NRK Meny
Normal

– Tilfeldig at det ikke går verre

Tirsdag var det et nytt sprengningsuhell i Arendal. Etter en rekke uheldige sprengninger i Aust-Agder, vil flere entrepenører i fylket nå uten forvarsel bli undersøkt nærmere.

Arendal uten vann etter sprengningsuhell

Beboere i Arendal mistet vannet etter en sprengningsulykke i fjor (bildet). Tirsdag var kommunen rammet av et nytt tilfelle der det gikk galt med eksplosiver.

Foto: Espen Bierud / NRK

Ingen personer ble skadet da det gikk galt i Lerkeveien i Arendal tirsdag formiddag, men to biler ble skadet etter å ha blitt truffet av steiner.

Flere uhell enn ellers i landet

Skadet husvegg, sprengningsuhell

En husvegg på en barnehage ble skadet i et sprengningsuhell i Vennesla i fjor.

Foto: Leif Dalen / nrk

Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB), bekrefter at det vil bli foretatt kontroller av sprengningsentrepenører i Aust-Agder. Inspektørene vil komme uanmeldt.

– Vi har sett at det er flere sprengningsuhell i dette området enn ellers i Norge. Vi vil se på om det er spesielle årsaker til at det er flere ulykker på Sørlandet enn ellers i landet, sier Siri Hagehaugen i DSB, og bekrefter at de vil komme på uanmeldte kontroller i 2011.

– Bekymringsfullt

Avdelingsleder i DSB Siri Hagehaugen.

Siri Hagehaugen i Direktoratet for samfunns-sikkerhet. (Arkivfoto)

Foto: DSB

– Det er bekymringsfullt at det stadig skjer uhell når det brukes eksplosiver. Hva som er årsak til dette konkrete uhellet vet vi ikke. Vi har bedt om å få in en rapport som vi får en av de nærmeste dagene, sier Hagehaugen om tirsdagens episode i Arendal.

– Sikkerheten må være i fokus, påpeker hun.

Vil undersøke sikkerhetsrutiner

– Entrepenørene kan forvente at vi plutselig dukker opp og ber om å få se på hva de har av planer. Vi er særlig opptatt av å se hvilke risikovurderinger entrepenørene gjør før de går i gang med arbeidet, sier Hagehaugen, som tror det her kan ligge et stort forbedringspotensiale.

– Heldigvis har vi sjelden hatt ulykker hvor personer har blitt skadet, men mange ganger er det bare tilfeldigheter som gjør at det ikke går verre. Derfor er det viktig at man setter seg ned og gjør noen risikovurderinger i forhold til hva som kan gå galt, sier Hagehaugen, som ikke vil røpe når DSB vil gå i gang med inspeksjonene.