Hopp til innhold

KrF: – Eiendomsskatten i Arendal må økes

KrF mener den økonomiske situasjonen i Arendal nå er så dramatisk at eiendomsskatten må økes med 20 millioner kroner, selv om samarbeidsavtalen med Høyre og FrP forutsetter at skatten heller reduseres.

Tormod Vågsnes

Det er gruppeleder i KrF, Tormod Vågsnes, som nå i et brev foreslår å øke eiendommsskatten i Arendal for å få bukt med de økonomiske utfordringene kommunen har.

Foto: NRK

Einar Halvorsen

Ordfører i Arendal, Einar Halvorsen, orienterte bystyret om økonomien i kommunen tidligere i år.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Anders Kylland

Varaordfører i Arendal, Anders Kylland (FrP), synes økt eiendomsskatt er en dårlig løsning.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Partiet ber nå «posisjonen» reforhandle avtalen.

– Må få Arendal på rett kjøl

– Vi kan ikke skjønne at vi kan komme utenom økt eiendomsskatt. Vi må få Arendal på rett kjøl igjen, sier KrFs gruppeleder, Tormod Vågsnes.

Les også:

Høyre i Arendal har ennå ikke svart på brevet KrF har sendt. Men ordfører Einar Halvorsen sier følgende til NRK tirsdag:

– Jeg er ikke for eiendomsskatt. Men hvis det er tvingende nødvendig for blant annet å hindre at vi kommer på den såkalte ROBEK-lista, må vi vurdere det som en siste utvei. I så tilfelle må vi øke skatten kun for 2014, som kan bli et nødsår for kommunen, sier Halvorsen og understreker alvoret i den økonomiske situasjonen.

– Vi har gått i underskudd på driften siden 2007. I år ligger det an til at vi ender opp med minus 35 millioner kroner, sier Halvorsen.

– Dårlig løsning

Fremskrittspartiet i Arendal synes økt eiendomsskatt er en dårlig løsning.

Varaordfører, Anders Kylland (FrP), har svart følgende i et brev til KrF:

– Vi er rede til å drøfte utfordringene, men ønsker ikke en slik reforhandling. Det hersker liten tvil om at Arendal kommune står overfor betydelige økonomiske utfordringer. En økning av eiendomsskatten er enkleste vei ut, skriver Frp, som mener politikerne må jakte på andre løsninger.

I neste uke kommer rådmannen i Arendal med sitt forslag. Politikerne venter spent på hvilke kutt- og skatteforslag han vil komme med. Arendal har muligheten til å øke promillesatsen for eiendomsskatt slik at kommunen får 20 millioner kroner mer enn i dag.

Alternativet til skatteøkning er dramatiske kutt i velferdstilbudene.

Les også: