  Foto: Martin Rickett / AP
 • Syk Tande står over første samling

  Daniel-André Tande står over hoppernes første samling.

  – Han blir ikke med til Innsbruck, hvor vi skal gjennomføre flest mulig hopp. Tande fikk en infeksjon og måtte på antibiotika. Det var ikke alvorlig, men det tok tid, sier trener Alexander Stöckl.

  Hoppuka 2017-18
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Tvang frem syvende NBA-semifinale

  Regjerende NBA-mester Golden State Warriors snudde et truende nederlag til 115-86-seier mot Houston.

  Dermed tvang de fram en sjuende og avgjørende kamp i NBA-semifinalen. Det står 3–3 i kamper.

  Vinneren av mandagens kamp, tar seg til NBA-finalen.

  Rockets Warriors Basketball
  Foto: Ben Margot / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien fotball kvinner: Lyn - Grand-Bodø
Toppserien: Lyn - Grand-Bodø
Toppserien: Superhelg
Toppserien: Vålerenga - Trondheims-Ørn
Sportssøndag: Rapporter fra Vålerenga - Trondheims Ørn
VM rallycross
Toppserien: Superhelg
Toppserien: LSK Kvinner - Avaldsnes
Sportssøndag: LSK Kvinner - Avaldsnes
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten