Tar blåtunge-prøver

Mattilsynet tok tirsdag blodprøver av dyrene på nabogården til de smittede besetningene.

Video nsps_upload_2009_2_24_17_21_14_395.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Sperresone for bekjempelse av blåtunge

Her er sperresonen for bekjempelse av blåtunge.

Foto: © Veterinærinstituttet

- Nå er det viktig å få tatt prøver av dyrene innenfor sperresonen, for å skaffe seg oversikt over sykdommens utbredelse, sier Ragnhild Andersen Skei i Mattilsynet.

Sykdommen blåtunge ble forrige uke påvist i besetninger på Vanse og i Vigmostad. Det er første gang blåtunge er påvist i Norge .

Tilsynet skal nå ta ut melkeprøver fra alle melkeprodusenter innen sperresonen. I tillegg blir det tatt ut blodprøver av noen kjøttfebesetninger, som kan ha gått på beite i nærheten av de dyrene, som har fått påvist smittet av blåtunge.

Blodprøve

Tirsdag tok Mattilsynet blodprøver av samtlige dyr hos nabogården på Vanse.

Foto: Odd Rømteland / NRK

LES: HAN HAR BLÅTUNGE PÅ GÅRDEN

Vaksinering avgjøres neste uke

- Vi vet ikke hvor mange gårder som skal sjekkes, men aller gårder innen sonen vil bli testet. Svarene på melkeprøvene vil antakelig bli klare innen utgangen av uka, sier Andersen Skei.

Det har vært snakk om at så mange som 300 000 dyr kan komme til å måtte vaksineres mot sykdommen. Andersen Skei sier hun ikke vet hvor mange dyr som eventuelt skal vaksineres, men at det nok blir snakk om å vaksinere alle dyr i agderfylkene, dersom det først skal vaksineres.

Landbruk

I første omgang tas det blodprøver av de nærmeste gårdene. Om det skal tas blodprøver av flere gårder vurderes.

Foto: Odd Rømteland / NRK

- Beslutninga om vaksinering er ennå ikke tatt. Det er Veterinærinstituttet og hovedkontoret i Mattilsynet som vil ta den beslutninga, og den beslutninga vil nok bygge på de resultatene som kommer fram gjennom melke- og blodprøvene, sier Andersen Skei.

Her kan du lese om konsekvensene

Hun sier bøndene er opptatt av hva som skjer med besetningene sine.

- De lurer på hva de kan - og ikke kan gjøre. De følger også med på om de ser noen sykdomstegn hos dyrene sine, sier Andersen Skei.