Hopp til innhold

Vil minne om hva Taliban-regimet har gjort

Tidligere kamptolk Faizullah Muradi fra Afghanistan, ber nordmenn huske på hva Taliban-regimet har gjort, når det skal tas stilling til om personer fra landet skal få beskyttelse i Norge.

Faizullah Muradi

Faizullah Muradi som var tolk for de norske styrkene i Afghanistan, vil minne folk om hva Taliban-regimet har gjort.

Foto: Frans Kjetså / NRK

Etter at NRK sist uke skrev at en tidligere Taliban-minister vil ha asyl i Norge, går Faizullah Muradi ut med en generell advarsel på Facebook. Det samme gjør han når NRK møter ham i Mandal.

– Denne karen har vært helseminister i Taliban-regimet, som folk i Afghanistan flykter fra, sier han.

Muradi, som selv fikk asyl i Norge i 2014, etter først å ha blitt kastet ut av landet, jobbet som tolk for norske styrker i Afghanistan. Han sier at det er hans egne erfaringer som gjør at han går ut med dette.

Fikk brev han regner som en dødsdom

Mannen som nå vil ha asyl i Norge, er afghanske Abdul Rauf Mohammad. Grunnen er ifølge ham selv, at han har mottatt et brev han mener er å regne som en dødsdom.

Mohammad fikk asyl i Norge i desember 2000, etter å ha kommet på kant med regimet i Afghanistan. Norske myndigheter jobbet i flere år for å få ham utvist. Justisdepartementet mente han var en mentor for ekstreme islamister og en trussel mot landet. I 2014 ble han kastet ut av Norge.

I dag sier Mohammad at han lever et liv på flukt.

Abdul Rauf Mohammad, tidligere minister i Taliban

Abdul Rauf Mohammad har tidligere delt informasjon om Taliban med norsk etterretning. Må mener han denne informasjonen har nådd Afghanistan.

Foto: Privat / NRK

– Taliban har brutt alle internasjonale regler

Tidligere kamptolk Muradi sier at han ikke vil ta stilling til om Mohammad fortjener asyl i Norge, men mener det er viktig at man har i bakhodet hva Taliban-regimet har gjort.

– Grunnen til at jeg går ut med dette, er fordi jeg har opplevd at Taliban har gjort ting som man ikke kan gjøre mot mennesker, sier han.

Advokat Brynjar Meling i advokatsamarbeidet Sjødin, Meling og co, som har representert Mohammad i en årrekke, mener brevet til klienten gir ham ny grunn til å søke asyl i Norge.

– Rauf er klar på at han var en byråkrat som forsøkte å være en moderat motpol til Taliban-regimet, og måtte flykte på grunn av sin stille kamp mot regimet, skriver advokaten til NRK.

Advokat Brynjar Meling ser på angivelig IS-brev

Advokat Brynjar Meling mener brevet gir hans klient ny grunn til å søke asyl i Norge.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Oppfatter brevet som en trussel

I brevet som Mohammad viser til, og som ble han hevder ble sendt til hans mor, skal IS ha skrevet at Mohammad er sendt til Afghanistan og Pakistan for å samle informasjon til USA og NATO. Ifølge Mohammad skal også IS be om informasjon om hvor han oppholder seg.

Det oppfatter han som en alvorlig trussel.

Hevder han har fått brev fra IS

BREV: Ifølge Mohammad skriver IS i dette brevet at Mohammad er sendt til Afghanistan og Pakistan for å samle informasjon til USA og Nato.

Foto: Privat / NRK
NRK Sørlandet
Spiller nå
Her stjeler beveren ved 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,29 kr
Dyrest kl. 18 2,42 kr

Strømkostnader nå

Med strømstøtte

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 4,9 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,2 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Okt 2022 – okt 2023
    + 8,5 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %