Hopp til innhold

Tror ikke på fluktforsøk

Moren til Tjostolv Moland tror de to fangene kan være utsatt for nok et komplott. Nå håper hun myndighetene vil få dem hjem fra Kongo.

Video Tror fluktforsøk er oppdiktet

Tror fluktforsøk er oppdiktet

– Jeg tror ikke Tjostolv og Joshua har forsøkt å rømme fra fengselet i Kisangani. Da er de forferdelig desperate for de har ikke nubbesjans. Skulle de klare å komme seg ut av fengselet – hvordan skulle da to hvite menn klare å komme seg videre og ut av det svarteste av det svarte Afrika, undres Mathilde Moland.

De to nordmennene som nå har sittet fengslet i Kongo siden mai 2009, ble onsdag anklaget for å ha forberedt flukt ved å grave en tunnel i celletaket:

– Jeg tror ikke de har laget denne tunnelen det snakkes om. Det tror jeg ikke, sier Mathilde Moland.

Etterlyser handling

Fengselsdirektøren i Kisangani har ifølge Mathilde Moland lenge ønsket å få nordmennene ut. Nå mener hun at det påhviler norske myndigheter et ansvar.

– Dette er en påminnelse om at nå må ikke norske myndigheter bruke mer ressurser på dem der de er nå. Nå må de heller konsentrere seg på å få dem ut, sier hun.

Frykter for helsa

Etter anklagen om fluktforsøk ble Moland og French flyttet til en annen celle. Deres norske advokat, Morten Furuholmen, mener det nå er viktig å få dem tilbakeført til bedre soningsforhold.

– Blir de værende der de er nå så tror jeg det vil gå ganske raskt nedover med dem, og vi vil se helsemessige problemer i løpet av kort tid. Det er også uavklart hvordan dette vil bli oppfattet internt i fengselet – av andre innsatte osv. Det er viktig å få trygget nordmennenes situasjon fortest mulig, sier Furuholmen.

Furuholmen sier at anklagene om at Tjostolv Moland og Joshua French prøvde å rømme fra fengselet i Kisangani kan hjelpe dem til å bli overført til et fengsel i Kinshasa.

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 05 0,54 kr
Dyrest kl. 10 0,61 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,2 kr 25 min.
  • Dusje 2,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %