Hopp til innhold

Vil ha ett stort sykehus

Det bør bygges et nytt stort sykehus på Sørlandet, gjerne lokalisert i Lillesand. Det mener Vest-Agder Legeforening.

sykepleier og pasient

Med ett stort sykehus vil Sørlandet stå sterkere i kampen om bedre ressurser og bedre tilbud til pasientene, mener Vest-Agder Legeforening. (ill.bilde)

Foto: NRK

Halvard Dovland

Dovland tror nytt sykehus kan skape ro (arkivbilde)

Foto: Håkon Sandåker / NRK

Et sterkt fagmiljø vil hevde seg bedre i kampen om helseressursene. Det sier nestformann i legeforeningen, Halvard Dovland.

– Både bygningsmassen i Arendal og i Kristiansand blir nedslitt etter hvert, og da trenger vi et nytt sykehus. Og vi bør komme på banen tidlig fordi det lages nye sykeshus i Fredrikstad og i Drammen. Venter vi for lenge - blir vi stående i en evig kø og det kommer aldri nytt sykehus, sier Dovland.

Flere hundre år gammel strid

Og det nye, store sykehuset bør lokaliseres over grensa til Aust-Agder, innenfor Lillesand kommune for å stagge den pågående striden mellom de to sykehusene, mener Dovland.

– Det har vært strid mellom Arendal og Kristiansand siden Christian IV tok en del rettigheter og flytet fra Arendal til Kristiansand. Hvis sykehuset legges til Lillesand blir det liggende ganske sentralt og da skulle kanskje alle være fornøyde, sier han.

LES OGSÅ: Helsetilsynet overvåker striden

Avvises av leger i Aust-Agder

Men leder i Aust-Agder Lægeforening, Astrid Helene Liavaag lar seg ikke friste av agnet. Hun synes det er for tidlig å diskutere ett storsykehus.

- Vi bør heller se på samarbeidet mellom sykehusene og avdelingene. Vi har ett sykehus i Arendal og ett i Kristiansand og på nåværende tidspunktt må vi konsentrere oss om å gi best mulig pasientbehandling ut fra den sykehus-strukturen vi har, sier Liavaag.

Ordfører avviser

Utspillet fra Vest-Agder legeforening om å bygge et felles sykehus for Agder, avvises av arendalsordfører Torill Rolstad Larsen. Hun var meget klar på dette i en debatt mellom henne og Finn Holmer Hoven i Sørlandssendinga onsdag ettermiddag:

– Kanskje kan vi begynne å snakke om dette om 20-30 år, sa Rolatsd Larsen.

Legeforeninga i Vest-Agder mener sykehusdebatten mellom Kristiansand og Arendal må legges død. Men ordføreren i Arendal har lite til overs for utspillet fra legeforeninga.

LES OGSÅ: Arendals ordfører ber helseministeren om hjelp