NRK Meny
Normal

Stopper ikke kuttsjokket

Posisjonen i Arendal vil utrede nedleggelse av fem skoler.

I ettermiddag vedtok politikerne i Arendal bystyre å utrede en mulig nedleggelse av flere skoler i kommunen. Ringside i bystyresalen satt foreldre og tillitsvalgte fra de berørte skolene.

De tre partiene som styrer Arendal, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, mener rådmannen har kommet med gode forslag for å få kommuneøkonomien på rett kjøl.

De gir Harald Danielsen klarsignal til å gjennomføre utredningene, som resultere i nedleggelse av fire skoler - Nesheim skole, Løddesøl skole, Moltemyr skole og Eydehavn skole.

På møtet tidlig i dag kom det frem at også en femte skole kan bli nedlagt. Dermed brenner et blått lys også for Rykene skole.

Etter lunsj samles bystyret i Arendal til ekstraordinært møte. Men allerede i morges møttes politikerne og tillitsvalgte i administrasjonsutvalget. Der har partiene i posisjonen nå presentert sine planer, som ligger an til å få flertall i bystyret senere i dag.

Nesheim skole, Løddesøl skole, Moltemyr skole, Eydehavn skole (Arendal)

FORESLÅTT NEDLAGT: Rådmannen i Arendal forslår å legge ned Nesheim skole, Løddesøl skole, Moltemyr skole, Eydehavn skole. På et møte torsdag ble også Rykene skole foreslått nedlagt.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Stort engasjement

Ordfører Einar Halvorsen sier det er stort engasjement rundt kuttforslagene. Han har fått mange tilbakemeldinger fra innbyggere i Arendal.

– Jeg har fått 60-70 sms, og er blitt nedringt de siste dagene, sier Halvorsen.

– Mange tror vi har fått mye mer penger, 90 millioner kroner i statsbudsjettet, men slik er ikke situasjonen. Kanskje har vi fått 5 mill mer å rutte med, sier Halvorsen

Også elevene ved Moltemyr skole, som er foreslått nedlagt, har engasjert seg i saken og sendt en e-post til politikerne der de skriver følgjende:

«Håper dere alle tenker godt igjennom de sosiale konsekvensene det innebærer å legge ned mottaksskolen Moltemyr, en av Arendals største og resultatmessig beste skole. Og selve regnestykket må vel kanskje gå igjennom grundig på nytt», skriver elevene.

H, KrF og Frp er enig med rådmann Harald Danielsen at omdanning av Lunderød stadion til boligfelt bør utredes.

De vil imidlertid ikke sende friidrettsutøverne til det nye anlegget på Levermyr i Grimstad, men oppgradere dagens anlegg på Bjønnes til et sentralt friidrettsanlegg.

Samtidig bygges Stuenes om til et mini friidrettsanlegg. Nedenes grusbane får kunstgress. Ny Asdal idrettshall skal eventuelt bygges.

Bjønnes stadion

FRIIDRETTSARENA? Rådmannen har foreslått å legge ned Lunderød stadion og heller oppgradere dagens anlegg på Bjønnes til et sentralt friidrettsanlegg.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Nytt sykehjem

Rådmannen har foreslått at nytt sykehjem på Myra utsettes. Det skal heller ikke planlegges. Men det vil ikke «posisjonen» akseptere. Sykehjemmet skal planlegges.

Når det kommer, skal det dekket kommunens behov fram til 2023. Dessuten skal det også erstatte en del av dagens tungdrevne sykehjemsplasser.

H, KrF og Frp vil også ha en grundig gjennomgang av de av dagens tilbud som kommunen ikke plikter å tilby.

– Dette skal særskilt belyses, heter det i forslaget.

Det blir en maratondag i Arendals-politikken torsdag . Det ligger an til kraftig sammenstøt mellom posisjonen og opposisjonen.

Blant andre Arbeiderpartiet mener skolekuttene kan dempes fordi Arendal nylig fikk mer penger i statsbudsjettet.

Administrasjonsutvalget i Arendal

MØTE: Administrasjonsutvalget i Arendal holder møte om kuttsaken.

Foto: Svein Sundsdal/NRK