Normal

Variable forhold i skianleggene

Det er variable forhold i alpinanleggene på Sørlandet i påsken. Eikerapen alpinsenter i Åseral har stengt, mens «nabotrekkene » i Bortelid og Ljosland fortsatt har mange av bakkene åpne.

eikerapen bakke

Det er lite snø å kjøre ski på ved Eikerapen alpinsenter i Åseral. (arkiv).

Snøforholdene er best i nordlige fjellområder i Agder, mens heiområdene lengre sør har store bare områder, ifølge Den Norske Turistforening, Sør.

–Sein påske

Det er den sene påsken med lite snø som gjør at Eikerapen alpinsenter i Åseral ikke kunne holde bakkene åpne til påsketuristene kom.

kenneth abrahamsen

Driftsleder Kenneth Abrahamsen ved Eikerapen alpinsenter i Åseral måtte stenge anlegget før påske pga. av snømangelen.

Driftsleder Kenneth Abrahamsen forteller at det kun ligger noen hvite flekker igjen med kunstsnø og at det ikke var mulig å holde åpent i påsken.

– Vår erfaring er at folk uansett kvier seg for dagsturer opp hit når påsken er sein og våren godt i gang

–Mange åpne heiser

Men lenger nord i Åseral er forholdene langt bedre. Både anleggene i Bortelid og Ljosland har åpent og melder om gode forhold etter årstida, der mange av bakkene er fortsatt er åpne i påsken.

– Vi har fortsatt fire av seks heiser i gang og folk kommer seg helt til topps i anlegget, sier Lasse Liestøl, daglig leder på Bortelid skisenter.

Alpinanlegget er det største i Vest-Agder med seks heiser og 15 nedfarter.

Ved Hovden Alpinsenter skal det være nærmere én meter snø i bakkene og de fleste heisene åpne.

Gautefall skisenter i Telemark, som brukes av mange austegder, har fire av seks heiser åpne, og Brokke Alpinsenter, alle heiser og bakker åpne i skianlegget.

–Best i nord

Det er generelt lite snø i de sørlige fjellområdene i landsdelen, forteller Per Thomas Skaanes, som er fagsjef, friluftsliv i Den Norske Turistforening, Sør.

Per Thomas Skaanes

De beste snøforholdene finner man ikke uventet i fjellområdene nord på Sørlandet, sier Per Thomas Skaanes, fagsjef, friluftsliv i Den Norske Turistforening, Sør.

Foto: Kjartan Bjelland / DNT-Sør

– Skiføret et stort sett bra fra Ljosland og Bortelid i sør til Hovden i nord. Varierende snødybder fra 40 cm til over meteren som man finner lengst nord i fjellet.

Ifølge han har vinteren har vært preget av mye vind slik at det er lite snø på de mest eksponerte toppene.

– Mildværet gjennom helga vil forvandle det meste av snøen til grovkornet snø. Etter hvert ser det ut til å bli kaldere vær slik at skiføret blir bedre. Da med bærende skare ved nattefrost og med noe oppmykning utover dagen dersom solen titter frem, sier Skaanes.

Hovden

På Hovden er det fortsatt opp mot én meter snø i påsken. Bildet er tatt i slutten av mars.

Foto: Grete Breivik/@spitedilla