Hopp til innhold

Sykemelder seg selv

Systemet fungerer så bra at storbyer nå vil lære av Mandal.

Mandal
Foto: Odd Rømteland / NRK

I et drøyt halvår har ansatte i Mandal kommune hatt en helt spesiell rettighet. De kan sykemelde seg selv i opptil 365 dager - uten at lege er inne i bildet.

Og når det gjøres opp status ved årsskiftet, er det klart at skeptikerne ikke fikk rett.

Sykefraværet går nemlig kraftig ned - mens de ansatte er strålende fornøyde.

Nedgang i sykefravær

Prosjektleder for Tillits-prosjektet i Mandal, Siren Vetnes Johannessen, mener prosjektet fungerer.

- Vi har bare holdt på siden 1. mai, og i 2008 har vi totalt hatt en nedgang i sykefraværet på 16 prosent.

- Nå trenger ikke ansatte å gå til lege for å få sykemelding?

- Nei, men vi oppfordrer folk til å gå til legen, for de har jo en plikt til å forsøke å bedre helsa si om de blir syke. Men egenmeldinga - og lengden og graden av fraværet - snakker de med lederen sin om, og lederen følger dem opp, sier Vetnes.

Tett oppfølgning

- Var folk unnasluntrere tidligere?

- Nei, det tror jeg ikke. Men vi har en tettere oppfølging, og jeg tror voksne folk selv er i stand til å kjenne etter når de friske eller syke. Blir du for eksempel frisk på en onsdag, så går du på jobb da. Tidligere fikk du kanskje en to ukers sykemelding fra legene og satt hjemme, og sånn sett var syke i to uker, sier hun.

En institusjon som Mandal sykehjem sier til NRK at sykefraværet går ned hele 20 prosent i 2008 - sammenlignet med året før. Nå vil storbyer som Bergen lære av Mandal.

Liv Else Kallhovd, representant for de ansatte i Fagforbundet i Mandal kommune, sier at også de ansatte er fornøyde med ordninga.

Fornøyde ansatte

- Det store flertallet er svært fornøyd. Prosjektet er på mange måter så nytt ennå at mange velger å gå til lege, fordi de er litt usikre på hvordan det fungerer med egenmeldinger, og det er akseptert. Samtidig er det ønskelig at de bruker egenmeldingen og har den tette oppfølgningen og dialogen med lederen i forhold til at de kan være litt på jobb. Det er det som er poenget, å legge til rette, sier Kallhovd.

På Mandal Sykehjem har antal sykemeldinger gått kraftig ned siden egenmeldingen ble innført.

- Vi ser at vi har nesten 20 prosent nedgang i sykefravær. Det er en kjempenedgang.

Raskere tilbake

- Tror du dine ansatte er mindre syke enn før?

- Jeg tror de er raskere tilbake, og jeg tror det er en tett oppfølgning. Jeg tror ledelsen gjør en kjempejobb med å følge opp sine medarbeidere og ansatte, sier styrer ved Mandal Sykehjem, Øyvind Seland.

- Tror du den tradisjonelle ordninga med sykefravær legger opp til unnaslutning?

- Nei, jeg tror ikkje det har noe med det å gjøre. Jeg tror det å komme i kontakt med sin nærmeste leder tidlig hjelper slik at vi kan kjappere komme i gang med tiltak som kan gjøre at de kan komme raskere tilbake i jobb, eller delvis tilbake i jobb, sier han.

Færre ansikter

Han er overbesvist om at dette er positivt også for beboerne på sykehjemmet.

- Det betyr at de fast ansatte oftere er på jobb. Det har en kvalitetsmessig betydning for beboerne. Det blir færre ansikter å forholde seg til, sier han.

Prosjektleder Siren Vetnes Johannessen er glad for å høre at de har lykkes på Mandal Sykehjem. Å komme raskere tilbake på jobb er nøkkelen mener hun.

- Jeg tror det er så enkelt at vi gjør som når ungene våre er borte fra skolen. Vi kjenner etter hver dag om de kan gå tilbake, og det må vi også begynne å gjøre når vi er i arbeidslivet, og ikke få en tredjeperson til å fortelle oss hvor lenge vi er borte, sier hun.

Flere viser interesse

Nå har kommuner over hele landet vist interesse for ordningen. Vetnes Johannessen drar til Bergen for å fortelle om ordningen.

- Byrådet i Bergen vil gjerne høre hvordan dette fungerer. Når vi har følgeforskning hele veien vil resultatene bli dokumentert. I tillegg skal jeg til NAV i Vestfold og Møre og Romsdal, sier hun.

Hun tror ikke opplegget er lett å misbruke.

- Det tror jeg ikke. Den tilliten er de ansatte verdig, sier hun.

- Om dette blir en permanent ordning er opp til politikerne å bestemme. Vi håper dette er en ordning som kan spre seg eller si landet også, sier Vetnes Johannessen.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,7 kr 25 min.
  • Dusje 6,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %