Tidligere «Young Guns-medlem» om gjengkriminalitet: – Forebygging begynner på stellebordet

Gjengkriminalitet og vold blant ungdommer vokser i de største norske byene. I Sverige brant nærmere hundre biler i natt.

Ukentlig blir det arrangert slåsskamper mellom ungdommer i Kristiansand. Slåsskampene som blir filmet og publisert i sosiale medier bekymrer både politi og skoleledelse.

I fjor omtalte NRK at slåsskamper blant ungdommer i Kristiansand var blitt et stort problem. Voldsepisodene ble filmet og publisert i sosiale medier.

– Lag middag sammen. Snakk med barna. Det er en fin arena til å vite hva barna driver med, sier Mikael Ali, tidligere medlem av «Young Guns» i Oslos underverden.

I Norge har de voldelige ungdomsgjengene vokst i de største byene de siste årene, og politiet er bekymra. Tirsdag var gategjenger og ungdomsvold tema under Arendalsuka.

Mikael Ali

Tidligere gjengmedlem Mikael Ali mener foreldre må snakke med barna sine om hvor de er og hva de gjør. Han mener kjærlighet og anerkjennelser er de viktigste nøklene.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Samtidig kom nyheten om at nærmere 100 biler ble påtent og vandalisert av maskerte ungdomsgjenger flere steder i Sverige natt til tirsdag. Det har vært mange bilbranner i Sverige de siste årene og politiet har tidligere knyttet flere av dem til gjengkriminalitet.

– Jeg forventa å dø hver dag, og det er da man blir ekstremt farlig. Jeg trodde aldri jeg skulle bli 38 år, sier Ali.

– Det er ikke noe «quick-fix»

Den røslige mannen forteller om gutten som ble mobba på skolen og hadde en far som slo. Veien var kort til et miljø der han ble sett, og kalt «bror».

– Jeg gikk fra å gnisse isopor på vinduene til å skyte og forsøke og drepe folk.

Ali mener de mest utsatte er barn som ikke får anerkjennelse eller blir sett på skolen. Han tror svaret på å få bukt med gjengene er svært sammensatt:

– Det er ikke noe «quick-fix» på dette problemet. Foreldre må involveres, og vi trenger fritidsklubber. Nærsamfunnet må gjøre en dugnad.

Justisministeren bekymret

Også justisminister Tor Mikkel Wara deltok under panelsamtalen i Arendal. Han frykter Norge vil komme dit Sverige er i dag med voldelige ungdomsgjenger:

– Jeg er bekymra. Jeg spør hvilke land som har lykkes med dette, og svaret er at ingen har lykkes.

Tor Mikkel Wara

Justisminister Tor Mikkel Wara er bekymra over utviklingen av de kriminelle gjengene i storbyene, og mener Norge kan havne i Sveriges situasjon.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Wara vil likevel ikke si at det er håpløst, og mener Norge skal klare å få bukt med den økende kriminaliteten i storbyene:

– Vi må ha et målretta politi og sterk forebygging. Vi må tørre å styre bypolitikken slik at vi ikke får opphopning av etniske grupper. Det krever en god innvandringspolitikk.

Bilder fra sosiale medier viser brannene. Foto: Abo Bilal

Nærmere 100 biler ble påtent og vandalisert av maskerte ungdommer flere steder i Sverige natt til tirsdag.

– De blir ikke sett eller hørt

Veien ut måtte Mikael Ali klare selv. Vendepunktet kom da han ble frikjent for en dom, og han skulle bli pappa. I dag er han en engasjert tobarnspappa, som jobber forebyggende mot gjengkriminalitet.

– De blir ikke sett eller hørt, og får ikke anerkjennelse på skolen. Da står gjenggutta klare til å ta dem imot. De tror de finner brorskap, men det er bare en illusjon.

Han glemmer ikke det han hørte en professor si for flere år siden:

– Forebygging starter allerede på stellebordet.

– Kjærlighet?

– Kjærlighet, rett og slett.

Beslaglagte våpen hos politiet i Oslo

I fjor sommer viste politiet i Oslo hvilke våpen de ofte finner etter slåsskamper mellom ungdommer i Oslo. Machete, stikkvåpen, balltre, strømvåpen og slåsshansker.

Foto: NRK