Hopp til innhold

Moland og French prøvde å grave seg ut av fengselet

Tjostolv Moland og Joshua French prøvde å grave seg ut av fengselet i Kisangani, men ble avslørt da de var i ferd med å komme seg gjennom fengselsmuren.

French og Moland i Kisangani

Tjostolv Moland (th) og Joshua French i fengslet i Kisangani før rettssaken mot dem i fjor.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Fluktforsøket skal ha blitt avslørt da lokale politimenn oppdaget et mistenkelig merke på utsiden av muren til sentralfengselet i Kisangani, skriver Dagbladet.

Politiet varslet fengselsmyndighetene som undersøkte cellen der de to nordmennene har sittet i over to år.

– Vi gikk inn på cella deres og oppe i et rom mellom himlingen og murtaket kunne vi se at de hadde kommet langt i å grave seg ut gjennom muren, sier fengselsdirektør Kudura Ramazani til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fengselet i Kisangani

Sentralfengselet i Kisangani har røde tykke mursteinsmurer.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Fant jernstenger gjemt i taket

Dagbladet skriver at himlingen i cellen der nordmenne bor er svært falleferdig og at i det ene hjørnet er det et hull der man kan se opp i mellomrommene mellom takene.

I det mellomrommet var det vaktene fant redskapen som nordmennene skal ha brukt til å prøve å grave seg ut.

– Vi fant to jernstenger, Den ene var på en meter og den andre på 45 centimeter, sier fengselsdirektør Ramazani.

Oberst Gaston Shomari, som satt i det militære tribunale som dømte de to nordmennene til døden i fjor, sier at Moland og French nesten hadde klart å komme seg helt gjennom de den tykke fengselsmuren.

Flyttet til annen celle

De to nordmennenes advokat, Morten Furuholmen, snakket med klientene sine torsdag om det som skjedde.

– Slik jeg tolker dem benekter de at de ville flykte, men jeg har ikke satt det på spissen. Hvis de har prøvd å flykte, kan jeg godt forstå det ut fra den desperate situasjonen de er i, sier Morten Furuholmen til Dagbladet.

Advokaten sier at han nå er mest opptatt av å sikre klientene sine best mulig soningsforhold.

Moland og French er nå flyttet til en annen celle i fengselet. Det er en åpen celle der andre fanger har adgang til de to.

Tradisjonelt blir fanger som forsøker å rømme utsatt for represalier fra andre fanger, og advokat Furuholmen sier at situasjonen er kritisk.

– Dette er en veldig dårlig celle. Blir de værende der går det raskt nedenom med dem. Vi jobber med å få flyttet dem tilbake til den gamle cellen, sier Morten Furuholmen.

SISTE NYTT

Siste nytt