Hopp til innhold

Slik unngår du rotter og mus i hus

Den kalde vinteren gjør at mange skadedyr trekker inn til varme hus. Her er tipsene for å unngå uønskede gjester i vinter.

Rotte

Når kulda setter inn søker også rottene og musene inn til varme hus. Det kan skape store utfordringer.

Foto: Anticimex

Torbjørn Lund

Torbjørn Lund jobber som skadedyrbekjemper ved Anticimex. Han har det travelt på denne tiden av året.

Foto: Yngve Stiansen / NRK
Brunrotte i ferd med å gnage på elektrisk ledning

Rotter kan forårsake kortslutninger i det elektriske anlegget. De som har krypkjeller bør sørge for å sikre kabler og rør.

Foto: Anticimex

Torbjørn Lund, skadedyrbekjemper ved Anticimex, har som jobb at færrest mulig rotter og mus skal få lov til å feire jul innendørs i år.

– Vær føre var

– Jeg er hverken imot rotter eller mus, men når det blir et problem for folk må vi prøve å bekjempe disse dyrene, forteller Lund som vanligvis har det svært travelt på denne tiden av året.

Den norske vinteren fører til at mange skadedyr søker seg innendørs, noe som er svært lite populært hos huseierne.

Lund får mange hevnendelser på denne årstiden fra fortvilte huseiere som har fått uønskede gjester og som ikke vet hvordan de skal bli kvitt de.

Han oppfordrer huseiere til å være føre var og ta de forholdsreglene man kan for å unngå problemer med rotter og mus som kan være utfordrende å bli kvitt hvis de først kommer seg gjennom husveggen.

– Det første jeg gjør er å ta en tur rundt huset for å se om det er stablet ulike saker og ting opp etter husveggene. Dette er fine gjemmesteder for rottene og musene, derfor er det en fordel å få fjernet dette, sier Lund.

– Vær forsiktig med fuglematen

– Det kan også lønne seg å ta seg en tur i hagen for å se om det har dukket opp noen mistenkelige hull i løpet av høsten. I tillegg bør de som har krypkjeller sørge for å sikre kabler og rør, råder han.

Skadedyrbekjemperen oppfordrer også folk til å være forsiktige når de mater fuglene. Rotter er nemlig svært glad i dyrefor.

– Sørg for at det ikke ligger igjen noe fuglemat på bakken, for da er rottene fort på plass. Det er nesten som å invitere rottene og musene inn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rødmus

Ifølge skadedyrbekjemper Torbjørn Lund er det langt mer problematisk om du får rotter enn mus i hus. Det er musene som er den mest vanlige uøsnkede skadedyrene.

Foto: Tubas L¿kkegaard

Mus er ifølge Lund den mest vanlige uønskede gjesten på vinterstid. Men det er faktisk musene man skal bekymre seg minst for skal man tro skadedyrbekjemperen.

– Rotter er mye mer ubehagelig og problematisk å få i hus selv om disse skadedyrene ikke er så vanlige i norske husstander, sier Lund som legger til at han har en svært takknemlig jobb.

– Folk er stort sett veldig glade når jeg kommer og kanskje enda gladere når jeg går for siste gang for da er jobben gjort.