Hopp til innhold

Slik skal de stanse pærebrann

Mattilsynet tar grep og etablerer en buffersone i Grimstad i et forsøk på å hindre den fryktede plantesykdommen pærebrann i å spre seg lenger østover.

Odd Bondevik i Mattilsynet

Etter å ha sagd ned planten som har lett for å bli smittet av pærebrann, sprøyter Odd Bondevik i Mattilsynet glyfosat på stubbene for å hindre videre vekst.

Foto: Miriam Grov / NRK

I fjor ble plantesykdommen pærebrann oppdaget i Kristiansand. Fra før er den funnet i kommuner i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Vest-Agder. Nå håper Melbø og Mattilsynet å forhindre ytterligere spredning ved å etablere buffer i hagebrukskommunen Grimstad.

Bulkemispel

Mattilsynet har kartlagt omfanget av bulkemispel i hager og friområder i Grimstad og merket det med blått. Nå skal buskene fjernes, i et forsøk på å forhindre at plantesykdommen pærebrann etablerer seg i hagebrukskommunen.

Foto: Miriam Grov / NRK

Populær plante

De siste ukene har Odd Bondevik og kolleger i Mattilsynet vært i Grimstad og kartlagt steder hvor det vokser bulkemispel. Denne planten har med sine kraftige grønne blader og røde bær vært en populær hekk- og leplante, men den er dessverre også lett mottakelig for fryktede plantesykdommen pærebrann.

Mattilsynet fjerner buskene, og sprøyter på glyfosat på småstubbene som står igjen.

– Slik blir kvitt den planten for alltid, sier Odd Bondevik.
– Denne planten blir veldig lett smittet av denne sykdommen. I tillegg er den interessant for polinerende insekter som bier. De drar med seg smitte fra en busk til neste busk. Planten vokser også veldig fort, slik at den er veldig utsatt for å få denne sykdommen, sier prosjektleder Nils Melbø i Mattilsynet.

Nils Melbø

Nils Melbø (th) i Mattilsynet leder prosjektet som skal forsøke å forhindre at plantesykdommen pærebrann sprer seg. Nå bruker de rundt 100.000 kroner på forebyggende tiltak i Grimstad.

Foto: Miriam Grov / NRK

Sprer seg raskt

Så langt har Mattilsynet funnet buskemispel i 77 hager. I tillegg har den spredd seg til mange friområder. Nå skal alt etter planen bort, i et forsøk på å forhindre at pærebrann sprer seg lenger østover.

– Det er en sykdom som er veldig aggressiv. Den ødelegger planten, det ser ut som om trærne har brent. Det er derfor den heter pærebrann, sier Melbø.

Sykdommen finnes i Møre og Romsdal, og sørover langs kysten til Vest-Agder og Kristiansand.

Nå håper Melbø og Mattilsynet å forhindre ytterligere spredning østover ved å etablere en buffer i Grimstad.

– Grunnen til det er at det stor planteskoledrift i området her. Vi ønsker å være føre var. Denne sykdommen har jo spredd seg langs kysten. Det er ganske mye smitte i Kristiansand. Det klarer ikke det offentlige å utrydde, det vil koste altfor mye. Men sykdommen har ikke nådd Grimstad. Dermed har de mulighet å selge friske planter til hele Norge, og eksportere til utlandet, sier Melbø.

– En katastrofe om den kommer hit

Brit Eskedal og familien driver Ødegården Planteskole, som i over femti år har drevet med produksjon og videreutvikling av planter i Grimstad. Hun er glad for at mattilsynet har grepet inn og rydder vekk vertsplanter for pærebrann.

– Det ville vært en katastrofe om sykdommen kommer hit. Jeg håper virkelig de klarer å få bukt med den, sier Brit Eskedal.

Denne uka går Nils Melbø og kollegene til verks med motorsaga for å fjerne bulkemispel i hagene til folk i Grimstad. Eierne er varslet på forhånd, og Melbø anbefaler de som har planten i hagen sin å fjerne den.

– Jeg vil anbefale de som har bulkemispel i hagen sin om å ta sagen i egne hender og fjerne plantene, sier Melbø.

Odd Bondevik

Odd Bondevik i Mattilsynet har de siste ukene kartlagt omfanget av hageplanter bulkemispel i Grimstad. Busken har lett for å bli smittet av den fryktede plantesykdommen pærebrann og blir derfor fjernet.

Foto: Miriam Grov / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 1,61 kr
Dyrest kl. 07 3,12 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,7 kr 25 min.
  • Dusje 6,7 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %