Stenger skole etter tilgrising

Ungdomsskoleelever i Mandal har tisset utenfor doene og kastet melk i gangene for å få skolefri. Nå har de lykkes, mandag stenger skolene.

Video 47021103-6556-4b7e-919e-e90a4b70a7de.jpg

Bente Christensen

– Folk er folk, sier rektor ved Blomdalen ungdomsskole, Bente Christensen.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK
Melkegris

Gangene på Blomdalen ungdomsskole i Mandal er fredag tilgriset med melk, søppel og matrester. Elevene griser med vilje for å få fri, og om ikke streiken avblåses får de fri mandag.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK
Petter Nørve

Lærer Petter Nørve sitter dovakt ved Blomdalen ungdomsskole. Også andre skoler i kommunen har innført dovakt.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

– En rektor skal ikke mistenke sine elever, men det står nok mellom to alternativer; enten gjør de det for å få skolen stengt, eller de gjør det for å drive gjøn med rektor, sier rektor ved Blomdalen ungdomsskole, Bente Christensen.

Onsdag var bygget der 120 elever fra 8. trinn holder til så tilgriset at elevene fikk fri. Råtten frukt, matrester, søppel og rot preget gangene, mens toalettene var fulle av tiss, både rundt doene, på vegger og gulv.

Rektor vasket doene

Onsdag ettermiddag vasket rektor Christensen selv toalettene i lokalene hvor 9.- og 10. trinn holder til, for å kunne holde skolen åpen til sommerprøve og eksamen.

Hun poengterer at de fleste elevene oppfører seg fint, og at det er noen få som kaster søppel og griser.

I dag ble det innført dovakt på skolen, som skal sørge for at elevene ikke driver hærverk på doene.

– Jeg håper ikke dette bli vanlig, men vi må gjøre det nå for å sikre at elevene får gode doforhold, sier lærer og dovakt for dagen, Petter Nørve.

Griser med vilje

Nørve vil ikke si om han mistenker elever for å grise til med vilje, men elever NRK.no snakket med da vi besøkte skolen fredag, sier at tilgrisingen er bevisst for å få skolefri.

Isak Ramstad

Isak Ramstad innrømmer at elevene griser litt ekstra siden de gjerne vil slippe skolen.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

– Det er veldig greit med griset, for da slipper vi skolen. Noen elever gjør nok dette med vilje. Vi vet at skolen stenger om det blir grisete her, og da slipper vi eksamen. Det er bra, sier et par av elevene.

– Vi kan ikke være på skolen, for det er melk og drit over alt og det lukter vondt. Det er skittent og ikke dopapir på doene. Det er ekkelt, sier elev Isak Ramstad.

– Gjør man dette med vilje?

– Ja, folk griser litt ekstra.

Fredag er det melkesøl, matrester og knust frukt slengt rundt i gangene på Blomdalen ungdomsskole der 10. trinn holder til, og fra mandag av blir skolen stengt, sammen med de andre skolene i Mandal, men unntak av noen enkelte klasser.

– Folk er folk, sier rektor, som i dag gikk rundt med et skriv til elevene, der det ble gitt informasjon om følgene av streiken, og beskjed om at skolen må stenge på grunn av for mye gris, om ikke streiken avblåses.

Griseri Blomdalen

Pærer er knust og kastet rundt i gangene og inn i heisen.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

– Hvor mye tiss kan det lukte?

Mandal er bare en av kommunene som allerede kjenner streiken godt på kroppen. Skoler og barnehager i flere kommuner har stengt, eller planlegger å stenge, på grunn av renholdere som er tatt ut i streik.

Hygienesykepleier Lene Vaaje Hansen i Arendal sier mange rektorer ringer henne for å spørre om hvor skitne toalettene kan være før skolene må stenge.

– De spør om hvordan de skal vurdere om renholdet er godt nok til å fortsette driften, sier Vaaje Hansen.

I dag holder Moltemyr skole i Arendal stengt på grunn av manglende renhold etter flere dager med streik.

Skolen vil spare noen rene toaletter til neste uke, når elevene skal ha aktivitetsdager, ettersom skolen ønsker å holde åpent disse dagene.

Helseledelsen i Arendal anslår at skoler tåler fem dager uten renhold, mens barnehager bare tåler tre dager.

– Og hvor mye tiss kan det lukte på en guttedo?

– Det bør jo ikke lukte altfor mye. Og det kommer jo litt an på hvor mye som er rundt doene. Det som har vært det aller største problemet er ikke nødvendigvis lukten, men tilgrising med både urin og avfall generelt, som ligger slengt rundt på golvet, både i og rundt toalettene, sier Vaaje Hansen.

– Ikke farlig med skitne doer

Kristiansand kommune vil ikke stenge skoler på grunn av skitne toalett, sier kommuneoverlege Vegard Vige.

Vegard Vige

Kommuneoverlege Vegard Vige i Kristiansand mener elever tåler litt skitne doer.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Hvor farlig er det egentlig? Et toalett som ikke er blitt vasket på ei uke blir selvfølgelig ikke særlig pent. Det vil kunne lukte vondt og se ganske utrivelig ut, men den reelle risiko for at folk blir syke av å gå innom der er ikke særlig stor.

– Derimot har vi hatt en diskusjon om barnehager som ikke har vært vasket. Der tenker vi at nå får nok være nok i forhold til de aller minste barna som krabber rundt på gulvet og lett kan putte ting i munnen, sier Vige.

Video Skolestreik i Kristiansand

SE VIDEO: I Kristiansand er nå 18 skoler og 15 barnehager stengt på grunn av streik blant lærerne. Det betyr at mange barn må klare seg på egenhånd.