NRK Meny
Normal

Vil ansette tvangsutsendt traffickingoffer

Blå Kors i Kristiansand fortviler over at en av deres beste medarbeideren blir sendt ut av landet. Selv står de klare til å ta imot flyktninger.

Itohan Moses

Itohan Moses har jobbet som frivillig i organisasjonen Blå Kors i Kristiansand. Nå skal hun tvangsreturneres til Nigeria.

Foto: privat

– Vi har en stilling klar til Itohan. Hun kunne begynt å jobbe her på dagen, sier Arvid Solheim, daglig leder i Blå Kors Kristiansand.

Kvinnen han snakker om er nigerianske Itohan Moses. Hun sitter nå på Trandum transittmottak og skal sendes ut av landet. Moses kom til Norge som offer for seksuell trafficking.

For to uker siden rullet tre politibiler inn i gården. Moses ble hentet i sin egen leilighet.

Ble Årets frivillige i sommer

Blå Kors i Kristiansand har blitt bedt om å ordne overnatting for flyktningene som kommer med ferja fra Danmark. Den oppgaven tar de gjerne, men de savner "Årets frivillige", som Moses ble kåret til i sommer.

– Hun ville vært en ener til å ta seg av disse menneskene, sier Solheim.

Siden hun ikke har hatt oppholdstillatelse, har hun ikke hatt lov til å jobbe. Men i flere år har hun vasket lokalene og sunget i ulike sammenhenger.

– Hun har vært en veldig ressurs, spesielt når vi har hatt trosopplæringskurs i fengselet. Hun har fått veldig god kontakt med innvandrere, sier Trond Gundersen, en av medarbeiderne.

– Det eneste hun har gjort er å bli tvunget til Norge, sier Gundersen.

Offer for menneskehandel og tvangsprostituert

Itohan Moses ble anklaget for medvirkning til menneskehandel og hallikvirksomhet. Hun ble satt i fengsel.

Arvid Solheim

Daglig leder ved Blå Kors i Kristiansand, Arvid Solheim har en jobb klar til Itohan Moses.

Foto: Frans Kjetså / NRK
Itohan Moses

Itohan Moses har jobbet som frivillig i Blå Kors.

Foto: privat

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet om at saken tok en uventet vending i lagmannsretten. Der ble det lagt fram skriftlige bevis på at Itohan ikke kunne ha gjort det hun ble anklaget for.

Etter ni måneder i fengsel, ble hun frifunnet for alle anklager i straffesaken.

Mens hun nå venter på erstatning, er hun utvist fordi UDI og UNE mener hun ikke oppfyller kravene til beskyttelse i Norge. Utlendingsnemnda (UNE) ønsker ikke å kommentere saken på grunn av taushetsplikten.

Selv mener Moses at menneskehandlere i Nigeria er ute etter henne. Hun frykter for livet dersom hun blir returnert til Nigeria. Moses har flere ganger anmeldt trusler.

Advokat Brynjar Meling har anket utsendelsesvedtaket, men Moses kan bli sendt ut før saken kommer opp i høst.

KrF har krevd at Justisministeren griper inn, og omgjør vedtaket.