NRK Meny
Normal

UiA-rektor snur: – Nei til fusjon mellom UiA og HiT

I ettermiddag sa rektor ved universitetet i Agder, Torunn Lauvdal, nei til en fusjon mellom UiA og Høgskolen i Telemark.

Torunn Lauvdal

I dag sa rektor ved Universitetet i Agder Torunn Lauvdal nei til en fusjon mellom UiA og HiT. Dette etter at hun i lang tid har støttet fusjonen.

Foto: NRK/Svein Sundsdal

Rektor Torunn Lauvdal gikk tidligere inn for sammenslåing av Universitetet i Agder og Høgskolen i Telemark. Nå har hun snudd og sier nei. Dermed stoppes hele prosessen.

Neste uke skal styret for universitetet si ja eller nei til fusjon. I ettermiddag ble tilrådningen fra universitetsdirektør Tor A. Aagedal og Lauvdal offentliggjort.

– Jeg har kommet frem til at jeg støtter det som er innstillingen fra universitetsdirektøren, at vi ikke går for fusjon og heller ikke for det vi har kalt et institusjonelt forankret samarbeid, sier rektor Torunn Lauvdal.

Flere grunner

Rektoren kan avsløre at det er flere årsaker til at hun nå velger å si nei til en fusjon.

– Det er flere grunner til at jeg ikke ønsker en fusjon, i tillegg vil jeg understreke at på lang sikt tror jeg fremdeles et samarbeid ville vært positivt, sier hun.

Lauvdal forteller om møter med de ansatte som har vært med å tippe vektskålen mot et nei.

– Gjennom møter med alle instituttene har jeg hørt mange saklige argumenter fra deres side. I tillegg har vi hatt en stor høringsrunde som sier ganske klart nei til en fusjon, sier hun.

Også utdanningsministeren satt ned et utvalg for å utrede saken. Disse stilte seg også negative til en fusjon mellom institusjonene.

Veldig overrasket

– Jeg er overrasket over at så mange har vært negative til fusjonen. Spesielt var jeg overrasket over at så mange byttet standpunkt i saken, sier Lauvdal.

Hun understreker at et nei til fusjon også betyr et nei til et formalisert samarbeid.

– Det blir ingen type samarbeid mellom institusjonene. Høgskolen i Telemark vil nok ønske å se andre steder etter partnere, det er derfor det heller ikke blir noe formelt samarbeid, sier UiA-rektoren.

Klok avgjørelse

– Umiddelbart synes jeg dette er en klok beslutning, både med bakgrunn i alle høringsuttalelsene og synspunktene internt ved universitetet, sier fylkesordfører i Vest-Agder Terje Damman.

Han håper likevel at institusjonene kan finne sammen på andre områder.

– Selv om fusjonen stoppes, må det samarbeides godt i tiden framover, sier Damman.

Han understreker at han ville vært veldig skeptisk til en tvungen sammenslåing av institusjonene.

Glad for engasjement

– På tross av all kritikken er jeg glad for det enorme engasjementet for universitet her i byen.

Gjennom hele diskusjonen har det vært et enormt engasjement for universitet i Kristiansand både fra ansatte, studenter, fagfolk og eksperter.

Lauvdal sier at denne oppslutningen er viktigere enn noen gang.

– Det er veldig bra, for et slikt engasjement trenger vi om Universitetet i Agder skal stå alene fremover.