Sykehuset sliter med gamle PC-er

Sørlandet sykehus har den eldste "PC-parken" i hele Helseregion Sør-Øst. – Uakseptabelt og uheldig, sier sykehusets it-sjef.

Gammel PC

Halvparten av de 4200 datamaskinene på Sørlandet sykehus er over fire år gamle. (Ill.foto)

Foto: Even Kjølleberg / NRK

Sørlandet sykehus har over 4200 datamaskiner. Over 2000 av disse er på et minimumsnivå av forsvarlighet. Det er uakseptabelt, sier it-sjef Even Krogstad ved Sørlandet sykehus.

– Det er en litt uheldig situasjon. Vi håpet å få byttet ut 1000 PC-er i fjor, men greide ikke mer enn 400.

– Vi er på et nivå som ikke er akseptabelt i øyeblikket, og det vil kreve en ekstraordinær innsats både i år og neste år for å komme opp på et akseptabelt nivå, sier Krogstad.

– Påvirker ikke pasientsikkerheten

Foretakstillitsvalgt for sykepleierne på Sørlandet sykehus, Bjørg Synøve Nikolaisen, ønsker seg en oppgradert datamaskinpark ved sykehusene i Arendal, Kristiansand og Flekkefjord.

– Vi skulle selvfølgelig ønsket at vi hadde en datapark som ikke var så gammel

Selv om halvparten av datamaskinparken på Sørlandet sykehus er over fire år gammel, sier Nikolaisen at maskinene ikke setter pasientsikkerheten i fare.

– Hvis vi gir beskjed om at en datamaskin har havarert – så blir den byttet ut ganske raskt.

– Så det er ingen risiko for pasientene?

– Ikke så langt som jeg ser det eller har hørt til nå, sier hun.

Håper på 1000 nye PC-er i år

It-sjef Even Krogstad er enig med Nicolaisen. Gamle datamaskiner betyr ikke økt pasientrisiko.

– Nei det er ikke noe pasientsikkerhetsrisiko på grunn av dette. Dette går på at responstiden på den enkelte PC er lengre enn den egentlig burde vært. Og det går på at en del utstyr går i stykker, sier han.

Det er kamp om investeringsmidlene i helseregionen. I fjor ønsket Sørlandet sykehus seg 1000 nye maskiner – det gjør de også i år.

– Det pågår en regional prosess nå i forhold til prioritering av utstyr og alt tyder på at vi får midler til å bytte ut om lag 1000 PC-er i inneværende år – og jeg forventer at det arbeidet kan påbegynnes allerede før sommeren, sier Krogstad.