NRK Meny
Normal

NOV: – En dramatisk situasjon

Onsdag fikk 5000 ansatte i Nation Oilwell Varco Norge beskjed om at staben skal krympes. Hvor mange som mister jobben er ennå uklart.

National Oilwell Varco

Administrerende direktør, Tor Henning Ramfjord, og kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø i NOV.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Like over klokken 11 onsdag formiddag gikk en e-post ut til samtlige NOV-ansatte i Norge med en dyster beskjed. Ifølge ledelsen er bedriften inne i en alvorlig situasjon når det gjelder salg og etterspørsel.

Bedriften har tidligere i år signalisert at en reduksjon i antall medarbeidere kan bli en konsekvens.

– Riktig tidspunkt

Beslutningen om å igangsette en nedbemanningsprosess ble tatt i styremøtet tirsdag Ifølge NOV handler det om å tilpasse seg den aktuelle markedssituasjonen.

– Styret åpnet for at dette vil medføre en nedbemanning, både av innleide og fast ansatte, administrerende direktør i NOV, Tor Henning Ramfjord, til NRK.no.

– Vi sendte ut en epost til alle ansatte i dag fordi vi nå starter vi prosessen med nedbemanning. Og fordi markedssituasjonen i bransjen og i NOV ikke er veldig god. Vi har en god ordrereserve fortsatt, men vi ser at tidspunktet nå er riktig for å starte prosessen, sier han.

NOV Kristiansand

NOV leverer boreteknologiutstyr til hele verden.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Avgjørelser om tidspunkt for og omfang av nedbemanningen vil skje etter dialog og drøfting med alle involverte parter. En rekke innleide har allerede fått avsluttet sitt arbeid i NOV ved kontraktutløp, og denne prosessen vil fortsette, skriver NOV i en pressemelding.

– Dette er en vanskelig situasjon for oss alle, og i tiden som kommer vil vi gjennomføre en prosess hvor vi vil være opptatt av å opptre ryddig og etterrettelig, sier administrerende direktør i NOV, Tor Henning Ramfjord, til NRK.no.

Han kan ikke si noe om hvor mange som må gå fra bedriften.

– Vi prøver å skjerme flest mulig ansatte. Vi har en god porsjon med innleid personell, slik de fleste i denne bransjen har, og de flekser vi opp og ned på, sier Ramfjord.

Han legger til at det vil ramme alle avdelingene til NOV, også den største, som er i Kristiansand.

Dramatisk

– Dette er en dramatisk situasjon for de ansatte. Dette gjelder mennesker. Vi har mange unge ansatte i etableringsfasen. Men det som kanskje er positivt er at mange vet om situasjonen og har ventet på denne beskjeden, så det kommer ikke overraskende, sier Ramfjord.

Han sier det ikke er noe hyggelig å komme med et slikt budskap.

– Det er viktig å være en god leder både i gode og dårlige tider. Har man vært med på oppturen, så skal man være med på nedturen, sier Ramfjord.

Kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø er opptatt av at prosessen skal være åpen og redelig.

– Vi ønsker en mest mulig rettferdig prosess. Vi har en god dialog med de tillitsvalgte. Så jeg tror vi er i stand til å ivareta våre verdier og menneskene som berøres gjennom nedbemanningen, sier Nordbø.

NOV Dvergsnes

Hovedkontoret til NOV i Kristiansand.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK