Mammas hjerte blør for sønnen

”Livet har blitt helt annerledes etter at Tjostolv ble arrestert i Kongo", sier Mathilde Moland - 2 år etter.

Mathilde Moland og Kongo-fanger

Mathilde Moland og Kongo-fangene Tjostolv Moland og Joshua French

Foto: Tore Meek/Scanpix, Sander Heggheim/NRK. Montasje: Leif Dalen / NRK

– Hjertet mitt blør for Tjostolv, og spesielt når jeg opplever at media behandler han urettferdig” sier en åpenhjertig mor, Mathilde Moland på dagen to år etter at sjåføren Abedi Kasongo ble drept i Kongo, og Joshua French og Tjostolv Moland ble siktet for drapet i mai 2009.

Livet ble helt endret


Når vi møter Mathilde Moland på hennes arbeidsplass, kommunehuset på Vegårshei, er det en sterk kvinne som sitter bak kontorpulten på menighetskontoret.

– Livet har blitt helt anerledes etter at sønnen min, Tjostolv ble arrestert i Kongo, sier hun og får et tenksomt uttrykk i ansiktet. Mathilde Moland legger ikke skjul på at veldig mye av hennes energi og tid har gått med til den fengslede sønnen siden alt begynte. Med først en siktelse, og deretter tiltale og dødsdom to ganger for drap, væpnet ran og spionasje, er det ikke bare enkelt å være mor og samtidig være så langt borte fra sønnen som hun faktisk er. Noe som spesielt kom til uttrykk i den perioden Tjostolv var syk både psykisk og fysisk.

Ros og ris


Til tross for oppturer og nedturer gjennom de siste to årene, forteller Moland at den støtten hun har fått fra sine egne sambygdinger på Vegårshei har vært helt unik.

Mathilde og Tjostolv Moland

Mathilde og Tjostolv Moland

Foto: Geir Ingar Egeland / Scanpix

– Jeg har hele tiden fått mye oppmerksomhet og omtanke via SMS, epost, telefonoppringninger og folk jeg har møtt på gata. Først var det naturlig nok mest fra folket her på ”heia”, men etter som saken ble kjent, har jeg fått oppmuntringer fra mennesker over hele landet, sier hun.

I tillegg forteller hun også, at hun er svært takknemlig for den støtte hun hele veien har fått fra evangelist Rune Edvardsen, som hun mener har strukket seg lengre enn hva man kunne forlange fra noen.


Men når det gjelder norske myndigheter, og da først og fremst Utenriksdepartementet, er ikke tonen helt den samme. – De siste månedene har vi hørt at kongolesiske myndigheter hevder at en overføring til hovedstaden formelt er i orden, men hvorfor stiller ikke norske myndigheter et sterkere spørsmål om hvorfor noe likevel ikke skjer, undrer en oppgitt Moland.

Tjostolv Moland og Joshua French i rettssalen i Kisangani

Tjostolv Moland og Joshua French i rettssalen i Kisangani

Foto: STR / REUTERS

Hun er ikke i tvil om at myndighetene kunne oppnådd langt større resultater om de faktisk hadde vært mer til stede og lagt et større press på Kongo i denne saken.

Ser framover


Selv om Tjostolv Moland i dag har sittet 723 dager i fengsel, og Joshua French et par dager mer, har Mathilde Moland ikke mistet troen på at sønnen skal komme hjem igjen. – Det har vært mange forsinkelser og brutte løfter, sier hun, – men jeg er overbevist om at en dag vil han nok en gang sette føttene på norsk jord. Hvordan hjemkomsten skal markeres er jeg ikke sikker på, men det blir en gledens dag, avslutter Mathilde Moland.