Fluktforsøket skal ha blitt avslørt da lokale politimenn oppdaget et mistenkelig merke på utsiden av muren til sentralfengselet i Kisangani, skriver Dagbladet.
Politiet varslet fengselsmyndighetene som undersøkte cellen der de to nordmennene har sittet i over to år.
– Vi gikk inn på cella deres og oppe i et rom mellom himlingen og murtaket kunne vi se at de hadde kommet langt i å grave seg ut gjennom muren, sier fengselsdirektør Kudura Ramazani til Dagbladet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Sentralfengselet i Kisangani har røde tykke mursteinsmurer.
Foto: Junge, Heiko / ScanpixFant jernstenger gjemt i taket
Dagbladet skriver at himlingen i cellen der nordmenne bor er svært falleferdig og at i det ene hjørnet er det et hull der man kan se opp i mellomrommene mellom takene.
I det mellomrommet var det vaktene fant redskapen som nordmennene skal ha brukt til å prøve å grave seg ut.
– Vi fant to jernstenger, Den ene var på en meter og den andre på 45 centimeter, sier fengselsdirektør Ramazani.
Oberst Gaston Shomari, som satt i det militære tribunale som dømte de to nordmennene til døden i fjor, sier at Moland og French nesten hadde klart å komme seg helt gjennom de den tykke fengselsmuren.
Flyttet til annen celle
De to nordmennenes advokat, Morten Furuholmen, snakket med klientene sine torsdag om det som skjedde.
– Slik jeg tolker dem benekter de at de ville flykte, men jeg har ikke satt det på spissen. Hvis de har prøvd å flykte, kan jeg godt forstå det ut fra den desperate situasjonen de er i, sier Morten Furuholmen til Dagbladet.
Advokaten sier at han nå er mest opptatt av å sikre klientene sine best mulig soningsforhold.
Moland og French er nå flyttet til en annen celle i fengselet. Det er en åpen celle der andre fanger har adgang til de to.
Tradisjonelt blir fanger som forsøker å rømme utsatt for represalier fra andre fanger, og advokat Furuholmen sier at situasjonen er kritisk.
– Dette er en veldig dårlig celle. Blir de værende der går det raskt nedenom med dem. Vi jobber med å få flyttet dem tilbake til den gamle cellen, sier Morten Furuholmen.